Zonguldak’ta 25 yıldır yufkacılıkla uğraşan Nermin Sarıcı(52), hiç gitmediği Düzce’de 2004 yılında kurulan düzmece bir şirketin ortağı yapıldı. Şirket ortağı yapıldığından habersiz Sarıcı, 380 bin liralık vergi borcunun gelmesiyle neye uğradığını şaşırdı.

Hayatında Düzce’ye hiç gitmeyen Nermin Sarıcı’ya 21 Temmuz 2010 tarihli Düzce Vergi Dairesi'nden Düzce ilinde kayıtlı 4 ortaklı 'Tasfiye halinde B. İnşaat, Metal, Temizlik, Gıda, İthalat, İhracat, Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin 380 bin TL vergi borcu bulunduğu ve şirket ortağı olarak 10 gün içinde görüşmeye gelmesi istenen bir mektup ulaştı. Bu mektup karşısında şaşkına dönen Sarıcı, soluğu Düzce Vergi Dairesi'nde aldı. Yapılan araştırmada, 2004 yılında kurulan ve kimlik numarasının nasıl temin edildiği henüz bilinemeyen Nermin Sarıcı, hiçbir imzası bulunmamasına rağmen şirketin yüzde 25 ortakları arasında gösteriliyor.

Düzce’ye hayatında hiç gitmediğini belirten Nermin Sarıcı, “2004 yılında Düzce’de şirket kurmuşlar adıma, ondan sonra 2010 yılında Vergi Dairesi'nden 380 bin TL borcum olduğuna dair mektup geldi. Düzce’ye asla gitmedim, bilmiyorum. Nasıl bulmuşlar kimliğimi, beni tanımadığım şirkete nasıl ortak göstermişler anlamadım. Zarfı görünce çok şaşırdım, hemen Düzce Vergi Dairesi'ne koştum. Araştırma yaptım. Oradan da bana şirketin 380 bin lira borcu olduğunu söylediler. Ben de gerekli mercilere başvurdum. Ben asla bu insanları ve bu şirketi tanımıyorum. Bu iş başıma neden geldi, nasıl geldi anlayamadım. Daha önce kimliğimi hiç kaybetmedim. Sadece nüfus cüzdanımı kaplama yaptırmıştım. Bir de Vergi Dairesi'nde kimlik numaram var, başka da bir şey yok.” dedi.

Adının şirket ortağı olarak gösterilmesiyle ilgili 1 yıl önce Düzce ve Zonguldak Vergi Dairelerine başvurmasına rağmen sorunun çözülmediğini ifade eden Sarıcı, “Düzce Vergi Dairesi'ne uğramışlığım bile yok. Sadece Zonguldak’taki Uzunmehmet Vergi Dairesi'ne kayıtlıyım. Mesleğim yufkacılık. Seyyar yufkacılık yapıyorum, pazarlarda yufka satarak geçimimi sağlıyorum. Bize mektubu gönderen Düzce Vergi Dairesi'ndeki memur, ‘Teyze senin imzan yok, sana bir şey gelmez, biz Ankara’ya bildirdik’ dedi ama hala bir sonuç yok.” diye konuştu.

6 YILDIR NERDESİNİZ DİYE FIRÇA ATMIŞ
Nermin Sarıcı, kendisine mektup gelir gelmez, Düzce’ye giderek vergi dairesi memurlarına hesap sorduğunu anlattı. Şirketle ilgisinin olmadığını bildiren bir dilekçe yazan Sarıcı, Düzce’de ticaret sicil kaydının olmadığını ispatlayan belge, ardından da Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduğunu belirtti. Sarıcı, şunları söyledi: “Düzce Vergi Dairesi'ndekilere, ‘Siz bunu bana nasıl yaptınız? 2004 yılında kurulmuş şirket, siz 6 senedir neredesiniz, 2004 yılından beri beni niye aramadınız?’ diye sordum. Onlar da bana dilekçe vermemi söylediler. Ticaret odasına gittim, kaydımın olmadığını belgeledim. Bir şey çıkmaz dediler, ama 1 yıl geçti hala hayali şirketin ortağı olarak gözüküyorum. Bunun bir an önce bitmesini istiyorum.”

"SIKINTIDAN GECELERİ UYUYAMIYORUM"
 Yapılan dolandırıcılıktan dolayı neye uğradığını şaşıran Sarıcı ailesi, 1 yıldır zor günler geçiriyor. Bu tür olayları televizyon haberlerinde izlerken ‘Allah bana böyle bir şey yaşatmasın’ diye dua ettiğini hatırlatan Sarıcı, “Sıkıntıdan uyuyamıyorum. Bu kadar parayı ödemeye ömrüm yetmez. Ben küçük bir esnafım. Gerçekten çok üzücü. Böyle bir olayı, insanın başına gelmeyen bilmez. Haberlerde duyardım, Allah başıma vermesin derdim, gerçekten oluyormuş. Yetkililerin bizi bu işten kurtarmasını rica ediyorum.” diye konuştu.