Zonguldak Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ve İl Emniyet Müdürlüğü, şehir merkezinde dün kaldırımları denetledi. Belediye Zabıta Müdürü Necat Uludüz, denetimlerin ardından şunları söyledi;

"Kaldırımı işgal esnaflarımızı mallarını 40 santimi aşmamaları kaydıyla uyarılarımızı yapmaya başladık. Vatandaşlarımıza Zonguldak Belediyesi Zabıta ekibi ve Emniyet Müdürlüğü personeli ile Belediye Başkanımız İsmail Eşref'in bu konudaki titizliğini ve uyarılarını ilettik. Vatandaşları kaldırımı işgal etmeden olması gerektiği gibi satış yapmalarını istedik.

Ülkemiz kriz dalgasıyla boğuşuyor ve biz bu krizde kimsenin ekmeğine müdahale etmek istemiyoruz. Göreve geldiğimizden buyana 5 aydır esnafımızı kaldırım işgalleri konusunda uyarıyoruz. Kaldırımı işgal eden esnaflarımıza bizzat kendim gittim uyardım. Zabıta ekibimizdeki arkadaşlarımız uyarıda bulundu, tebligat yollandık ve cezalar yazdık. Ancak vatandaşların geçiş yollarında kaldırım işgalleri yüzünden büyük sıkıntılar çekmeye başladık. Özellikle seyyarlar ve dükkân taşmalarından dolayı. Tek ekip halinde gittiğimizde çok fazla caydırıcı olamadığımızdan dolayı, bir aydır Emniyet Müdürlüğü ile yazışmalar yaptık. Bu yazışmalar olumlu sonuç verdi. Emniyet Müdürümüzde bu konuda çok duyarlı davrandı ve Emniyet Müdürümüzün görevlendirdiği ekiplerle birlikte bundan sonra Çevik Kuvvet ekibiyle ortaklaşa çarşı içi denetimlerimizde birlikte görev yapacağız.

Uyarı sürecimizde yasalara uymayanlarında mallarına el koyacağız. Böylelikle kaldırım işgallerini önleyerek vatandaşın geçiş yolunu açacağız. Kaldırımlar tamamen halka ait. Bizim görevlerimizin içinde sadece kaldırım işgalleri değil. Trafik uygulamaları da var. Bunları da ortaklaşa polis ekiplerimizle çözeceğiz. Denetimlerimizin ilkini gerçekleştirdik. İlk denetimlerimize Emniyet Müdür Yardımcımız Mahir Güney geldi. Zabıta ve itfaiye ekibi ile ortaklaşa bu uygulamamız suç oranları ortadan kalkana denk devam edecek. Esnafımız bu konuda bize tepkili, ama kaldırımdan geçmekte zorlanan birçok vatandaş bizi destekliyor. Çünkü insanlar kaldırımda yürümekte zorlanıyordu. Biz esnafa 40 santimlik çizgi uygulaması yapacağımız konusunda uyardık ve bu çizgileri çizdik. Özellikle manavları uyardık. Esnafımızın bu uyarılarımıza uymasını bekliyoruz.

Çünkü cezalar çözüm değil. Anlaşarak bu işler çözülebilir."