Zonguldak, kan bağışında yüzde 2 ile 2,5 oranıyla Türkiye ortalamasının üzerinde kan bağışlıyor.
Zonguldak Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. Ömer Selim Alan, Türkiye'de kan bağışı ortalamasının gelişmiş ülkelere göre düşük olduğunu Zonguldak'ın ise Türkiye ortalamasının üstünde olduğunu belirtti.
Zonguldak Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. Ömer Selim Alan yaptığı açıklamada, kan bağışı açısından Zonguldak'ın kan bağışı konusunda Türkiye ortalamasının üstünde oğlunu söyledi. Alan, Zonguldak Kızılay Kan Merkezi olarak hem Zonguldak ilimizde hem de Bartın ilimizde vatandaşlarımızdan aldığımız gönüllü kan bağışlarını uygun testlerden geçirerek ihtiyaç anında Zonguldak ve Bartın'dan 15 hastanemize kendi araçlarımızla naklederek vatandaşlarımızın ihtiyacını karşılamaya gayret gösteriyoruz. 22 personelimiz ve 6 aracımızla 7 gün 24 saat vatandaşlarımızın gönüllü kan bağışlarını kabul ediyoruz. Merkezimizde olsun gezici ekiplerimizde olsun Bartın ve Zonguldak'ta bulunan tüm kamu ve kuruluşlarından, üniversitelerimizden, derneklerimizden, işyerlerimizden vatandaşlarımıza toplu halde ulaşabileceğimiz her yere bizzat giderek vatandaşlarımıza böyle bir hizmet götürüyoruz. Onlara aynı anda üç önemli işi yapma şansı tanıyoruz bir ölçüde. Kan bağışı hepinizin bildiği gibi baştan aşağı sağlık. Sağlığımız için çok önemli. İkincisi toplum sağlığı için çok önemli. Her kan bağışında bulunan vatandaşımızın hepatit B, hepatit C, AIDS ve frengi testini ücretsiz yapıyoruz. Buda tabi ki toplum için önemli. Eğer böyle bir rahatsızlık varsa bunun engellenmesini ve bulaşmasını engelliyoruz. Üçüncüsü de en önemlisi hayat kurtarmalarına vesile oluyoruz. Vatandaşımızın yaptığı bir ünite kan bağışıyla üç farklı vatandaşımıza hayat vermiş oluyoruz ve buna aracılık ediyoruz. Türkiye'yi kan bağışı olarak değerlendirdiğimiz zaman, yüzdeye vurduğumuzda toplumumuzun yüzde 1,5 ile yüzde 2'si düzenli kan bağışında bulunuyor. Maalesef bu rakam biraz düşük. Ülkemizin kan ihtiyacını karşılamakta kendi kendimize yetemiyoruz. Avrupa ve gelişmiş ülkelere baktığımız zaman bu oran en düşüğü yüzde 5'lerde. Zonguldak olarak da değerlendirdiğimiz zaman yüzde 2 ile yüzde 2,5 arasında, biraz Türkiye ortalamasının üzerindeyiz. Tabi bunda Zonguldak'taki kamu ve kuruluşlarımızın, derneklerimizin, işyerlerindeki yetkililerin emekleri de çok. Bizleri hiçbir zaman yalnız bırakmıyorlar. Daha çok insanımıza ulaşmak Kızılay'ımızı anlatmak konusunda bizlere yardım ediyorlar. Şu günlerde devam eden özellikle üniversitede süren kampanyamızda, geçen sene Mart ayında yaptığımız kampanyada başta Sayın Rektörümüz olmak üzere tüm dekanlarımız, hocamız bizlere çok büyük destek sağladılar. Daha önce yapmadığımız şekilde bir kampanya oldu. Tek tek, fakülte fakülte giderek öğrencilerimize Kızılay'ımızı ve kan bağışını anlatma şansı yakaladık. Tabiî ki eğitimden sonrada oranlar ve rakamlar artmaya başladı. Şimdi ikinci periyodunu gerçekleştiriyoruz 2011 senesinin. Gene aynı şekilde çok yoğun geçiyor. Özellikle gençler bizim için çok daha önemli.
Çünkü sağlıkları el verdiği sürece 65 yaşına kadar kan vererek ülkemizin kan ihtiyacını karşılamasında yardımcı olacaklar. Hem kendi sağlığına sağlık katacaklar hem de hayat kurtaracaklar. Bu da bizim için önemli. Tabi bölgemizde bulunan askeri birliklerimize de gidiyoruz. Oradaki genç kardeşlerimize de gönüllü kan bağışı konusunda eğitiyoruz. Sadece biz aldığımız kanla kalmıcaz, memleketlerine döndükleri zaman ya da ileriki yaşantılarında orada da her hangi bir Kızılay çadırı gördükleri anda ya da kan aracı gördükleri anda kan bağışlayarak ülkemizin kan ihtiyacına yardımcı olabilirler.
EN AZ AB RH NEGATİF, EN FAZLA
A RH POZİTİF BULUNUYOR
Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. Ömer Selim Alan, en az ve en fazla bulunan kan gruplarını da açıkladı. Müdür Alan, Toplum olarak yüzde 40'a yakın A RH pozitif kan grubuna sahibiz. Yüzde 30'a yakında 0 RH pozitif yani A RH pozitif ve 0 RH pozitif kan grubu çok bulunuyor. Toplumumuzda maalesef yanlış bir algılama söz konusu bu yüzden. Yüzde 70'e yakın A ve 0 RH pozitif kan grubuna sahip olduğu için insanlarımızın bu gruplardan talep daha çok fazla oluyor. En az bulunan kan grubumuz AB RH negatiftir. Maalesef ortalama olarak bin gönüllü kan bağışında 8 tane yakalayabiliyoruz en fazla. O yüzden de negatif kan gruplarında olan vatandaşlarımızın da kan merkezlerimize gelerek ya da aracımız, çadırımız gördükleri zaman gezici ekiplerimize 20 dakika ayırarak kan bağışlamalarını istiyorum. Hepimizin bildiği gibi kan acil değil sürekli bir ihtiyaç. Her gün onlarca vatandaşımız Zonguldak'ta kana muhtaç oluyor. Bunlar bizim yakınlarımız, bizim insanlarımız olduğu için bizlerde aldığımız gönüllü kan bağışlarını en kısa sürede kendilerine iletmek için, ulaştırmak için çabalıyoruz dedi.
KAN MERKEZİNİN
HEDEFİ 18 BİN ÜNİTE KAN
Gönüllü vatandaşların sayısının her geçen gün arttığını söyleyen Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. Ömer Selim Alan, 2010 yılında toplam 14 bin 263 ünite kan bağışı toplamıştık. Şu gün Ekim'in 10 itibariyle bu rakamı geçmiş durumdayız. Hedefimizi 18 bin belirlemiştik. İnşallah bu hedefe ulaşacağız. Seneye daha da büyük bir hedefimiz olacak.Amacımız hiçbir vatandaşımızın kan ihtiyacı anında en ufak bir sıkıntı yaşamadan, beklemeden en uygun sağlıklı şekilde tedavi olması ve sevdikleriyle yaşamına devam etmesidir. Tabi bunu yaparken ihtiyacımız olan tek şey söylediğim gibi gönüllülük. Gönüllü insanlarımızı arttırmamız gerekiyor. Düzenli kan bağışçılarımızı artması gerekiyor. Her yıl artırıyoruz buda bizleri mutlu ediyor. Ama daha da ihtiyacımız var. İnsanlarımızın günlük yaşamlarında, iş yoğunluğunun yanında bir 20-25 dakikalarını bize ayırırlarsa hem kendi sağlıkları için hem de vatandaşlarımıza fayda sağlamaları için çok memnun olurum dedi.