Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından Zonguldak'ta aktif bulunan baz istasyonları denetlemeleri yapıldı. Denetleme sonuçlarına göre baz istasyonları için belirlenen standart değerin aşılmadığı görüldü.

Zonguldak'ta Baz İstasyonları ve Güvenli İnternet Semineri gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İnternet Kurul Başkanı Serhat Özeren ve BTK Bölge Müdürü Ahmet Tor'un gerçekleştirdiği seminere; BTK Bilişim Uzmanı Ali Rıza Özdemir, Telekomünikasyon İletişim Uzmanı Mehmet Cem Tarım ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunaya Kalkan konuşmacı olarak katıldı. Seminerde Zonguldak'ta aktif bulunan baz istasyonu sayıları, bu baz istasyonlarına ilişkin ölçüm ve denetim sonuçları, baz istasyonlarının kurulmasında BTK'nın rolü, izin süreci ve kontroller, baz istasyonlarının insan sağlığı üzerine etkileri ile güvenli internet kullanımı anlatıldı. BTK Spektrum İzleme Dairesi Başkanlığı Bilişim Uzmanı Ali Rıza Özdemir, Zonguldak'ta toplam 377 adet baz istasyonu bulunduğunu, toplam 4 bin 231 noktada ölçüm yapıldığını belirtti. Özdemir, yapılan ölçümlere göre Zonguldak'taki baz istasyonlarının elektromanyetik ışıma ölçüm değerlerinin yüzde 89'unun 0,1-3 Volt/metre arasında olduğunu ifade etti. Uluslararası İyonize Olmayan Radyasyondan Korunma Komisyonu (ICNIRP) tarafından belirlenen limit değerin 41 Volt/metre, BTK tarafından uygulanan limitin ise 10 Volt/metre olduğuna işaret eden Özdemir, Zonguldak'ta ölçümlerle belirlenen elektromanyetik ışıma değerinin, belirlenen standartların çok altında çıktığını belirtti. Özdemir, teknolojinin hayatın vazgeçilmez unsuru haline geldiğini, bu nedenle teknolojik altyapının gelişiminin çok önemli olduğunu vurgulayarak bu kapsamda da baz istasyonlarının kurulduğunu ve baz istasyonlarının denetimlerinin ve kontrollerinin BTK tarafından uluslararası standartlara uygun olarak yapıldığını ifade etti.
Seminerde baz istasyonlarına yönelik sunum gerçekleştiren İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunaya Kalkan konuşmasında, mobil iletişim için baz istasyonlarının şart olduğunu ancak, elektromanyetik dalga limit değerlerinin aşılmaması gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Tunaya Kalkan, elektromanyetik dalgaların insan vücudunu bir derece artıran değerinin 2 bin Volt/Metre olduğunu, baz istasyonları için dünyada belirlenen limit değerin 41 Volt/Metre olduğunu belirterek, Türkiye'de bu standart değer tek baz istasyonu için 10 Volt/Metre olarak belirlenmiştir. 2 bin Volt/Metre nerede, 10 Volt/Metre nerede? Üstelik ölçülen değerler 3-5 Volt/Metre'yi geçmiyor diye konuştu.

ZONGULDAK'TA
BAZ İSTASYONLARI
Mobil haberleşmenin vazgeçilmez unsuru olan baz istasyonları Türkiye'de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından onaylanıp denetleniyor. BTK denetlemeleri sonucu elde edilen verilere göre; Zonguldak'ta toplam 377 adet baz istasyonu bulunuyor. BTK'nın toplam 4 bin 231 noktadan veri toplayarak yaptığı denetim sonucunda elde edilen verilere göre; baz istasyonlarının yüzde 89'u 0,1-3 Volt/Metre değerinde iken sadece yüzde 11'inde 3-6 Volt/metre ölçüm değerlerine ulaşıldı.