Akşam Sanat Okulu ve Halk Eğitim Merkezinin Meslek Edindirme Kursları kapsamında Zonguldak İli Arı Yetiştiricileri Birliği ile ortaklaşa düzenlenen arıcılığa teşvik kursları Ereğli'de sürüyor.

Kısa adı ZAYBİR olan Zonguldak İli Arı Yetiştiricileri Birliği Ereğli ve Alaplı Şubesi yeni arıcılar yetiştirmeye devam ediyor.
Akşam Sanat Okulu ve Halk Eğitim Merkezinin Meslek Edindirme Kursları kapsamında Zonguldak İli Arı Yetiştiricileri Birliği ile ortaklaşa düzenlenen arıcılık kursu Ereğli'de ders vermeye başladı.
10 gün 40 saat sürecek olan kursta ZAYBİR Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Güney'in slayt gösterileri ile hazırladığı sunumlarla bilgiler veriliyor.
Güney, Akşam Sanat Okulu ve Halk Eğitim Merkezinin Meslek Edindirme Kursları kapsamında ZAYBİR ile ortaklaşa düzenli olarak açılan bu kursların zaman zaman köylerde de olduğuna dikkat çekerek, özellikle üniversite öğrencilerine, askerlere ve cezaevindeki mahkûmlara da arıcılık kursunun verildiğini belirtti.
ZAYBİR Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Güney, Zonguldak İli Arı Yetiştiricileri Birliği'nin kuruluşunu ve amaçlarını şu şekilde anlattı:
"Damızlık Ana Arı, Ana Arı, Arı ve Arı ürünleri üretmek, pazarlamak ve ıslah çalışmaları yapmak üzere il düzeyinde Arı Yetiştiricileri Birlikleri kurulmuştur.
Birliğinin çalışma bölgesi il hudutları dâhilindedir. Ancak illerinde birlik bulunmayan arıcılar, Merkez Birliği tarafından komşu ildeki birliğe bağlı olarak kurulan illerindeki şubelere üye olabilirler.  Birliğin süresi 49 yıldır. Bu süre genel kurul kararı ile uzatılabilir.
Birliğin amaçları ise, Birlik üyeleri ile koordinasyonu sağlayarak üstün verimli arıların yetiştirilmesi için; gerek yurt içinde yetiştirilen gerek yurt dışından ithal edilen ve gerekse yerli ırkların genetik potansiyellerinin geliştirilmesi, verimlerinin arttırılması, bunların Damızlık Ana Arı, Ana Arı kayıtlarının tutulması, arıcılık teknik uygulamaları yapmakta önderlik yapması, arıcıların faaliyetlerinde yardımcı olunması, arılarla ilgili sağlık hizmetlerinin yürütülmesi ve sigorta işlemlerinin yapılması, üyelerin eğitimlerinin sağlanması, üyeler arasında yarışmalar düzenlenmesi, ihtiyaçlarının temin ve tedariki ile üretimin yurt içi ve yurt dışında pazarlanması, ürünlerin değerlendirilmesi için gerekli tesislerin kurulması, işletilmesi gibi hususlar ile Merkez Birliği'nin planlayacağı her türlü arı yetiştiriciliği çalışmalarını yapmak amacıyla hizmet verir."
Düzenlenen kurslardaki verilen bilgilerin ana başlıkları ise şu şekilde:
Arıcılık Teknik Bilgileri, Arıcılığın Ülke ve Aile Ekonomisindeki Yeri, Arı Ürünleri Üretimi ve Teknikleri ile Sağlığımızdaki Yeri, Arı Bakımı, Arı Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri.