Antalya Ticaret Borsası, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası ile Antalya Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı'nca Antalya’da düzenlenen 2. yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX)’nda Zonguldak’ta faaliyet gösteren Ticaret ve Sanayi Odaları Zonguldak’a özgü ürünleri tanıtmak amacıyla ortaklaşa Zonguldak standı açtılar. Zonguldak TSO, Çaycuma TSO, Devrek TSO, Kdz. Ereğli TSO ve Alaplı TSO’nun temsilcileri üyelerinin ürünlerini bu stantta sergileyerek ziyaretçilere Zonguldak ve ürünler hakkında bilgi verdiler.  28 Nisan 1 Mayıs tarihleri arasında ziyaret edilebilecek her ilin kendilerine özgü ürünlerinin tanıtımının yapıldığı bu fuarla ürünlerin şehirlerle birlikte markalaşması amaçlanıyor.  Antalya EXPO Center'de düzenlenen fuarın açılış törenine TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, MHP Genel Başkan Yardımcısı Tunca Toskay, eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Antalya Vali Yardımcısı Fuat Ergün, AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak, CHP Antalya Milletvekili Osman Kaptan, MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, Türk Patent Enstitüsü Başkanı Habip Asan ile diğer yetkililer katıldı.
Hisarcıklıoğlu konuşmasında ürünlerin mutlaka şehirlerin adıyla markalaşmasını önerdi ve Antalya Ticaret Borsası ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın büyük düşünerek YÖREX'i EXPO'ya dönüştürme görevi verdiğini söyleyerek YÖREX'in bir yıl yurtiçinde, bir yıl yurtdışında düzenlenmesini tavsiye etti ve ''Kars'ın kaşarını dünyaya tanıtsak, Hollanda, Fransa'nın peyniri hepsini sallarız'' dedi. Türkiye'yi il il gezdiğini ve her yerde ''Daha fazla kazanmak istiyorsanız bunun yolu, yaptığınız iş ne olursa olsun, bunu marka haline getirmektir'' dediğini kaydeden M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ''Artık sadece üretmek de yetmiyor, ürettiğini tanıtacaksın, pazarlayacaksın. Bunun için de kaliteye ve markalaşmaya önem vereceksin'' diye konuştu. Anadolu'da, yöresinin adıyla tanınan, tescillenen çok sayıda gıda, el sanatı ve sanayi ürünü olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, ''Ama bunlar bilinmiyor. Bilinmediği için de ithal ürünler arasında sıkışıp kayboluyor. Halen 140 yörenin ürünü, ülkemiz içinde coğrafi tescil almış durumda. Ama bu yetmez'' dedi. Yıllardır Anadolu'da yapılan yoğurda bile sahip çıkılamadığından yakınan Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: ''Hepimiz küçükken annemizin yoğurdumuza reçel, pekmez kattığını ve bize öyle yedirdiğini hatırlarız. Ama bunu biz dünyaya sunamadık. İşin ilginci, yoğurdun tatlı ile karıştırılıp yenilmesi de bize ait.
Ama annelerimizin bu büyük icadını biz dünyaya yayamadık. Sonra Fransızlar bunu becerdiler ve bütün dünyaya ve yoğurdun asıl vatanı olan ülkemize meyveli yoğurdu yediriyorlar. Dünyanın en güzel peyniri, kaşarı bizde. Ama Ezine, Erzincan peynirini, Kars kaşarını değil, ithal olanını biliyoruz. Biz kendi değerimizi bilmez, sahip çıkmazsak, işte böyle hazırdan yiyen oluruz. Dolayısıyla, bu önemli fuarın, önce tanıtım, sonra da markalaşmanın gelişmesi açısından büyük faydası olacağına inanıyorum''
Konuşmaların ardından törene katılanlar fuarı gezerek Türkiye'nin birçok iline ait yöresel ürünleri inceledi. Konuklar yöresel gıda ürünlerini de tattı.
Çaycuma TSO Genel Sekreteri Alper Püren ve Genel Sekreteri Recep Acar’ın da Çaycuma’ya ait ürünleri tanıttığı Zonguldak standı 1 Mayıs’a kadar ziyaretçileri ağırlayacak. Açılış günü yoğun bir katılımın gerçekleştiği fuarın hafta sonu daha kalabalık olmasını beklediklerini belirten Alper Püren; “Türkiye’nin her yerinden, yörelerinin adıyla anılan ve geldikleri yerlerin bir nevi markası olarak anılan ağılıkla gıda ürünlerinin yer aldığı bu fuarda Çaycumalı üreticilerimizin de ürünlerinin sergilenmesi bizim açımızdan oldukça önemlidir.
TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu başta olmak üzere CHP eski genel başkanı ve Antalya milletvekili Sayın Deniz Baykal ve diğer değerli katılımcıların da ziyareti ile onurlandıkları Zonguldak standının gördüğü ilgi ise ayrıca sevindiricidir. Zonguldak’taki tüm Ticaret Ve Sanayi Odaları olarak değerli arkadaşlarımızla ortaklaşa gerçekleştirdi-ğimiz bu katılımla ilimizin tanıtımını en güzel şekilde yapmaktayız” dedi.