İsveç Başkonsolosluğu, Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı (ZOKEV), Sosyal Kültürel Yaşamı Geliştirme Derneği ve Zonguldak Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Zonguldak Rotary Kulübü ve Çevre Koruma Derneği desteğiyle Zonguldak'ta 10-16 Ağustos 2009 tarihlerinde sanat öğretmenlerine ve çocuklara yönelik sanatsal gelişmeler atölyesi seminerleri düzenlenecek.
Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı (ZOKEV) Yönetim Kurulu Başkanı Kürşat Coşgun, seminerle ilgili şu açıklamayı yaptı; "İlki 2003 yılında İsveç Gotland Adası'nda Türk ve İsveçli sanat eğitmenlerine yönelik olarak gerçekleştirilen 'Çocuklar ve Çocukların Sanatsal Gelişimleri Konusunda Sanatsal Pedagoji Semineri' projesinin üçüncü ayağı, Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı'nın (ZOKEV) organizasyonu ile Zonguldak'ta gerçekleşecek. 10-16 Ağustos 2009 tarihlerinde gerçekleşecek olan çalışmaya 30 eğitimci ile 30 çocuk kabul edilecek. İkinci ayağı, 2008 II. Sinop Bienali kapsamında başarıyla tamamlanan çocuk sanat etkinlikleri, İsveç Başkonsolosluğu, Avrupa Kültür Derneği ve Sinop Belediyesi tarafından desteklenmişti. Bu yıl ise, Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı katkılarıyla 10-16 Ağustos 2009 tarihleri arasında gerçekleşecek olan faaliyetler yine İsveç Başkonsolosluğu, sosyal Kültürel Yaşamı Destekleme Derneği, Zonguldak Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yanı sıra Zonguldak Rotary Kulübü ve Çevre Koruma Derneği tarafından desteklenecek. Zonguldak bölgesinde yaşayan 30 öğretmene ve üniversite öğrencilerine ek formasyon sağlamak için, ilk üç gün sanatsal pedagoji sunumları ve sanatsal yaratma atölyesi etkinlikleri yapılacak. İkinci üç gün ise; bu kursa katılan kurs liderleri rehberliğinde ve proje lideri ile çalışanlarının denetiminde çocuklara yönelik sanat atölyeleri devam edecek ve etkinlik her iki süreci temsil eden iki ayrı sergiyle noktalanacak. Sosyal Kültürel Yaşamı Geliştirme Derneği'ne (SKYGD) bağlı sanat eğitmenleri, 2003 ve 2008 yıllarında olduğu gibi Sonja Böhlander Tanrısever'in liderliğinde yine bu anlamlı projede de yer alacaklar.  Kurs süresince üzerinde çalışılacak etkinlikler, multi disipliner bir anlayışla düzenlenecek. Bu sayede, çok çeşitli malzemelere ön yargısız biçimde yaklaşarak hem özgür bireysel ifadelerin, hem de ortaklaşa oluşturulan yapıtların meydana çıkışı sağlanacak. Heykel, dokuma, baskı, resim gibi konular yoğun ve eğlenceli biçimde ele alınacak.

SEMİNERİN HEDEFLERİ
"Bu tür projelerin gerçekleştirilmesi aracılığıyla hedeflenenler ise şöyle derlenebilir:  Türk toplumunda ve eğitim ortamında çocukların kişilik gelişimleri üzerinde sanatsal ifadenin rolü ve önemi konusundaki bilinçlenmenin artmasını sağlamak. Geleneksel estetik anlayışındaki "alışılmış" ve "sınırlandırılmış görme biçimlerini" aşmaya çalışarak; kalıpçılıktan uzak, yenilikçi ve çağdaş sanatsal ifadeleri yaygınlaştırmak. Çocuklarımızın yaratmak için özgür bırakıldıklarında (ama aynı zamanda yetişkinler tarafından gereken teknik desteği gördüklerinde) hangi kapasiteye sahip olduklarını canlı örnekleriyle ortaya çıkarmak. İsveç'te uzun zamandan beri yerleşmiş olan çocuk kültüründen örnek alarak, Türk çocuklarına özgü yeteneklerin anlaşılmasını ve ortaya çıkmasını sağlamak. Çevre sorunlarına çözüm desteği için artan girişimlerden biri olan "dönüşümlü malzeme kullanımı" konusunun, sanatsal alanda da değerlendirilebileceği ve yaratıların büyük bir bölümünün dönüşümlü maddelerden oluşturulabileceğini, somut uygulama örnekleri ile göstermek.
Çalışmaya katılım tümüyle ücretsiz olacak. Katılan eğitimcilere ZOKEV tarafında bir sertifika verilecek. Daha fazla bilgi ve kayıt için 13.00-18.00 saatleri arasında ZOKEV'in (0.372) 253 74 59 numaralı telefonu ile etkinlik koordinatörü Fahri Bozbaş'ın (0.542) 561 37 88) numaralı telefonundan ya da bizzat vakıf merkezine uğranarak bilgi alınabilecek"