Türk asıllı Yunan vatandaşı Hellias Vrochidis (İlyas Yağmuroğlu), yıllar önce Kozlu ve Üzülmez maden ocaklarında çalışan büyük dedesinin yaşadığı toprakları görmek için kentimize geldi.
İnternette tanıştığı Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğrencisi Can'ın aracılığı ile kendini ifade eden 25 yaşındaki Vrochidis, en büyük hayalinin Zonguldak'ta bir maden ocağına girmek olduğunu söyledi.
TTK Üzülmez Eğitim Ocağı'na giren Vrochidis, ocağı heyecanla gezdi ve çevresini meraklı gözlerle inceledi.
Eğitim Ocağı'ndan çıkan Türk asıllı Yunan genç Vrochidis, şunları söyledi:
"Büyük dedem Musa Yağmuroğlu, Safranbolu'da doğdu. Yaklaşık 120 yıl önce Kozlu ve Üzülmez'de maden işçisi olarak çalıştı. 1920 yıllarındaki karşılıklı değişim ile Yunanistan'a taşınan dedem, Yunan vatandaşı olduktan sonra ismini değiştirdi ve Selanik'te kendisine yeni bir yaşam kurdu. Ben de dedemin hatıralarının olduğu yerde bulunmak için Zonguldak'a geldim. Sırf bu geziyi yapabilmek için 2 yıl Yunanistan'da garsonluk yaptım. Motosikletle yaptığım gezide önce Türkiye üzerinden İran'a, daha sonra Pakistan'a, son olarak Hindistan'a gittim. Dönüşte ise Türkiye'ye Gaziantep'ten girdim ve birçok ili gezerek Zonguldak'a kadar geldim. Arkadaşım Can, bana her konuda yardımcı oluyor. Onun sayesinde iletişim kurabiliyorum."
Daha sonra konuklar TTK Eğitim Şube Müdürü Erol Şeref'i ziyaret ettiler. Şeref ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdikten sonra Yunan asıllı gence eğitim ocağı hakkında tarihsel bilgi verdi.
Vrochidis, Eğitim Şube Müdürlüğü'nde gördüğü tarihi fotoğraflar ile yakından ilgilendi. Dedesinin de olabileceği umuduyla fotoğraflara bakan genç Yunanlı, burada hatıra fotoğrafı çektirdi.