Bülent Ecevit Üniversitesi’nde uydu aracılığı ile hava kalitesi ölçüm çalışmalarında Kasım 2021 ayı içinde bazı günler azot dioksit değerlerinin Türkiye ortalamasının 3 katı olduğu tespit edilmiştir.

*

Hava kirliliğinde 220 gün eşik değerlerin aşılması üzerine2021 yılında harekete geçen ve kısa adı KERÇEP olan Karadeniz Ereğli Çevre Platformu’nun üyesi olan grup, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne dilekçe ile başvurarak derhal önlem alınması çağrısı yaptı,

Platform bu konuda şu açıklamayı gönderdi: 

Karadeniz Ereğli Çevre Platformu (KERÇEP) üyesi bir grup, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne bir dilekçe vererek Kdz. Ereğli’de yaşanan hava kirliliğine çözüm için gerekli önlemlerin derhal alınmasını istedi. Platform üyesi bir grubun İl Müdürlüğüne elden teslim edilen dilekçede, “Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının Kdz. Ereğli’deki Hava Kalitesi İstasyonu’nun saatlik ve günlük verisi incelendiğinde Kdz. Ereğli’de çok önemli bir tozlaşma, hava kirliliği sorunu yaşandığı ortaya çıkmaktadır. Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği’ne göre PM1O’un yılda en fazla 35 gün 50 µg/m³ değerini aşabileceği belirlenmiş olmasına rağmen Ereğli’de 2021 yılında 220 gün bu eşik değerin aşıldığı görülmektedir. Ayrıca yine aynı yönetmeliğe göre yıllık gün ortalama tozlaşma değeri 40 µg/m³ aşmaması öngörülmüş iken Kdz. Ereğli’de 2021 yılında bu değer 64 µg/m³ yani sağlıklı limit değerin %50 üzerinde gerçekleşmiştir.” denildi.

Bülent Ecevit Üniversitesinin yaptığı ölçümler sırasında bu doğrultuda elde ettiği sonuçlara da işaret edilen dilekçede, “Diğer taraftan Bülent Ecevit Üniversitesi’nde uydu aracılığı ile hava kalitesi ölçüm çalışmalarında Kasım 2021 ayı içinde bazı günler azot dioksit değerlerinin Türkiye ortalamasının 3 katı olduğu tespit edilmiştir. Uzun dönemli hava kirliliğine maruz kalanlar, özellikle yaşlılar ve çocuklar solunum ve kalp damar sistemi hastalıkları, diyabet gibi kronik hastalıklar veya kanser ile mücadele etmekte ve COVID-19 gibi virüslere karşı daha savunmasız hale gelmekte, erken ölümler gerçekleşmektedir” şeklindeki ifadelere de yer verildi.

Dilekçe, “Biz aşağıda imzası olanlar Kdz. Ereğli’de yaşanan hava kirliliğine çözüm için gerekli önlemlerin derhal alınmasını ayrıca tozlaşmanın önemli göstergesi PM2,5 saatlik değerlerinin de Kdz. Ereğli’deki Hava Kalitesi İstasyonu’nda ölçülüp sonuçlarının açıklanmasını önemle talep ediyoruz. Toz, kükürtdioksit soluyoruz, zehirleniyoruz, hastalanıyoruz, erken ölüyoruz. Yetkilileri göreve davet ediyoruz.” ifadeleri ile son buldu.