Genel Maden İşçileri Sendikası'nın (GMİS) her ay yaptığı; Zonguldak'ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına açıklandı.
Sendikadan konuyla ilgili yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:
Şubat 2013'te mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 0,20 oranında arttı.
Mutfaktaki yıllık enflasyon yüzde 4,12 seviyesinde gerçekleşti. Gıdadaki ilk 2 aylık toplam fiyat artışı ise yüzde 1,03 oldu. Gıda harcamasında meydana gelen aylık yüzde 0,20 artış aile bütçesinde bir önceki aya göre 1.46 TL ek yük getirdi.
 Buna göre Şubat ayında Zonguldak'ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 859,53 TL oldu.
Şubat 2012'de mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 1,59 oranında artmış, mutfaktaki yıllık enflasyon yüzde 10,21 seviyesinde gerçekleşmişti. Aynı dönemde gıda harcamasında meydana gelen aylık yüzde 1,59'luk artış aile bütçesinde bir önceki aya göre 13 TL ek yük getirmişti.
Ocak 2013 itibarıyla net 773,01 TL olarak belirlenen asgari ücret, Zonguldak'ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin sadece 27 günlük gıda harcamasını karşılayabiliyor. Ailelerin gıda harici zorunlu giderleri olan; yakacak, barınma, giyim, ulaşım, eğitim, kültür, sağlık gibi zorunlu giderleri dikkate alındığında özellikle asgari ücretlinin verdiği yaşam mücadelesi gözler önüne serilmektedir.
Şubat 2013'ün mutfak harcamasındaki artışta; balık, kuru bakliyat, tahıl ve sebze ve meyve grubundaki artışlar etkili oldu.
Süt ürünlerinde şubat ayında taze kaşar yüzde 3, tereyağı yüzde 4 arttı
Et grubunda sadece kuzu etinde yüzde 10 artış gözlendi.
Aynı dönemde tavuk etinde de değişim görülmedi.
Şubat ayında balık fiyatlarında önemli artışlar tespit edildi. Balık fiyatları aylık ortalama yüzde 45 oranında arttı.
Bakliyat grubunda inişli çıkışlı fiyat hareketleri bu ay da devam etti. Bugrupta ortalama fiyat artışı yüzde 1.65 oldu.  En yüksek artış yüzde 6 ile barbunya fasulyede tespit edildi.
Şubat ayında sebze ve meyve grubu aile bütçesinde etkili oldu. Sebze grubunda ortalama fiyat artışı yüzde 2, meyve grubunda yüzde 4 oldu. Sebze grubunda en yüksek artış yüzde 25 ile sivri biber, yüzde 16 ile kıvırcık marul, yüzde 14 ile taze fasulyede tespit edildi. Meye grubunda en yüksek artış yüzde 23 ile mandalina, yüzde 18 portakal, yüzde 17 limon, yüzde 15 ayva ve nar da meydana geldi.
Gıda harcaması araştırmasını oluşturan diğer gruplardan yağlar grubunda önceki aya göre gerileme tespit edildi. Bunda, marketlerin zeytin ve ayçiçeği yağı ürünlerinde çeşitli markalar üzerinde yaptıkları kampanyalar etkili oldu.
Şekerli ürünler, kabuklu yiyecekler, baharat, çay ve konserve grubunda bir önceki aya göre değişim olmadı.
Şubat 2013'de;  ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 4.84 TL artış ile 2.427,84 TL oldu.