Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Maden Mühendisliği 4 Yıllık Lisans Bölümü, Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MÜDEK) tarafından akredite edildi. Maden Mühendisliği Fakültesi Seminer Salonu'nda bir araya gelen akademisyenler, şampanya patlatarak akredite oluşlarını kutladılar.
Kutlama törenine, ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz, Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Vural Evren, ZKÜ Halkla İlişkiler koordinatörü Doç.Dr.Eksal Kargı, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kopaç ve öğretim üyeleri katıldı.
ZKÜ Rektörü Prof.Dr.Bektaş Açıkgöz, yaptığı konuşmada, "Maden Mühendisliğimizin bu başarıya erişmesi bizler için çok büyük mutluluk. Tüm akademisyen arkadaşlarımı, mezun ve hala öğrenim gören öğrencilerimi kutluyorum" diyerek mutluluğunu dile getirdi.
Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Mehmet Kopaç ise, şu görüşlere yer verdi:
"REKTÖRLÜĞÜN DESTEĞİ SAYESİNDE"
"Bu başarımız sadece Türkiye sınırlarında geçerli olan bir başarı değil. Mezun olan ve mezun olacak tüm öğrencilerimize, bu akreditasyon sayesinde yurtiçi ve yurtdışında meslekleriyle ilgili tüm kapılar açılacak. Bu anlamda Rektörlüğümüzün verdiği destekten dolayı minnettarız. Bu başarıyı kendimiz kazanamazdık. Bundan sonra tüm bölümlerimizin akredite olabilmeleri için var gücümüzle çalışacağız. Bu belgemizin geçerliliği 2011 yılına kadar sürecek. Gerekli koşulları sağladığımız zaman akredite geçerlik süresi 2014 yılına kadar uzayacak."
Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Hasan Gerçek de, akreditasyon sürecinde Rektörlük'ten büyük destek aldıklarını belirterek, bölüm elemanlarına ve öğrencilerine teşekkür etti ve MÜDEK hakkında şu bilgileri verdi;
"MÜDEK, farklı disiplinlerdeki mühendislik eğitim programları için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yaparak Türkiye'de mühendislik eğitiminin kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunmak amacıyla faaliyet gösteren bir sivil toplum örgütüdür. MÜDEK, 2002 yılında Türkiye ve KKTC'de mühendislik eğitimi veren fakültelerin dekanlarından oluşan Mühendislik Dekanları Konseyi tarafından, bu fakültelerin bünyelerindeki mühendislik lisans programlarının değerlendirilmesi için ayrıntılı bir program düzenlemek ve uygulamak üzere Mühendislik Değerlendirme Kurulu adı ile anılan bağımsız bir sivil toplum platformu olarak kurulmuştur. MÜDEK, mühendislik programlarının değerlendirmesine 2003 yılında başlamış ve 2006 yılında Avrupa Mühendislik Eğitimi Akreditasyon Ağı (ENAEE - European Network for Accreditation of Engineering Education) adlı kuruluşun üyesi olmuştur. Bu platform, 25 Ocak 2007 tarihinde MÜDEK kısa adını kullanmaya devam ederek Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği adında bir sivil toplum kuruluşuna dönüşerek tüzel kişilik kazandı. 16 Kasım 2007 tarihinde Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yükseköğretim kurumlarının mühendislik programlarında ulusal, sektörsel ve program yeterlilikleri odaklı ulusal bir kalite güvence kuruluşu olarak tanınırdı. Ayrıca 21 Ocak 2009 tarihinden itibaren akredite edeceği mühendislik eğitimi programlarına EUR-ACE Etiketi vermek üzere ENAEE tarafından yetkilendirilmiştir."
"2014'E KADAR UZATILACAK"
"2008-2009 değerlendirme döneminde, MÜDEK Mühendislik Eğitim Programları Akreditasyon Kurulu (MAK) tarafından ilk kez genel değerlendirmesi yapılan Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi'nin Maden Mühendisliği Lisans Programına, 30 Eylül 2009 tarihinden itibaren 30 Eylül 2011 tarihine kadar geçerli olmak üzere 2 yıl süreli Ara Ziyaret (AZ) koşullu akreditasyon verilmiştir. Bu programa ayrıca 30 Eylül 2009 tarihinden itibaren 30 Eylül 2011 tarihine kadar geçerli olmak üzere, 2 yıl süreli EUR-ACE Etiketi verilmiştir. MÜDEK Değerlendirme ve Akreditasyon Uygulaması Esasları Madde 5.2 uyarınca, bu program için, MÜDEK değerlendirme raporunda belirtilmiş yetersizliklere odaklı olarak hazırlanmış bir Ara Raporun 31 Temmuz 2010 tarihine kadar ilgili kurum tarafından MÜDEK'e gönderilmesi beklenmektedir. Ara Raporun MÜDEK'e ulaşmasından sonra, MÜDEK değerlendirme takımının Ekim-Aralık 2010 arasında ilgili kuruma bir değerlendirme ziyareti yapması söz konusudur. Sunulacak Ara Rapordan ve yapılacak ziyaretten edinilen bilgiler ve izlenimler ışığında, yetersizliklerin giderildiği sonucuna varılması halinde programın akreditasyon süresi bir sonraki değerlendirme tarihi olan 30 Eylül 2014 tarihine kadar uzatılabilecektir."