Geçmişin vazgeçilmezi olan kurmalı saatler zamana meydan okurken, çok çeşitliliğin var olduğu günümüzde kurmalı saatlere ilgi gösterenlerin sayısının ise az olduğu belirtildi.
Kdz.Ereğli'de, aile büyüklerinden teslim aldığı mesleği sürdüren 45 yaşındaki Yaşar Uyar, dedelerinden torunlarına kalan kurmalı saatlerin tamirini yapıyor. Sayıları parmakla gösterilen müşterilerinin getirdiği mekanik saatleri tamir eden Uyar, kurmalı saatlerin bakımlı tutulması halinde uzun yıllar kullanıldığını anlattı. Günümüzde özellikle hediye olarak alınan saatlerin normal saatlere göre daha sağlam olduğunu belirten Uyar, şöyle konuştu: "Bu saatler çok güzel, aynı zamanda mekanik. Rus, İsviçre
malı oluyor. Bu saatleri elinden yere düşürmediğin müddetçe çok kullanışlıdır. Yaklaşık 4-5 senede bir bakım isteyen saatlerdir. Bu saatler itinayla kullanıldığı süre boyunca torunlara bile hediye kalacak cinstedir."
Yeni çıkan saatlerin Çin üretimi olduğunu anlatan Uyar, şunları söyledi: "Diyelim ki, İsviçre üretimi saatler gelse bile bu eski saatlerin yerini tutamaz. Kullananlar var arasında marka olanlar da var. Kurmalı saatler atalarımızdan gelen görenek üzerinde olduğu için ilgi görüyor.
Mesela cep saatleri zamanında sayılı geliyordu. Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları yazar. 30-40 senelik saat olmalarına rağmen hâla çalışıyorlar.
Yeter ki bakımı yapılsın. Kurmalı saatlerin bakımını ise ilaçları ve mekaniğini tamir ederek yapıyoruz. Kurmalı saatler yarım asırdır var."