Zonguldak İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aslıhan Külekçi Uğur, 3 Ekim 2012 Çarşamba günü saat 10.00'da Uzun Mehmet Anıtı önünden başlayacak ve Valilik binası önünde tamamlanacak olan yürüyüşümüze tüm Zonguldak halkını davet ediyoruz dedi. 
Zonguldak İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aslıhan Külekçi Uğur, yaptığı yazılı açıklamada, Günümüzde bilim ve teknolojinin hızlı bir şekilde değişmesi ve gelişmesi ile birlikte insanlar daha az hareket eder duruma gelmekte ve pasif bir yaşama sürüklenmektedir. Bu hareketsizliğe bağlı olarak toplum oldukça önemli sağlık problemleri ile karşı karşıya kalmakta ve fiziksel aktivitenin yetersizliği büyük bir halk sağlığı sorunu olarak ortaya çıkmaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından 30 yaş üstü 15 bin 468 kişi üzerinde yapılan Sağlıklı Beslenelim, Kalbimizi Koruyalım araştırma raporuna göre toplum genelinde düzenli olarak fiziksel aktivite yapanların tüm toplum için oranının yüzde 3,5 düzeyinde olduğu görülmüştür. Diğer bir deyişle toplumun yüzde 96,5'i düzenli olarak fiziksel aktivite yapmamaktadır. Giderek artan hastalıkların önlenmesi ve sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için toplumun son derece tehlike arz eden bu konuda bilinçlenmesi ve egzersizin günlük hayatın bir parçası haline gelmesi büyük önem taşımaktadır. Fiziksel aktivite, enerji harcanmasını ve kalp-solunum fonksiyon düzeylerinin yükselmesini sağlaması sebebiyle birçok hastalığın önlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır.  Sistemli ve programlı bir şekilde uygulanan fiziksel etkinlikler obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını azalttığı gibi yaşam kalitesindeki artışa bağlı olarak kişinin kendine güvenini arttırmakta ve stresi azaltarak buna bağlı hastalıkların oluşmasını da engellemektedir. Fiziksel aktivite, günlük yaşam içerisinde kas ve eklemlerin kullanılmasıyla normal düzeyin üzerinde enerji harcamayı gerektiren, kalp ve solunum hızını arttıran bedensel hareketler olduğu için "spor" kelimesi ile eşanlamlı olarak algılanmamalıdır.
Spor aktivitelerinin yanı sıra merdiven çıkma, yürüyüş, egzersiz, bisiklete binme, dans, oyun ve gün içinde yapılan ev ve bahçe işleri gibi çeşitli aktiviteler de fiziksel aktivite olarak kabul edilmektedir. Toplumda düzenli ve yeterli fiziksel aktivite alışkanlığının kazandırılması amacıyla her yıl 3-4 Ekim "Dünya Yürüyüş Günü" olarak kabul edilmekte ve çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Bizde Zonguldak Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü olarak, çocukluktan yetişkinliğe sağlıklı yaşam tarzının gelişmesine yardımcı olmak ve fiziksel aktiviteyi insanların günlük hayatının bir bölümü haline getirebilmek amacıyla, 3 Ekim 2012 tarihinde saat 10.00'da Uzun Mehmet Anıtı önünden başlayacak ve Valilik binası önünde tamamlanacak olan yürüyüşümüze tüm Zonguldak halkını davet ediyoruz dedi.