Kdz. Ereğli’nin pazaryeri bölgesindeki iki tarihi çınar göz göre göre kurudu.

*

Tarihi çınarları ile ünlü Karadeniz Ereğli’de –ne yazık ki- beklenen ilgi veya bakım gösterilmediğinden veya başka nedenlerden olsa gerek çınarlarımız gözümüzün önünde kuruyor. Kimilerine göre “kurutuldu” iddiaları ortaya atılsa da, “doğal kuruma” diye yorumlayanlar oluyor. Ağacın kökünün çevresine beton dökenler de var, taş ile kaplayanlar da. Çınar ağaçları veya başka ağaçların korunması açısından özellikle köklerinin hava su almasının sağlanması için taş veya başka maddelerle kaplanmaması gerektiğini ilkokul çağındaki çocuklar bile bilmesine rağmen, duyarsızlığın öne çıktığı durumlar görülüyor.

İşte Karadeniz Ereğli’nin iki tarihi çınarı herkesin gözünün ortasında iken kurudu. Peki sokakta konuşulanlara bakar isek “kurutuldu?” iddiası “doğru olabilir mi?”  Diye de sormak  gerek.  Pazar yeri dediğimiz yer, belediye binası ile kaymakamlığın hemen yanında. Taksi durağının yanındaki bu iki tarihi çınar, dolmuş bekleyen vatandaşların da doğal kliması. Yanından geçerken dikkatinizi çekti mi bilmiyorum da, çekti ise içiniz acır ve isyan edersiniz bu çınarların kurumasına. Kaybetmenin çok kolay ve alışkanlık haline geldiği Kdz. Ereğli’de; bildiğiniz gibi eski hastane, terminal, kaymakamlık, belediye ve emniyet binaları da yok edildi edilmesine de, tek çivi çakılmadı. Şimdi desem ki, bu kurumayı seyredenler de suç ortağıdır diye. Yanlış mı olur?

SEBEBİ FİZYOLAJİK KURAKLIKMIŞ

Bu arada ağaçların kuruması ile ilgili olarak belediyeden aldığımız bilgi şöyle:

Kdz. Ereğli Belediyesi ağaçların kuruma emaresi göstermesi üzerine Anıtlar Yüksek Kurulu'na başvurarak çözüm istediğinde, Orman Müdürlüğü ile birlikte oluşan heyetin yaptığı inceleme sonrası anıt agaçların bakımının yapılması için karar alınmış ve belediye tarafından ihalesi de yapılan iş sonrası yine de kuruma durdurulamamış. Bu durum ise uzmanlar tarafından "Fizyolojik kuruma yaşıyor" sözleriyle tespit edilmiş.

Haber: Eyüp Bektaş