Zonguldak'ın üvey evlat muamelesi gördüğünü, Ereğli-Devrek karayolu başta olmak üzere pek çok sorunun çözüme kavuşturulamadığını vurgulayan Milletvekili Turpcu, "İlimizin güçlü yönlerinin ve bunların beraberinde getirdiği fırsatların değerlendirilmediğini görmekteyiz. Eğer yatırım yapacaklarsa biz desteğiz, ancak söz verip yapmadıkları konuların da takipçisi olmaya devam edeceğiz" dedi.

 

 

 

CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, Armutlucuma ve Civar Köyleri Kültür ve Dayanışma Derneği`ni ziyaret ederek Ereğli-Devrek karayolu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

 

"HERKES YAŞAYARAK GÖRMEKTE"

Milletvekili Turpcu açıklamasında şunları söyledi: "Hepinizin bildiği gibi Zonguldak`ta karayolu ulaşımı yeterli değildir. Yollarımızın hali perişan durumdadır. Bu konuyu herkes yaşayarak görmektedir. Bölgenin ulaşılabilirliğini arttırmak için ilave düzenlemeler ve yatırımlar gerekmektedir.

 

"İLGİSİZLİK DEVAM EDİYOR"

Söz konusu yatırımlar temel bir ihtiyaç olarak halkımızın yaşamlarını kolaylaştırmak için zorunludur, bununla birlikte bölgede sanayi yatırımlarının arttırılması, ticaret, turizm ve lojistiğin gelişmesi için karayolunun geliştirilmesi oldukça önemlidir. İlçelerimiz arasındaki ulaşımın iyileştirilerek günün şartlarına uygun hale getirilmesi ve gereken altyapı yatırımları yapılmalıdır. Ancak ne yazık ki, bu konuya hükümetin ilgisizliği devam etmektedir.

 

"KATKI YAPAMIYOR"

Zonguldak’a yapılacak her türlü yatırımı biz çok önemsiyor ve destekliyoruz. Biz önemsiyoruz ama deprem vergisini, duble yola harcayan iktidarın, kendisini öve öve bitiremediği karayolu konusunda Zonguldak’a katkı yapamadığını görüyoruz. Bunun en temel örneklerinden biri Ereğli-Devrek karayoludur. 2003 yılında programa alınan Ereğli-Devrek karayolunda geride kalan 13 yılda bir arpa boyu dahi yol alınamamıştır. Topu topu 57 kilometre olan yolun 6`da 1'i dahi bitirilememiştir.  

 

"TAKİPÇİSİ OLACAĞIM"

7 Haziran seçimleri öncesinde, bölge halkımızca düzenlenen toplantıda bu yolun tamamlanması için taahhütnameye imza atmış biri olarak bunun takipçisi olmaya devam edeceğim. İktidar olabilseydik bu yolun tamamlanması bizim önceliklerimizden birisi olacaktı, 1 yıl içinde bu yolu tamamlama sözü vermiştik. İktidar olamadık ancak bu hizmetlerin yapılması için üzerimize düşenleri yapmaya devam edeceğiz. Bu yolu kullanan 1 belde, 72 köy bulunmaktadır. Yaklaşık bu yol 45 bin vatandaşımızın ihtiyacı olan bir durumdadır. Yani, Ereğli-Devrek yolu bölge halkı için çok önemli ve gereklidir. Bu bir lüks değil temel  ihtiyaçtır.

 

"ZONGULDAK ÜVEY EVLAT MUAMELESİ GÖRMEKTE"

Bu sorunları gidermek, bu yolları yapmak hükümetin görevidir. Halkımızdan, seçim zamanı vaat ettikleri konular için oy aldılar ama bunları gerçekleştirmediklerini görüyoruz. Zonguldak hükümetten üvey evlat muamelesi görmektedir. Ereğli-Devrek yolu bugüne kadar bitirilemediğine göre, bu demek oluyor ki bu proje ya hayali yapılmış ya da bitirilmesi için gerekli özen ve çaba gösterilmemiştir.

 

"KAYBETTİĞİMİZ ONLARCA İNSANIMIZ VARDIR"

Geride kalan yıllarda gerekli ödeneklerin ayrılmaması, hem bütçe yapmada, hem de uygulamadaki başarısızlığı da gösterir. Aradan geçen bu sürede neden yapılmadığının gerekçeleri açıklanmalı, daha fazla vakit kaybedilmeden yol tamamlanmalıdır, acil eylem planı kapsamına alınmalıdır. Bu sorun hafife alınmamalıdır. Çünkü mevcut durum hem halkımızın günlük yaşamını zorlaştırmakta hem de başka sorunları tetiklemektedir. Bir türlü tamamlanamayan yolda hastaneye yetiştiremeyip kaybettiğimiz onlarca insanımız vardır ve bu sorun hala devam etmektedir.

 

"NEDEN ZONGULDAK'A YAPMIYOR?"

Güzergah boyunca çok sayıda ölümlü ve yaralanmalı trafik kazaları gerçekleşmektedir. Ulaşımın zor olmasından dolayı, şehir merkezlerine doğru çok ciddi göç yaşanmaktadır. Bu yolun yapılmaması zaten zorda olan bölge ekonomisini daha da aşağıya çekmektedir. Hayvancılık ve tarımsal faaliyetlerle ilgilenen vatandaşlarımız da zordadır. Zonguldak’ın bağımlı ekonomik yapısını kırmış, yaşam kalitesi yüksek bir şehir olması için mücadele ediyoruz. Burada öncelikle sorulması gereken soru, hükümetin diğer şehirlere yaptığı yatırım ve hizmeti neden Zonguldak’a yapmadığıdır. Geride bıraktığımız 13 yılda Hükümetin Zonguldak’a dair övüneceği tek bir şey yoktur.

 

SORUNLARIN EN BAŞINDA...

Sorunlarımızın en başında, istihdam olanaklarının ve yatırımların yetersizliği nedeniyle ilin göç veriyor olması. TTK`nın kömür üretimini arttıramayıp, sınırlamaya gitmesinin ildeki işsizlik oranının yükselmesine doğrudan etki etmesi. Mevcut durumda tarihinin en az sayıda işçisi ile en az miktarda üretimini yapar hale gelmesi, Zonguldak, Karadeniz Bölgesinin İç Anadolu Bölgesine en yakın liman şehri olmasına rağmen bu potansiyelin yeterince değerlendirilememesi, karayolları altyapısının tamamlanamaması, havayolu ulaşımının sağlanamaması, ekonomik gelişmeyi ve istihdamı sağlayacak göçü önleyecek projelerin özellikle de Filyos Vadisi Projesi`nin hayata geçirilememesi, Çevre kirliliğinin halk sağlığını etkileyecek seviyelerde olması, İlimizin turizm potansiyeline rağmen tanıtımının yetersiz olması gelmektedir. Bu sorunlara baktığımızda ilimizin güçlü yönlerinin ve bunların beraberinde getirdiği fırsatların değerlendirilmediğini görmekteyiz. Eğer yatırım yapacaklarsa biz desteğiz, ancak söz verip yapmadıkları konuların da takipçisi olmaya devam edeceğiz. Ereğli-Devrek yolunun tamamlanması başta olmak üzere, karayolu altyapısının geliştirilmesi ve Zonguldak’ın hak ettiği standartlara kavuşması için gerekli girişim ve çabaların içinde olacağımızı söylemek istiyor"