Zonguldak Liman yolundaki Zonguldak Havzası Maden Şehitleri Anıtı'nın taşınmaması ve koruma altına alınmasını isteyen imza metni ilgili kurumlara gönderildi.

 

Fotoğrafçı İbrahim Akyürek'in geçen ay açtığı ve anıtın son yıllardaki bakımsız durumunu belgeleyen "Yüz Karası" başlıklı sergide imzaya açılan metinde şu sözler yer aldı.

 

"Şehrimizde liman yolunda bulunan Zonguldak Havzası Maden Şehitleri Anıtı’nın, yapımı biten Maden Müzesi’ne taşınmak istendiğini yerel basından öğrendik.

Anıtın bakımsız ve terk edilmiş, tepkilere neden olan hali taşınma isteklerine gerekçe olmamalı.

Tam tersine üç kurumun sorumluluğu altında, kentimizin ulaşımı en kolay gezi alanında bulunan bu Anıt, açık hava koşullarından etkilenmeyecek en sağlam malzeme ile baştan sonra düzenlenip, koruma altında ziyarete açık olmalı."

 
İmzalar aşağıdaki kurumlara, anıtın birer fotoğrafı eşliğinde postalandı:

 

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), Zonguldak Belediye Başkanlığı, Türkiye Taş Kömürleri Kurumu (TTK), İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Genel Merkezi.

 

Anıtın perişan durumu nedeniyle daha önce SergiOdası'nda ve internet ortamında imza kampanyaları düzenlendi. Yerel basın sık sık anıtın bakımsızlığını sayfalarına taşıdı. Üniversite öğrencileri anıtın çevresinin bakımını yaptı. CHP Zonguldak Milletvekili Adayı Deniz Yavuzyılmaz ve ekibi her isim levhasının bir can olduğunu vurgulayarak anıtın yok olan levhalarını bir yıl önce yeniledi.