Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Bilim Tarihi ve Felsefesi Kulübü üyeleri, Yrd.Doç.Dr.Hasan Said Tortop eşliğinde İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'ne geçtiğimiz Cuma günü teknik gezi düzenledi. 2008 yılında açılan müzede, Frankfurt Goethe Üniversitesi'ne bağlı Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü Başkanı Prof.Dr.Fuat Sezgin'in bir ömrünü ayırdığı eşsiz çalışmalarının sonucunda ortaçağ bilim tarihine damgasını vuran, Yeniçağ ve Rönesans'ta Avrupa'daki önemli bilimsel gelişmelere dayanak oluşturan Müslüman ve Türk dünyasının bilim tarihindeki eşsiz çalışmaları sergileniyor.
ZKÜ Bilim Tarihi ve Felsefesi Kulübü, geziyle ilgili yapılan açıklama şöyle;
Teknik gezinin ilk basamağı olarak İstanbul'un fethinin üç boyutlu olarak gösterildiği etkileyeceği özellikteki panorama 1453 Tarihi Müzesi'ne giriş yapıldı. Burada İstanbul'un fethi ile ilgili detaylı bilgi edinildi. Yrd.Doç.Dr.Hasan Said Tortop İstanbul'un fethinin Türk dünyası ve bilim tarihi açısından öneminden bahsetmiştir. Ayasofya Müzesi'ne geçilerek burada müze kartını (1 yıllık müze kartı öğrenci ücreti 10 TL'dir, öğrenci belgesini göstermek zorunludur) alan öğrenciler ziyaretlerini yapmışlardır.
Gülhane Parkı içerisinde bulunan İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'ne geçilmiştir (Müze kartı geçerlidir). Prof.Dr.Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı (müzenin hemen yanındadır, önceden e-mail atılmalıdır) Genel Sekreteri Mehmet Fatih Serenli gezi kafilesini karşılamışlar ve vakıf çalışmalarını anlatmışlardır. Vakfın Eğitim ve Geliştirme Direktörü Prof.Dr.Fuat Sezgin hocanın öğrencisi Dr.Detlev Quintern eşliğinde müze gezilmiştir.
Astronomi, Coğrafya, Gemicilik, Zaman Ölçümü, Geometri, Optik, Tıp, Kimya, Mineraloji, Fizik, Teknik, Mimari ve Harp Tekniği şeklindeki bölümler gezilirken, Dr.Detlev Quintern açıklamalarda bulunmuş (İngilizce olarak) Mehmet Fatih Serenli Bey açıklamaları tercüme ederek, gezinin oldukça faydalı olmasını sağlamışlardır.
Gezi bitiminde Prof.Dr.Fuat Sezgin hocayla röportajı içeren kitabı vakıf yetkilileri öğrencilere hediye etmişlerdir. emeklerini yemek üzerine ayrılan öğrenciler, Eminönü'nde bekleyen otobüsümüze binerek geri dönülmüştür.