Heyeti selamlayarak konuşmasına başlayan Milletvekili Çaturoğlu konuşmasına şöyle devam etti; “Asgari ücretin hayat standardını artıracak bir düzeye getirilmesi gerekiyor. Öbür taraftan emekliler arasında değişik farklar var, onların intibak yasasıyla düzenlenmesi noktası önemli. Kamuda çalışan taşeron işçilerimizle ilgili çalışmalar son haddeye geldi, inşallah onları da iyi bir şekilde neticelendirerek o insanların yüreklerine su serperiz diye düşünüyorum. Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili çok şeyler konuşuldu ama o konu da gerçekten sahada bizim karşılaştığımız önemli sorunlardan bir tanesi. Yine, bu özellikle orman işletmesinde beş ay yirmi dokuz gün çalışan işçilerin durumu ve geçici işçilerle ilgili, sonra din görevlileri var yine bu statülerde çalışan, Kur’an kursu öğreticileri var, bütün bunların bu kanun çerçevesi içerisinde değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Tabii, bunlar bizim genel sorunlarımız.”

 

"MAALESEF YARARLANAMAMIŞLARDIR"

Zonguldak’ımıza ilişkin özel bir sorunumuz var diye konuşmasına devam eden Çaturoğlu, “Burada maden şehitleriyle ilgili olan bir sorun. Tabii, madencilik kolay bir meslek değil, dünyadaki en zor en meşakkatli mesleklerden bir tanesi. Özellikle yer altı taş kömürü işletmeciliği bunların en zoru. Manisa ve Soma’da meydana gelen maden kazaları neticesinde şehit olan madencilerimizin geride bıraktığı aileleri ve yakınlarının yaşadığı sıkıntıları göz önünde tutarak 4/4/2015 tarihli İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair 6645 sayılı Kanun’un 53’üncü maddesinde bu iki kazaya atıf yaparak maden kazasında şehit olan vatandaşlarımıza ve onların yakınlarına birtakım haklar tanıdık. Bu haklar; ölen sigortalının eş ve çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu, yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam bir kişinin istihdam edilmesi gibi haklardır. Tabii, bu düzenlemede “13.05.2014 ile 28.10.2014 tarihleri arası” dendiği için başta Zonguldak ilimiz olmak üzere ülkemizin diğer illerindeki maden ocaklarında şehit olan madencilerimizin aileleri ve çocukları bu haklardan maalesef yararlanamamışlardır.

 

"DİKKATE ALMAMIZ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM"

Her kazanın ardından geride acılı eşler, yetim çocuklar, gözü yaşlı anneler ve babalar kalmaktadır. Yaşanan kazalar sebebiyle hayatını kaybeden madencilerimizin geride bıraktığı ailelerinin ve yakınlarının yaşadığı sorunlarını dikkate almamız gerektiğini düşünüyorum. Bugüne kadar yapılan çalışmalar ve edinilen veriler sonucunda ilimizde ve diğer illerde maden ocaklarında şehit olup da bu haklardan yararlanamayan sadece 700 - 800 civarında vatandaşımızın olduğu tespit edilmiştir. Kanun kapsamının genişletilerek tüm maden şehitlerinin yakınlarının istifade etmesi için bir düzenleme yapılmasını Sayın Bakanım takdirlerinize sunuyorum" diyen Çaturoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2018 yılı bütçesinin hayırlı olması dilek ve temennilerinde bulundu.