Zonguldak Demokrasi Platformu, 29 Nisan 2009 tarihinde bir basın toplantısı düzenleyerek Zonguldak’ın tüm kesimlerini 1 Mayıs Mitingine davet etti.

Zonguldak Demokrasi Platformu adına konuşan Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ramis Muslu, “1 Mayıs İşçi Bayramı’nı 1 Mayıs 2009 Cuma günü saat: 15:00’te Madenci Anıtı’nda kutlayacağız. Öncesinde saat: 14:00’te İstasyon Caddesi’nde toplanacak ve düzgün bir kortej oluşturacak, sloganlarımızla Madenci Anıtı’na yürüyeceğiz” dedi.

Zonguldak Demokrasi Platformu’nun basın toplantısına Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, ESM Şube Başkanı Tahsin Kumkumoğlu, KESK’e bağlı Haber Sen Sendikası Şube Başkanı İsmail Yıldız, Tes-İş Sendikası Şube Sekreteri Mehmet Baş katıldı. GMİS Genel Başkanı Muslu, Tes-İş Sendikası Zonguldak Şube Başkanı ve Türk-İş İl Temsilcisi Ahmet Hasan Efendioğlu’nun, babasının vefatı nedeniyle toplantıya katılamadığını belirterek, “Başsağlığı diliyor, merhuma Allah’tan rahmet diliyoruz” dedi.

Konuşmasının başında Diyarbakır’ın Lice ilçesinde meydana gelen terör saldırısında 9 askerimizin şehit edilmesinden büyük bir üzüntü duyduklarını belirten Muslu, “Bu sabah Diyarbakır’ın Lice ilçesinde meydana gelen terör saldırısında 9 askerimizin şehit olduğu haberini aldık. Terörü bir kez daha nefretle kınıyoruz. Terörle birileri bir şeyler yapmaya çalışıyor ama bu emellerini gerçekleştirmelerinin mümkün olmadığını geçmişte milletimiz gösterdi, gelecekte de gösterecektir. Ülkemiz kurulduğu günden bugüne terör olaylarıyla karşılaşmıştır ancak Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu saldırılardan başarıyla çıkmıştır.  Tüm ulusumuza, askerlerimizin ailelerine başsağlığı, şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum” dedi. 1 Mayıs kutlamaları için hazırlıkların tamamlandığını belirten Muslu şunları söyledi;

 

1 MAYIS, 29 YIL SONRA YENİDEN TATİL

“Bildiğiniz gibi 29 yıl aradan sonra 1 Mayıs, resmi tatil günü olarak kabul edildi. İlgili yasa, Resmi Gazete’de yayınlanarak önceki gün yürürlüğe girdi. 1980 askeri darbesinden önce Bahar Bayramı olarak adlandırılan 1 Mayıs, bu kez Emek ve Dayanışma Günü olarak tatil ilan edildi. Her şeyden önce Hükümete ve katkısı olan herkese teşekkür ediyoruz.

 

1 MAYIS 120 YILDIR KUTLANIYOR

1 Mayıs, 120 yıldır tüm dünyada işçilerin Birlik, Mücadele ve Dayanışma günü olarak kutlanıyor.

1 Mayıs, evrensel anlamı olan bir gündür. 1880’li yıllarda Amerika’da çok zor koşullarda çalışan tekstil işçilerinin öncülüğünde, öncelikle çalışma süresini 8 saatle sınırlama ve sağlıklı çalışma koşullarının yaratılması mücadelesi veren işçilerin, 1886 yılında yaptıkları eylemin kanla bastırılması tüm dünyada büyük tepkiyle karşılanmıştır. 1889 yılında, 1 Mayıs günü işçi sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır. 120 yıl önce ABD’deki işverenlerin acımasızlığı nedeniyle doğan 1 Mayıs’ı bu kez, yine ABD’den başlayan ekonomik krizin tüm dünyada işçiler ve emekçiler üzerinde yarattığı tahribatı protesto etmek ve sosyal devlete sahip çıkmak üzere kutlayacağız.

 

KRİZİN SORUMLUSU EMEKÇİLER DEĞİL

Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi bizler de Zonguldak’ta, krizin sorumlusunun biz olmadığımızı ve faturasını ödemeyeceğimizi haykıracağız. Zonguldak Demokrasi Platformu olarak girişimlerimiz tamamlandı. 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı 1 Mayıs 2009 Cuma günü saat: 15:00’te Madenci Anıtı’nda kutlayacağız. Öncesinde saat: 14:00’te İstasyon Caddesi’nde toplanacak ve düzgün bir kortej oluşturacak, sloganlarımızla Madenci Anıtı’na yürüyeceğiz. Her zaman olduğu gibi en önde yine maden işçilerimiz olacak.

 

ZONGULDAK’A YAKIŞIR BİR MİTİNG YAPACAĞIZ

Kortejin düzeninden yürüyüş düzenine, atılacak sloganlara kadar her türlü hazırlığımız tamamlandı.

Zonguldak’ın demokrasi kültürüne yakışır bir miting yapacağız. Sizler aracılığıyla bir kez daha Zonguldak halkına sesleniyoruz;  Başta maden işçileri olmak üzere sendikalı-sendikasız tüm işçilerimizi, tüm kamu çalışanlarımızı, tüm emeklilerimizi ve işsizlerimizi mitingimize bekliyoruz. Krizin bedelini ödeyen esnafımızı, çiftçimizi, köylümüzü mitingimize davet ediyoruz. Krizin herkesten çok hisseden annelerimizi, ev kadınlarımızı mitingimize bekliyoruz. Öğrenci arkadaşlarımızı, sesimize güç katmaya davet ediyoruz.

 

TÜM ZONGULDAK HALKINI

MADENCİ ANITI’NA DAVET EDİYORUZ

Öncelikle krize hafife alan ve yeterli önlemleri almakta geciken Hükümeti, krizi bahane ederek daha çok kazanma hırsına gem vuramayan işverenleri birlikte uyaralım. Çözüm önerilerimizi herkese duyuralım. İnsanları işsiz ve aç bırakmak krizin çözümü değildir. Zonguldak halkını 1 Mayıs Cuma günü bekliyoruz.