Fındık bahçelerindeki otlarla mücadele için kullanılan ilaçlamaların arıları telef ettiği ve bu durumdan arıcıların büyük zararlara uğradığı bildiriliyor.

 

Alaplı ve Gümeli Arıcılar Derneği Başkanı Hüseyin Tosun, Çiçekli köyünde yaşanan arı ölümlerinin sebebinin fındık bahçelerindeki zararlı otlarla mücadele için kullanılan ilaçlardan kaynaklandığına vurgu yaptı.   Tosun, gazetemize yaptığı açıklamada, Nisan-Mayıs aylarında fındık bahçelerindeki zararlı otlardan kurtulmak için ot ilaçları atıldığını söyledi. Ot ilaçlarının arıları öldürdüğünü ifade eden Tosun, şunları söyledi:

 

“Alaplı’da birçok köyde arı ölümlerini yaşandığını duymaktayız. Çiçekli köyünde arıcılıkla uğraşan Fahri Arıkan’ın bir günde yüz binlerce arısı telef olmuş. Sebebini araştırdığımızda çevresinde fındık bahçelerindeki zararlı otlara atılan ot ilaçlarından kaynaklandığını tespit ettik. Fındık Bahçesindeki otların temizlenmesi ilaçlarla değil tırpan motorlarıyla olmasını gerektiğini düşünüyoruz. Ot ilacı zirai ilaçların atılması konusunda biz arıcılarımızı ve çiftçilerimizi sürekli uyarılıyoruz. Buraya gelirken bile yol kenarlarında fındık bahçelerine ot ilacı atıldığını görmekteyiz. Burada çok arının öldüğünü görüyoruz. İlaç kullananların  arıcılara ilaç atacağını bildirmesi lazım. Ancak  bunu yapan da yok. Şu an arıcılık mevsimidir ve  bizim isteğimiz fındık bahçelerine ot ilacı atmayınız. Bakanlığımızın da bu konuda arı katliamını önlemek adına çalışma yapması gerektiğini düşünüyorum.”

 

Arıcı Fahri Arıkan da, “20 yıldır arı yetiştiriciliği yapıyorum.150 yakın kovanım var. Arıların bulunduğu kovanların çevresinde fındık ağaçları var. Yer sahipleri fındık diplerindeki yabancı otları temizlemek için ot ilacı kullanıyorlar. Bu ilaçlarda arıları öldürüyor. Yüz binlerce arım öldü. Bununla ilgili İlçe Tarım Müdürlüğüne başvuruda bulundum” sözleriyle konuşarak tepkisini dile getirdi.