Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Tıp Fakültesi doktorları Türk Tabipleri Birliği'nin almış olduğu iş bırakma kararına destek verdi.
ZKÜ Tıp Fakültesi Hastanesi önünde gerçekleştirilen eylemde, ZKÜ Tıp Fakültesindeki doktorlar Türk Tabipleri Birliği'nin almış olduğu iş bırakma kararına destek vererek, pankart açıp slogan attı.
ZKÜ Tıp Fakültesi önünde basın açıklaması yapan ZKÜ Tıp Fakültesi Pediatri Bölümü Yrd. Doç. Dr Mutlu Yüksek, "Hekimler arasında dayanışma yerine rekabete yol açan, hekimlik uygulamalarını değersizleştiren, hastaları 'puana' dönüştüren 'performansa göre ücretlendirme' sisteminden vazgeçilmelidir. Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği'nde yer alan ve yurttaşların sağlık hakkını engellemenin yanı sıra hekimlerin mesleki ve klinik bağımsızlığını yok eden bütün kısıtlamalar kaldırılmalı, hekimlerin tedaviyi düzenlemesine yönelik bütün düzenlemelerin, Türk Tabipleri Birliği'nin ve uzmanlık derneklerinin katılımı ve bilimsel çalışmalarına dayalı yapılması sağlanmalıdır. Tıp fakülteleri hastanelerinin ekonomik, yönetsel ve akademik özerkliği korunmalı, Sağlık Bakanlığı'na devredilme girişimleri durdurulmalıdır. Başta asistan hekimler olmak üzere bütün hekimlerin nöbet ertesi izin hakkı istinasız olarak uygulanmalı, haftalık çalışma süreleri, nöbetlerde dahil 56 saati geçmemelidir. Kamu sağlık kurumlarında sözleşmeli, döner sermayeden sözleşmeli, vekil, taşeron işçisi adı altında her gün güvencesiz çalıştırmaya, esnek-kuralsız, fazla çalıştırma ve angaryaya son verilmeli, taşeron şirket personelleri de dahil bütün sağlık çalışanları devlet memuru kadrosuna geçirilmelidir. Özel sağlık kurumlarında çalışan hekimlerin sözleşmelerinde Türk Tabipleri Birliği taraf olarak kabul edilmeli, işten çıkarmalar Sağlık bakanlığı ve Türk Tabipleri Birliği'nin iznine bağlı olmalıdır. İşyeri hekimlerinin eğitim, atama ve ücretlerinin belirlenmesinde Türk Tabipleri Birliği'nin yetkilerini yok etmeye yönelik girişimler durdurulmalıdır. Kurum hekimleri dahil olmak üzere birinci basamakta çalışan hekimler arasındaki ücret eşitsizliklerine son verilmelidir. Aile hekimleri devlet memuru statüsüne geçirilmeli ve bu statünün haklarına sahip olmalıdır. Sağlıklı ve güvenli koşullarda çalışma hakkını güvence altına alacak organizasyon ve düzenlemeler ile sağlık ortamlarının şiddetten arındırılması için Türk Tabipleri Birliği tarafından hazırlanan öneri doğrultusunda Türk Ceza Kanunu'nda gerekli değişiklik yapılmalıdır. Hekimleri, sağlık çalışanlarını kamuoyu ve hastalar nezdinde küçük düşürücü tutum ve söylemlere son verilmelidir. Hekim ücretleri, Türk Tabipleri Birliği'nin hazırladığı 'Sağlık Personelinin tam süre Çalışmasını ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Önerisinde' önerildiği şekilde iş güvenceli tek bir işte çalışarak insanca yaşamaya, mesleki gelişimi sürdürmeye yetecek, emekliliğe yansıyacak biçimde düzenlenmeli, ücret artışlarının halen emekli olan hekimlere yansıtılması sağlanmalıdır. Hekimlerin çalışma hakkı ve özgürlüğünü ihlal eden düzenlemeler kaldırılmalı, bu yöndeki uygulamalara son verilmeli, tam süre çalışma konusunda Türk Tabipleri Birliği'nin önerdiği düzenleme yapılana dek 5947 sayılı 'Tam Gün yasasıyla' ilgili Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı doğrultusunda hareket edilmelidir.
Bütün sağlık kurumlarında işe giriş muayeneleri, aralıklı kontrol muayeneleri, çalışanların işe uyumu, bağışıklaşma, sağlık eğitimleri, iş güvenliği çalışmalarının koordinasyonu, özellikli çalışanların takibi ve muayenesi, iş ortamı risklerinin belirlenmesi, veri toplanması, araştırma yapılması, danışmanlık hizmetlerinin verileceği işyeri sağlık birimleri kurulmalıdır. Sağlığı ticaretleştiren, sağlık hizmetlerini metalaştıran, eşit-ücretsiz-nitelikli sağlık hizmetinin önündeki öncelikli engel olan sağlıkta bütün katkı, katılım payları ve ilave ücretler kaldırılmalıdır" dedi.