TEK-DER Başkanı Hakan Baycık üyelerine üniversiteyi bitirme şansı yarattıklarını açıkladı.

 

Ülkemizdeki iki yıllık meslek yüksek okulunu bitirmiş olanlar YÖK tarafından tanınan Makedonya’daki Kiril Metodi Üniversitesi’nde de iki yıllık eğitimin ardından üniversite diplomasını alabilecekler. Bu fırsattan yararlanmak isteyenlerin Ağustos ayında başvurularını yapmış olmaları gerekiyor.

 

Ükemizdeki üniversitelerin 2 yıllık meslek yüksek okullarını bitirenlere üniversiteyi tamamlama şansı yaratıldı. TEK-DER Genel Başkanı Hakan Baycık gazetemiz merkezine yaptığı ziyaret sırasında bu konuda tüm üyelerini basın aracılığı ile de bilgilendirmek istediğini belirtirken “İstiyoruz ki tüm meslek yüksek okul mezunlarının da üniversiteye devam edebilme şansı olsun. Bu nedenle YÖK tarafından kabul edilip tanınan yurtdışındaki bir üniversite ile işbirliği yapalım ve üyelerimize fırsat yaratalım. Bu şansı da bulduk” dedi.

Bitirilecek üniversitenin özellikle YÖK tarafından tanınmasının gerekliliğine dikkat çeken Hakan Baycık, Makedonya’daki Kiril Metodi Üniversitesi ile yapılan görüşmelerde bu fırsatı sağladığını söyledi. Kiril Metodi Üniversitesi’nin YÖK tarafından kabul edilip tanındığını ifade eden Baycık, “12-13-14 Ağustos tarihleri arasında kayıt yapılacak ve Eylül 2009’da da Makedonya’da hazırlık dersleri başlayacak. Kayıtlarla ilgili ayrıntılı açıklama ayrıca duyurulacak üyelerimizin bilgilendirilmesi için. Bu kayıtta gerekli olanlar bilinen belgeler.  Kayıt sırasında 2500 TL yatırılacak ve toplamı 12.500 olan iki yıllık üniversite bedelinin peşinat dışında kalan 10 bin TL’si ise 18 eşit taksitle ödenecek” sözleriyle konuştu. Baycık açıklamasına şöyle devam etti:

 

HER İŞLEM YASAL

Türkiye’den her isteyen ben yurt dışında okumak istiyorum deyip elini kolunu sallayıp   gidemiyor. Makedonya’da da  böyle  çünkü okumak için  gelenler orada kalıp yada oradan  Avrupa’ya geçtikleri için, hava alanında yada giriş kapılarında anında polis tarafından kaçak muamelesi görüp polis nezaretinde geri yollanıyor. Bakın Makedonya’ya giriş yapmanız için neler yapılacak. Türkiye’de öğrencinin kayıt işlemi yapıldığı anda hemen Makedonya’daki üniversiteye bildirilecek öğrenci kimliği ve uluslar arası kart 72 saat içinde Türkiye’ye yollanacak böyle  öğrenci Makedonya Kril Metodi’nin öğrencisi olacak. Yetkilileri sizin adınıza   Makedonya’da aynı gün oturma izni alacak ev sahibi adres soruşturulmasından geçecek  Makedon emniyet onaylayacak işlemler kira kontratları elçilikten takip edilecek yabancı şahısın Makedon Emniyet Müdürlüğü öğrenci yıllık kimliği 1 yılda 9 ay ( 3 ay tatil) Makedonya’da kalır sağlık problemi olmadığına dair belge (domuz gribi kuş gribi önlemleri)  okul sağlık sigortası kendisi yapıyor. Öğrenci için sorun yok. Öğrenci havaalanına geldiğinde yada karayolu gümrük kapısında emniyet neden Makedonya’ya geldiğini soruyor ispatla diyor, öğrenci belgelerine oturma iznine tek tek bakıyor eğer çalışmak için falan geldiği anlaşılırsa anında geri yollanıyor.