Zonguldak Gelik Beldesi’ne bağlı Ayiçi Mahallesi’nde oturan vatandaşlar, yollarını trafiğe kapadı.

Uzun süredir yollarının asfaltlanacağı vaadiyle bekletilen Ayiçi sakinleri, sandalye, masa ve inşaat demirleriyle bakımsız yollarını kaparken, mahallenin minik sakinleri ellerine aldıkları “Biz çocukları yolun tozundan kurtarın” şeklindeki pankartlarla yetkililere seslendiler.

Gelik Belediyesi’nin AKP’li Başkanı Hasan Fahri Yıldırım, vatandaşın yolu kesmesiyle ilgili olarak şunları söyledi:

“MADEN OCAĞIYLA BU YOL ARASINDA FARK YOK”

“Vatandaşımızın bu eylemi son derece yerinde bir hareket... Bakımsız yollar yüzünden mahalle sakinlerimizin ciğerleri toz ve toprakla doluyor. Maden ocağında çalışmakla, burada yaşamak arasında hiç fark yok. Her gün buradan sayısız kamyon geçiyor. Bunların çevreye saçtığı toz miktarı küçümsenemez. Bu yolu yapmak için 850 bin TL’lik bütçe gerekiyor. Biz Gelik Belediyesi olarak bu yükün altından kalkamadık. İktidardan yol sorunumuzu çözmesini istedik ve bu yola çözüm bulunacağının sözünü almıştık. Hükümet şu an kriz içinde olabilir. Ama verilmiş bir söz var ve vatandaşlarımı bir an önce bu sözün tutulmasını istiyor.”

Gülümser Dinçer isimli bir mahalle sakini ise tepkisini şu şekilde dile getirdi:

“İNSAN BURADA SİGARAYA BAŞLAR”

“Şu ana kadar, yolumuzun yapılacağı yönünde sayısız söz aldık. Ama kimse derdimizi çözemedi. Çünkü kimse bizi insan yerine koymuyor. Zenginlerin mahallelerine bakın. Hiçbirinde en ufak tümsek bile bulamazsınız. Onlar da insan, biz de insanız. Bize neden hizmet verilmiyor? Her gün burada toz toprak içerisinde yaşamaya çalışıyoruz. Geçtiğimiz aylarda sigara yasağı başlatıldı. O yasağı yürürlüğe sokanları bu mahalleye toplayın, hepsi sinir ve stresten sigaraya başlar. Burada kömür işletmeciliği yapan bazı iş adamları, ara sıra toz kalkmaması için yolumuza yok denecek kadar az miktarda su döküyor. Biraz daha fazla sulanmasını istediğimiz zaman ‘bu kadarı bile fazla’ diye bize çıkışıyorlar. Artık bu sorunla uğraşmak istemiyoruz. Yetkililer bir an önce gelsinler ve yolumuzu yapsınlar. Hep oy için bizi ziyaret etmesinler.”

Yollarının bozukluğunun yanı sıra çevredeki çöplükten sızan pis suyun, içme sularına karıştığını ifade eden vatandaşlar şunları söylediler:

“ZEHİR İÇİYORUZ”

“Mahallemizin üst bölgesinde bulunan çöplükten içme sularımıza pislik bulaşıyor. Bu suları içtiğimizde günlerce hastanelerde yatıyoruz. Hayvanlarımızı bu suyla beslediğimiz zaman, vücutlarında yaralar oluşuyor. Önceki Valimiz Yavuz Erkmen, daha önce mahallemizi ziyaret ettiğinde bu sorunu çözeceğini vaat etmişti. Ama yolumuz gibi suyumuza da çözüm bulunamadı. Sinekler arttı, hastalıklar arttı. Bahçelerimizi suladığımız su yüzünden meyve ve sebzelerimizi yiyemiyoruz. Hayvanlarımızı besleyemiyoruz. Ne yapacağımızı şaşırdık.”

“YİNE YAPMAYACAKLAR, BİLİYORUZ”

Gelik Belediye Başkanı Hasan Fahri Yıldırım, yolun yapımının 1 Kasım’a kadar tamamlanması gerektiğini söylerken, tamamlanmadığı takdirde mahallelilerin eylemine katılacağını kaydetti. Bu sözlerin ardından yaklaşık 5.5 saatlik eylem sona erdirilerek yol üzerindeki barikat kaldırıldı.

Vatandaşlar, “Diğer sözler gibi bu sözümüz de tutulmayacak. Barikatı boşuna kaldırdık” diyerek umutsuz bekleyişlerine başladılar.