ZERÇEV Başkanı Cevat Kır ve yöneticileri, kitap haline getirdikleri Zonguldak ve çevresini konu alan geniş kapsamlı raporu kamuoyuna tanıttı.

ZERÇEV tarafından Zonguldak ve çevresini konu alan kapsamlı bir araştırma raporu kitap halinde yayınlandı.ZERÇEV Başkanı Cevat Kır, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte basın toplantısı yaparak kitabı kamuoyuna tanıttı. Kır, bölgede girişimciliğin ve istihdamın desteklenmesi amacıyla Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Canbaz ile birlikte “Zonguldak'ın Sosyo-Ekonomik Görünümü-Araştırma Raporu” adlı bir çalışma gerçekleştirdiklerini hatırlattı. Çalışma hakkında gazetecilere bilgi veren ZERÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Cevat Kır, “İnanıyoruz ki hızla değişen ve sürekli gelişen yenidünyada var olabilmek, yeni ekonominin dinamiklerini doğru anlamak ve değerlendirmekle mümkün olacaktır. Gelinen noktada sermayenin yanı sıra bilginin, teknolojinin, markaların öne çıktığı bu sınır tanımayan küresel rekabetle baş edebilmek, artık yerel ve korumacı politikalarla mümkün gözükmüyor. Ülkemiz ve bölgemiz ekonomisinde de uzun bir zamandır bu gerçeklerin izlerini hissedilmekte, kamudan özel sektöre tüm kesimlerde bir uyum ve dönüşüm arayışı göze çarpmaktadır. Ülkelerin de firmaların da gelecekleri, bu uyum ve dönüşümde ne denli başarılı olacaklarına bağlıdır. Nitekim Türkiye ekonomisi için daima önemli bir şehir olma özelliğini taşımış olan Zonguldak'ın bu vasfını koruması, bu dönüşümlerden bağımsız düşünülmemelidir. Zaten yeni yabancı sermaye, dışa açılma ve özelleştirme politikaları, enerji önceliklerindeki değişimler derken, yeni ekonominin dalgaları Zonguldak bölgesinde her geçen gün kendini daha çok hissettiriyor. Bu yeni durum, Zonguldak bölgesinde yaşayanlar açısından bir kısım sorunlar getirse de, bazı fırsatlara da yelken açıyor” dedi.
ZERÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Cevat Kır, Zonguldak ekonomisinin madencilik ve demir-çelik sanayi eksenine sıkışmaktan kurtulup, yeni iş fikirlerine olanak sağlayacak ortama kavuşturulması gerektiğini kaydetti. Kır, “Bölgedeki girişimci ruhunu harekete geçirmek için KOBGEB ve benzeri kuruluşların çalışmalarını yoğunlaştırmak, bununla birlikte yeni sektörlerle daha zengin ve daha ufku geniş bir ekonomik yapıya kavuşabilir. Zonguldak insanının buna inanması, kendine güvenmesi ve kendi dinamiklerini iyi analiz edip buna uygun stratejiler geliştirmesi halinde bunu başarması rahatlıkla mümkündür. İşte bu Araştırma raporu, bu yönde şimdiye kadar yapılan değerli çalışmalara yeni bir ivme katmak için hazırlatıldı. Hem basın mensuplarına hem de konuya ilgili tüm kamu ve özel kurum ve kuruluşlara dağıtılmak üzere yayınlatıp dağıtıldı” diye konuştu. Raporda ZKÜ Denizcilik Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencilerinin büyük katkıları olduğunu ifade eden Cevat Kır şöyle konuştu:
“Özlemini duyduğumuz üniversite-sanayi işbirliğinin bu raporda hayat bulmasından çok mutlu oldum. Ayrıca raporda bölgedeki sivil toplum kuruluşlarının ve kamu görevlilerinin görüşlerinin birlikte yer alması, çalışmayı ortak sinerjinin bir ürünü haline getirmiştir. Bu çalışma, gerek ZERÇEV ve gerekse ERİŞGEM bünyesinde şehrin ve bölgenin kalkınması, girişimcilerin desteklenmesi, yeni yetişen gençlerin bu topraklarda güzel bir gelecek bulabileceklerine inanmaları için yapılan yoğun faaliyetlerin bir devamıdır. Bu rapor sadece akademik çalışma yapanlar için değil, kamudan özel sektöre pek çok kişi ve kurum için çok değerli bulgular ortaya koymaktadır. Aynı zamanda herkese her zaman lazım olabilecek bir araştırma raporu ve ekleri olarak yol gösterici olmuştur.”
Cevat Kır bu araştırmanın raporunun ve eklerinin sadece Zonguldak ile sınırlı kalmayacağını belirterek, “Kamu ve iş dünyası ile de paylaşılacak. Ayrıca bir ekonomik yatırım ve kalkınma bölgesi olarak Zonguldak'ın sunduğu fırsatlar diğer yurtiçi ve yurtdışı sanayici ve işadamlarına da tanıtılacak” dedi.