Zonguldak Belediyesi zabıta ve emniyet ekipleri tarafından seyyar satıcılar ve kaldırımı işgal eden esnaflara yönelik denetim yapıldı.

Zonguldak Belediyesi zabıta ve emniyet ekipleri tarafından seyyar satıcılar ve marketlerin yaya yoluna işgalleri konusunda denetimlerde bulunuldu. Sabah erken saatlerde Zonguldak Belediyesi zabıta ekiplerinin emniyet ekipleri ile ortaklaşa düzenlediği denetimlerde kurallara uymayan esnaflara cezai işlem uygulandı.

“TEBLİGAT İLE UYARDIK”

Zonguldak Belediyesi Zabıta Müdürü Nejat Uludüz yaptığı açıklamada, Kilimli’de zabıta müdürüne yapılan olayı şiddetle kınadığını söyledi. Uludüz, “Bizim sadece yaptığımız kanunları uygulamak. Kanunları uygulamaya çalışıyoruz. Bu belediyenin yanındaki yere ilişkin uygulama değil. Bu bizim uygulamamız yaklaşık 15-20 gün önce vali beyin de talimatıyla beraber emniyetle ortaklaşa bir çalışmamız oldu. Bu çalışma doğrultusunda özellikle kağıt toplayanlar ve seyyar olarak satıcılık yapanlara ilişkin denetim yapıyoruz. Bunlara bir tebligat yaptık. 10-15 gün içerisindeki bu olumsuzlukları kaldırmaları için uyardık. Bugün itibariyle de kanuni işlem yapacağımızı bildirdik. Hem gerek esnafa hem de seyyar olarak bunu yapanlara bunu bildirdik. Bugün de çevik kuvvet, merkez ve soğuksu polis amirlikleri ile zabıta ortaklaşa bu tebligatın neticesinde hiç daha herhangi uyarı yapmadan cezai işlem uyguluyoruz. Bildiğiniz gibi herkes kanuni haklarını biliyor. Esnaflar dükkanın önüne daha fazla çıkmaması lazım. Sadece manavlarla ilgili bir uygulamamız var, bir 40 cm’lik. Onun dışında esnaflarımız caddelerimizin de dar olması sebebiyle dükkanlarının önüne herhangi bir şey koyması yasak. Bunu zaten biliyorlar. Tebligat yapmamıza da gerek yok. Bu konuda sürekli uyardık. Biliyorsunuz ben 2.5 senedir görevdeyim. 2.5 senelik görev süresinde de sürekli olarak da söyledim.

 

“CEZA SORUNU ÇÖZMÜYOR”

Ceza yazmak sorunu çözmüyor, bu sorunu halletmek lazım, insanların biraz da duyarlı olması lazım. Ama vatandaşlarımızdan gelen yoğun talep üzerine böyle bir uygulama yapmak zorunda kaldık. Ancak bundan sonra bütün sonuçlarına kanun dışı hareketler yapanlar katlanacaklar. Bundan önce de cezai işlem yapıyorduk. Bu konuda birazcık daha esnek davranıyorduk. Ancak bugün itibariyle bu uygulamamız polisin de denetiminde desteğiyle beraber sonuçlandırmak istiyoruz. Artık Zonguldak’ta da insanlar kendilerine ayrılan yerlerde esnaf satışını yapacak, diğer yerlerde de halkımızda caddelerde çok rahat bir şekilde elinden geldiğince dolaşabilecek. Biliyorsunuz bir kanalizasyon çalışmamız var. Bu kanalizasyon çalışması da bir an önce biterse rahatlanır, bizim de personel olarak sıkıntılarımız var bu konuda. Umuyoruz bittiğinde zaten kimsenin hiçbir şüphesi yok, tertemiz bir deniz ve çevreye kavuşacağız. Bu çalışmalar da bir an önce biter ve halkımızın hizmetine sunulursa gerek biz gerek esnafımız da rahat edecek. Esnafımızdan ve halkımızdan istediğimiz olumsuzlukları bizlere bildirmeleri. Esnafımızın da kanunlar çerçevesinde kanunlara uymaları ve kanunsuz herhangi bir işe yeltenmemeleri.

 

“GELSİNLER YER GÖSTERELİM”

Bu konuda seyyar olarak satış yapan, gerçekten işsiz olan, ben bir şeyler satmak istiyorum diyen insanlar da gelsinler bize, bizde onlara pazaryerinden yer gösterelim. Çarşamba ve cumartesi günleri. Diğer semt pazarlarında da zabıta müdür arkadaşlarımızla da konuşup onlara yardımcı olabiliriz. Ama caddelerde insanları rahatsız edecek şekilde ve her türlü hijyenik sağlık koşullarından yoksun bir şekilde satış yapmaları ve esnafı da rahatsız etmemelerini sağlamalıyız. Bir taraftan mevcut esnafımız kira ödüyor, sigorta primleri ödüyor, su elektrik ödüyor, çalışanlarının parasını ödüyor. Ama bir taftanda hiçbir vergi ödemeden herhangi bir şey ödemeden satış yapan insanlar var. Bunları da halkımızın da desteğiyle kaldırmak durumundayız. Onların da bu konuda bize yardımcı olacaklarından en ufacık şüphemiz yok. Bu yaz boyunca da denetimlerimiz, elimizden geldiğince ekiplerimiz yeterli olduğu sürece devam edecek” dedi.