TBMM Genel Kurulu`nda,  Zonguldak`ta mevcut olan ve yenileri yapılması planlanan termik santrallerin olumsuz etkilerini dile getiren bir konuşma yapan CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, “Zonguldak’a daha fazla kıymayın efendiler!”  dedi.

 

“Zonguldak’ta faaliyette olan 4 termik santralin ardından 5'incisinin kurulması için çalışmaların devam ettiğini, ardından da kurulması planlanan 2 termik santral ile birlikte bölgede toplam 4 bin 580 megavat enerji üretilmesinin planlanmakta olduğuna dikkat çeken Turpcu,  “3 yeni termik santralin daha yapılmak istenmesi – çok açık şekilde söylüyorum- tasarlanmış bir cinayettir.” Sözleriyle yetkililere seslendi.

 

Turpcu açıklamasına şöyle devam etti:

 


“DÜNYADA BAŞKA BİR ÖRNEĞİ YOK”

 

“Çok dar bir alan içinde, 10 milyon tonun üzerinde kömür yakacak santraller bloğundan bahsediyoruz. Bunun dünyada başka bir örneği yoktur!

Kömür üretimi 1 milyon tonun altındaki Zonguldak kömür havzasının tüm üretim kapasitesi devreye girse dahi yetmeyecek bir tüketim demektir.”

 


“TTK`NIN ÖZELLEŞTİRİLMESİ TERMİK SANTRAL İZNİ ALMAK İÇİN BİR TUZAK”

 

“Bu dönemde, TTK maden ocaklarının özelleştirilmesinin gündeme getirilmesi de yeni termik santral izni almak için bir tuzaktır. Bu, kömür havzasının katmerlenmiş şekilde ithal kömürün adresi haline getirilmesi çabasıdır. bu santraller yine ithal kömürle çalışacaklardır.

Mevcut termik santrallerin bile bu şekilde çalışmaya devam etmesi mümkün değilken, üstüne bir de yenileri eklenirse, insanlarımız ya buralarda ölmek üzere kalacak ya da doğduğu toprakları terk etmek zorunda kalacaktır.”

 


“BU PROJELERİ HALKA RAĞMEN Mİ YAPACAKSINIZ?”

 

“Termik santraller, halk sağlığına, çevreye, çevrede yaşayan diğer canlılara ve bölgede yapılan tarım ve üretime zarar vermektedir. Halkımız santraller konusunda yeterince bilgi sahibi oldukları ve zararını yaşayarak öğrendiklerini açıkça söylemektedir. Bu projeleri halka rağmen mi yapacaksınız? Burada yaşayan insanların sesini size duyurabilmesi için daha ne yapması gerekiyor?”

 


“ZONGULDAKLILAR OLARAK BU KÖMÜRLÜ SANTRALLERLE BAŞIMIZ BELADA”

 

“Zonguldak yeşil cenneti olan ama termik santraller nedeniyle git gide bu özelliğini kaybeden, insanların sağlığını kaybettiği, kuşların, arıların dahi yaşamadığı bir şehir haline gelmiştir.

Ne yazık ki, Zonguldaklılar olarak bu kömürlü santrallerle başımız belada…”​

 


“ŞİRKETLER KAR, HALKIMIZ İSE YAŞAM DERDİNDE!”

 

“Zonguldak’ın her türlü imkanını kullanan ama geride Zonguldak’a sadece hastalık, ölüm ve kirlenmiş bir hava, su, toprak bırakan şirketlerin ise keyfi yerinde. Çünkü onlar kar, halkımız ise yaşam derdinde! 

Termik santralleri yapmak isteyen firmalar,  parayla tuttukları proje şirketlerine ve sözde bilim insanlarına, hiç utanmadan, sıkılmadan bu santrallerin çevreye, insanlara zararının olmadığını anlattırıyorlar. Israrla kömürlü termik santralin doğaya hiç bir zararının olmadığını iddia ediyorlar ve çevre kirliliğini yaratmamak içi her türlü önlemi alacaklarını söylüyorlar ve buna inanmamızı istiyorlar.

Yani değerli milletvekilleri, bir şekilde işi kitabına uydurup, kaçak şekilde santrali yapıyorlar.

Bunu yaparken de insanların evine ekmek götürme çabasını suiistimal ediyorlar. Çünkü istihdam yaratacağız diyerek, insanları akıllarınca kandırmaya çalışıyorlar. Termik santraller düşünüldüğü gibi istihdam yaratmaz. Elemanların birçoğu teknolojinin alındığı ülkeden getirilir. Zonguldak`ta Çin`den gelen işçiler çalışmaktadır."

 


“ÇEVREYE VE HALK SAĞLIĞINA ZARAR VERMEDİĞİNİ KİM SÖYLEYEBİLİR?”

 

“Bugün, termik santrallerden süzülen dumanın çevreye ve halk sağlığına zarar vermediğini ve boruyla denizin ortasına kadar uzatılıp buradan denize akıtılan atıkların tehlikesiz olduğunu, denizdeki canlıları öldürmediğini kim söyleyebilir?

 


“HAVA KİRLİLİĞİ NEDENİYLE HAYATINI KAYBEDENLERİN ORANI TRAFİK KAZALARINDA HAYATINI KAYBEDENLERİN 6 KATI”

 

“OECD raporlarına göre geçen sene Türkiye’de hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı 29 bindir. Bu oran trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin 6 katıdır. 

Kömürlü termik santrallerin hastalık ve ölüm nedeniyle, ülke ekonomisine yükü yıllık 9-9,5 milyar TL arasındadır. Bu, toplam sağlık harcamalarının yüzde 10’u demektir.

Ne yazık ki, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve ilgili diğer bakanlıklar ortak paydaları olan konularda işbirliği, diyalog ve koordinasyon içerisinde değildir.”

 


“TERMİK SANTRALLER FİLYOS’A DA YAPILAMAZ!!!”

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yaptırılan 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı, Zonguldak-Bartın-Karabük planlama bölgesinde yapılacak termik santralleri başta ‘Filyos vadisi’ olmak üzere, çevresel ve ekolojik açıdan hassas olmayan uygun alanlara yönlendirilmesi strateji ilkesi doğrultusunda Filyos yatırım havzasında ele alınmasının uygun olacağı mütalaa edilmiştir.

Ancak, Filyos Vadisi bir kuş cennetidir. Türkiye’de tespit edilen 478 kuş türünden 301'inin Zonguldak’ta yaşadığı belirlenmiştir. Yani, Türkiye’deki kuşların 3’te 2’sinin Zonguldak’ta kaydı vardır. Bunların çoğunluğu ise Filyos Vadisinde bulunmaktadır. Türkiye’de nadir görülen ve nesli tükenme tehlikesi altında olan kuş türleri bile burada yer yaşamaktadır.”

 

“YAPILACAK TERMİK SANTRAL, BÜTÜN FİLYOS HAVZASINA GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYACAK ŞEKİLDE ZARAR VERECEKTİR”

 

“Buraya yapılacak termik santral, bütün Filyos havzasına geri dönüşü olmayacak şekilde zarar verecektir. bu nedenlerden dolayı bu termik santraller Filyos’a da yapılamaz!!!”

 

“ZONGULDAK’A DAHA FAZLA KIYMAYIN EFENDİLER!”