TTK'nın görevlendirdiği iş güvenliği uzmanlarının yaptığı incelemede, -300 kodunda su tahliyesinin yapılmadığı ve tahliye için kullanılan su tulumbalarının söküldüğünün tespit edildiğini ifade eden GMİS Armutçuk Şube Başkanı Ali Eşitmez, "Sular şuan 17-A nolu panoyu tamamen doldurdu. Önlem alınmaması durumunda 4,5 milyon kömür rezervinin bulunduğu -300 kodunun 10 gün içerisinde sular altında kalması kaçınılmaz. Hali hazırda 4,5 milyon ton kömür rezervi demek 1000 kişiye 40 yıl istihdam sağlanması, evine ekmek götürmesi demektir" dedi.

 

 

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı Ali Eşitmez, Ereğli ilçesine bağlı Kandilli Beldesi'ndeki Alacağzı kömür işletmelerinde bulunan 4.5 milyon ton kömür rezervinin sular altında kalacağını açıkladı. Eşitmez, yaptığı açıklamasında Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) işçi yetersizliği nedeniyle çalıştıramadığı, 2005 yılında rödevans karşılığı 20 yıllığına Hattat Enerji ve Maden A.Ş.'ye kiraya verdiği Alacağzı işletmesinde bulunan kömür rezervlerinin büyük tehlike altında olduğunu duyurdu.

 

"YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMİYOR"

TTK ile yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesi ile hukuki süreç başlatılan Hattat Enerji'nin işletmeyi kapatma kararı almasının ardından yaklaşık 800 maden işçisinin de işsiz kaldığını belirten Eşitmez, "Mahkeme süreci devam ediyor. Mahkemenin kararına göre de dava sonuçlanıncaya kadar dava konusu olan Alacağzı bölümünün bakım, onarım, su atımı ve benzeri işleri yerine getirmekle yükümlü kılınan işveren bu kararları hiçe sayıyor" dedi.

 

"PANO TAMAMEN SU İÇERİSİNDE"

TTK'nın görevlendirdiği iş güvenliği uzmanlarının yaptığı incelemede, -300 kodunda su tahliyesinin yapılmadığı ve tahliye için kullanılan su tulumbalarının söküldüğünün tespit edildiğini ifade eden Eşitmez şu görüşlere yer verdi: "Sular şuan 17-A nolu panoyu tamamen doldurdu. Önlem alınmaması durumunda 4,5 milyon kömür rezervinin bulunduğu -300 kodunun 10 gün içerisinde sular altında kalması kaçınılmaz. Hali hazırda 4,5 milyon ton kömür rezervi demek 1000 kişiye 40 yıl istihdam sağlanması, evine ekmek götürmesi demektir. 4,5 milyon ton taş kömürünün üstüne su basmak ülke ekonomisine, Zonguldak ekonomisine su basmak demektir. Bana yar olmayan kimseye yar olmasın demektir.

 

"YOK OLMASINA SEYİRCİ KALAMAYIZ"

TTK'nın 2005 yılından önce 60 kişiyle bakım ve onarım yaptığı bölüm bu gün Hattat Enerji ve Maden Tic. A.Ş tarafından 27 kişiyle yapılmaya çalışılmaktadır. Böylesine bir kurumun göz göre, göre yok olmasına seyirci kalamayız. Bu konuda tüm yetkilileri göreve davet ediyoruz. Bu ve bunun gibi kurumlar Milli servetimizdir. Herkes üstüne düşen görevi yerine getirmelidir. Firma mahkeme kararına uyarak – 300 katında ivedilikle su tahliyesine başlamalıdır. On binlerce kişinin işsiz olduğu Zonguldak’ımızda böyle bir kurumun göz göre, göre yok olmasına seyirci kalmak bu vatana ve Zonguldak’a yapılan en büyük ihanettir"

 

TTK İŞLETSİN ÖNERİSİ

Firmanın sorumluluğunu yerine getirmesinin ülke menfaatleri için son derece önemli olduğunu vurgulayan Eşitmez, TTK'nın söz konusu alanları işçi alımları yaparak kendisinin işletmesi gerektiğini belirtti.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)