Tüketici Hakları Derneği Zonguldak Şube Başkanı Ali Topaloğlu, benzine yeni yapılan zamma tepki göstererek, AK Parti hükümetinin akaryakıt zamlarında dünya rekoru kırdığını öne sürdü. Zammın derhal geri alınması gerektiğini ifade eden Başkan Topaloğlu, tüketicileri uyararak ‘Zamma seyirci kalma, mücadelede yerini al” şeklinde çağrıda bulundu.
Topaloğlu, yazılı açıklamasında şöyle konuştu:
“Dünyanın en pahalı benzinini kullanan tüketicilerimiz, yeni bir zam haberiyle uyandılar. Sene başında söylediğimiz gibi benzin fiyatları 5 TL’ye dayandı. AKP hükümeti iktidara geldiği günden bu yana özellikle akaryakıt zamlarıyla dünya rekoru kırmaya devam ediyor. Doğaldır ki, bu zam benzinle sınırlı kalmayacak, başta ulaşım olmak üzere tüm tüketim malları ve hizmetlerinde yeni bir zam dalgası söz konusu olacaktır. Ekonomik gücü tükenen, her geçen gün fakirleşen tüketicilerimiz artık bu zamları kaldıramaz haldedir. İktidara gelmek için iş, aş, ekmek sözü veren, tüketim mallarını ucuzlatacağını, fakir fukaranın hükümeti olacağını, toplumsal refah ve barışı sağlayacağını vadeden AKP hükümeti vaat ettiklerinin tersine durmaksızın zam yaparak tüketicileri bunaltmıştır. Hükümet ülkenin tek gelir kaynağını vergi salıp, zam yapmak olarak görmekten vazgeçmeli, tüketicilerin temel ihtiyaçlarına ilişkin mal ve hizmetleri ucuzlatmalıdır. Zammın haklı bir dayanağı da bulunmamaktadır. 2008 yılı Haziran ayında 1 varil ham petrolün fiyatı 120 dolar iken, 1 litre 95 oktan kurşunsuz benzinin fiyatı 3,50 TL’den satılıyordu. Yine 2009 Haziran ayında 1 varil ham petrolün fiyatı 55 dolara indiğinde 1 litre benzinin fiyatı sadece 20 kuruş indirildi. Bugün 1 varil ham petrolde kayda değer bir artış olmadığı ve sadece döviz kuruna bağlı olarak 20 kuruş zamlandığı halde durmaksızın fiyat artırımı yapılması tüketicilerin mağdur edilmesidir.”

 

“ZAM DERHAL GERİ ALINMALIDIR”
“Hükümet, uyguladığı yanlış ekonomik politikaların faturasını tüketiciye çıkartmakta ve fakir fukaranın canını yakmaktadır. Krizdeki Yunanistan ve İtalya’da dahi bir litre benzinin fiyatı bizden daha ucuzdur. Benzinin en pahalı olduğu Norveç’te ise kişi başına düşen milli gelir, Ülkemizde kişi başına düşen milli gelirin 8 katıdır. 
Dolayısıyla Norveç’i örnek göstermek son derece yanıltıcı ve yanlıştır. Tüketici bugün benzinciye ödediği her yüz liranın 26 TL’si ile benzin alabilmekte, geri kalanını başta vergi olmak üzere, bayi dağıtıcı karı ve rafineri karı olarak ödemektedir. Maliyet fiyatı ile uygulanan vergi oranı arasında ciddi bir orantısızlık söz konusudur. Bu vergi uygulaması ‘sosyal devlet ve sosyal adalet’ anlayışına aykırı düşmektedir. Burada yapılması gereken zam değil, vergi indirimine gitmektir. Benzinde hem küresel, hem de vergisel olarak kazıklanıyoruz. Yapılan benzin zammını ve benzini 1.55 TL’den alıp 5 TL’ye getiren AKP iktidarı yoksul kesimlere baskı yaparak ücretlerini kısmakta iken sermayeye adeta yalvarmaktadır. Değerli tüketicilerimiz, birlikten güç doğduğunu, ortak amaçlar için mücadele edildiğinde sonuca ulaşıldığını yaşadığımız deneyimlerde öğrendik. O zaman hepinizi, her tür zamma, vergi artırımına, haksız uygulamalara ve tüketici hakları ihlallerine karşı örgütlenmeye ve derneğimize destek vererek hep birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz. Zam derhal geri alınmalıdır. Zamma seyirci kalma, mücadelede yerini al, zamlara ‘dur’ de…”