Bölgesel Kalkınma Ekseninde Kestane Çalıştay’ı düzenlendi.

B.Ü Orman Fakültesi tarafından üretiminde Dünya’da üçüncü sırada yer aldığımız “kestane” konusunun ele alındığı çalıştay 9 farklı üniversite ve 2 farklı kurumdan araştırmacılar katılım sağladı.

Genel Müdür Bekir Karacabey, B.Ü Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, BAKKA Genel Sekreteri Dr. Lütfi Altunsu’nun açılış konuşmalarıyla başlayan çalıştayda Genel Müdür Karacabey “Kestanenin sosyo-ekonomik olarak önemli bir ürün olduğunu belirterek “Kestane ülkemizdeki yüksek potansiyel üretimi sayesinde istihdam ile birlikte milli ekonomimize katkı sağlayan önemli türlerimizden bir tanesidir. Orman Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre ülkemiz ormanlarında yaklaşık 100 bin hektarlık bir alanda 30 bin ton meyvesinden faydalanılabilir kestane ağacı olduğunu biliyoruz. 2021 yılında kestaneden orman köylüsüne 260 milyon lira ve ülke ekonomisine ise yaklaşık 1 milyar lira katkı sağlanmıştır. Kestane kozmetik ve ilaç sanayi gibi birçok alanda kullanıldığından önemi her geçen gün artmaktadır” diye konuştu.

B.Ü Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise gıda, kozmetik ve ilaç sanayi başta olmak üzere birçok alanda kullanılan kestanenin her geçen yıl dünya pazarındaki yeri genişlemekte olduğunu söyledi.

İki oturum halinde gerçekleştirilen çalıştayda 9 farklı üniversite ve 2 farklı kurumdan araştırmacılar sunumlarını yaparak görüş alışverişinde bulundu. Yoğun ilginin olduğu çalıştayın ilk oturumunun başkanlığını Bartın Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Azize Toper Kaygın yaptı.

Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu katılımcılara “Anadolu Kestanesi Envanteri ve Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğünce Yapılan Çalışmalar “ hakkında sunum eşliğinde bilgiler vererek “bölgemizdeki özellikle kestane balı diğer bal üretimi miktarının ve kalitesinin artırılması, bal miktarı ve kalitesi bakımından dünyada üst seviyelere çıkılması, verimsiz orman alanlarının verimli hale getirilmesi, ormanlık alanların ekonomik, ekolojik ve sosyal fonksiyonlarının artırılması, daha çok kişinin arıcılığa olan ilgisinin artırılması, orman köylüsüne istihdam ve ek gelir imkânı sağlanması için çalışıyoruz” dedi.

Her oturumda karşılıklı soru ve cevapların alındığı çalıştay, kapanış konuşmalarının ardından son buldu.