Zonguldak'ın piyasa araştırması yapan tek kurumu GMİS'den Kasım ayı raporu:

3,17 TL düşüş ile 1.864,39 TL'ye gerileyen yoksulluk sınırının gerilemesindeki en önemli sebebin mutfak giderleri olduğunu vurgulandı.

Zonguldak'ta piyasa hareketlerini izleyen tek kurum olan GMİS'in Kasım Ayı Raporu'nda, mutfak giderlerinin yüzde 0.17 gerilediği belirtildi. GMİS raporunda; "2009'un ilk 11 ayında ortalama artış yüzde 0.5 oldu. Mutfakta yıllık artış ise yüzde 0,64 seviyesinde gerçekleşti" vurgusu yapıldı. GMİS'in yaptığı yazılı açıklama şu şekilde:
"Kasım 2009'da gıda fiyatlarında meydana gelen yüzde 0.17'lik gerileme, mutfak harcamasına 1,19 TL tasarruf getirdi. Buna göre 4 kişilik ailenin aylık mutfak masrafı 708,81 TL oldu. Kasım 2009'un mutfak harcaması gerilemesinde süt ürünleri, kışlık sebze ve balık ürünlerindeki düşüşler etkili oldu. Bu 3 grupta fiyatlar ortalama 2.94 geriledi. Genel Maden İşçileri Sendikası'nın her ay yaptığı; Zonguldak'ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre;
Kasım 2009'da mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0,17 oranında geriledi. Kasım ayında dört kişilik bir ailenin gıda harcaması 1.19 TL düşüşle 708.81 TL.oldu.  2009 Kasım ayı itibarıyla mutfak giderlerindeki yıllık enflasyon oranı 0.64 seviyesinde gerçekleşti.
Araştırmaya esas alınan harcama gruplarında fiyat değişimleri şöyle oldu:
Süt ve süt ürünleri grubunda; tam yağlı peynir yüzde 13 geriledi.
Et ürünlerinde balık çeşitleri dışında değişim görülmedi. Balık fiyatları bir önceki aya göre yüzde 36 oranında geriledi. Yumurta yüzde 5 arttı.
Bakliyat grubunda Kasım ayında fiyatlarda herhangi bir değişim tespit edilmedi. Unlu mamuller grubunda, un bu ay yüzde19 arttı.
Sebze ve meyve grubunda, Kasım ayında mevsim ürünlerinde önemli düşüşler tespit edildi. Mevsim ürünlerinden ıspanak yüzde 17, marul yüzde 11, pazı 25, pırasa yüzde 27, kereviz yüzde 11 geriledi. Turfanda sebze ya da diğer deyişle sera (örtü altı) ürünlerinde ise yüksek oranlı artışlar tespit edildi. Domates yüzde 30, dolmalık biber yüzde 30, yeşilbiber yüzde 23, hıyar yüzde 30, patlıcan yüzde 27, taze fasulye yüzde 13 arttı.
Meyve grubunda mevsim ürünlerinin tezgahlarda bollaşması nedeniyle fiyatlarda değişim olmadı
Yağlar grubunda, sadece ayçiçek yağı bir önceki aya göre yüzde 2 düştü. Kahvaltılık zeytin de ise yeşil zeytin yüzde 7 arttı. Diğer ürünlerde değişim olmadı.
Şekerli ürünler grubunda fiyatlarda hareketlilik yaşandı. Kristal şeker yüzde 2 arttı. Kahvaltılık bal yüzde 10,  reçel yüzde 10, pekmez yüzde 20 arttı.
Kasım ayında çay ürünleri grubunda, konserve ve salça grubunda fiyatlarda değişim olmadı.
Kasım 2009'da;  ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 3,17  TL düşüş ile 1.864,39 TL oldu.

Tersane işçilerini ise hayat pahalılığından daha çok, hak edilip de alınmayan ücretler ilgilendiriyor. Kdz. Ereğli'deki tersane işçileri Kurban Bayramı'nı parasız geçirmenin çaresizliğinde topluca işten atılmanın da çok ötesinde biriken maaşlarının peşine düştüler.