Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’nde (ZKÜ) Biyoloji Bölümü Müzesi açıldı.
ZKÜ Fen Edebiyat Fakültesinde Biyoloji Bölümü Müzesi açılışı gerçekleştirildi. Açılışa, ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, ZKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sözen, dekanlar, fakülte dekanları, yüksekokul müdürleri, üniversite öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
Açılışta konuşma yapan ZKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sözen, “Bugün burada Biyoloji Bölümü Müzesi açılışını yapacağız. Bu bizim 10 senelik bir çalışmamız. Amacımız, ilköğretim ve ortaokul öğrencilerimizi burada ağırlamak ve eserlerimizle tanıştırmak. İlköğretim ve ortaokul öğrencilerimizin derslerinde gelip gezebilecekleri bir yer olacaktır. Tüm herkesi müzemizi görmeye bekliyoruz” dedi.
ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer ise, serginin açılışından duyduğu memnuniyeti dile getirerek; “Bu müzenin açılışında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Her bölümümüzde açılımlar var ve bu bizleri mutlu ediyor. Diğer bölümlerimizde açılışlarımız devam edecek” dedi.
Rektör ve akademisyenler, açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından topluca müzeyi gezdiler. Sergiyi gezen Rektör, gazetecilerin soruları üzerine, “Fen Edebiyat Biyoloji Fakültesi’ndeki öğretim üyesi ve öğrencilerimizin uzun yıllardır biriktirdikleri materyalleri sergilemesiyle ortaya çıkmıştır. Eğitim amacıyla da kullanılacaktır bu müze. Sadece yüksek öğretim öğrencileri için değil ilk ve ortaöğretim öğrencileri için de açık olan canlıların kronolojisini, oluşumlarını, iskeletlerini inceleyebilecekleri bir havza oluşturacak. Burası tüm Zonguldak’a hizmet verilecek bir yer. Dün de Ereğli’de Denizcilik Müzesi’ni açtık. Üniversitemiz yavaş yavaş uzun yıllardan beri aktif olduğu alanlarda müzeciliği devreye sokmaya başladı. Bu da çok sevindirici. Önümüzdeki dönemlerde çok daha farklı müzeleri de Zonguldak’a ve Batı Karadeniz Bölgesi’nin hizmetine sunacağız. Sadece bu değil, denizcilikle ilgili müzemiz, madencilikle ilgili müze projemiz var. Uzun yıllar birikimi olan bölümlerde o bölümün çalışma alanıyla bağlantılı malzemelerin materyallerinin toplanmasıyla bir müze açmayı planlıyoruz. Zonguldak’ta ilk gazeteyi çıkaran Tahir Karauğuz’a ait olan tüm malzemeleri gazete arşivleri olsun, hatıraları olsun, tüm dokümanlarını üniversitemize bağışlanacak. Bununla birlikte Karaelmasla ilgili bir müze açılacak. Öğrencilerimiz açısından, bölge açısından, misafirlerimizi gezdireceğimiz yerler olması ve bulunduğu il ve bölgesi bağlantılı tarihsel arşiv niteliğindeki materyallerin sergilendiği yerin üniversite olması sembolik anlamda yeri çok büyük. Bu bağlamda tüm çalışan arkadaşlarımızı kutluyorum” dedi.
Mustafa Sözen ise, “Bizim için bugün çok güzel bir gün. Biyoloji Bölümü 2000 yılında kuruldu. Aradan 11 yıl geçti. Bölümü kurduk, geliştirdik. 11 yıldır bütün Türkiye çapındaki çalışmalarımız devam ediyor. Hem bizim, hem de öğrencilerimizin 10 yıllık bir emeğin sonucu binamızı açıyoruz. İlk defa bir müze ortamımız olunca örneklerimizin hepsini sergileme şansı bulduk. Bundan dolayı çok mutluyuz. Müzenin hazırlanmasında hem bizim bilimsel çalışmalarımızda toplanan örnekler, hem de özellikle öğrencilerimizin hazırladığı örnekler ağırlıklı bir şekilde kullanıldı. O yüzden büyük emeklerin sonucu olan güzel bir çalışma oluşturduk. Bundan sonra Zonguldak halkını, özellikle ilköğretim öğrencilerinin eğitimlerine açık olacak gezmelere açık olacak. Hem de bizim Biyoloji eğitim sırasında gerekli olan ders materyallerinde kullanılması için müzeyi oluşturduk” dedi.