Hükümetin 2011 yılı ekonomik ve sosyal hedeflere ulaşmak için izleyeceği yol haritası belli oldu.

Hükümetin, 2011-2013 Orta Vadeli Program kapsamında 2011 yılı için izleyeceği yol haritası belli oldu. Hükümet, programında yer alan ekonomik ve sosyal hedeflere ulaşmak amacıyla, kalkınmada öncelik verilecek 50 il belirledi. 2011 Yılı Yatırım Programı uygulamalarında; Dokuzuncu Kalkınma Planı, Orta Vadeli Program (2011-2013) ve 2011 Yılı Programı öncelikleri esas alınacak. Resmi Gazete'nin önceki günkü sayısında, "2011 Yılı Programı" ile "2011 Yılı Programının?Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Karar"ın Bakanlar Kurulu kararı ile kabul edildiği bildirildi. Karar, 1 Ocak 2011 tarihinde yürürlüğe girecek. 2011 Yılı Programında yer alan ekonomik ve sosyal hedeflere ulaşmak amacıyla hükümet, makroekonomik politikaların, sektör programları ile bölge planları ve bölgesel gelişme amaçlı programların ve bunlarla ilgili yatırımların koordineli bir şekilde yürütülmesini esas alacak.

50 İL'E ÖNCELİK VERİLECEK
1 Ocak 2011 tarihinde yürürlüğe girecek program ile 50 ile kalkınmada öncelik verilecek. Kalkınmada birinci derecede öncelikli yöreler listesinde, Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ardahan, Artvin, Bartın, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çanakkale(Bozcaada ve Gökçeada İlçeleri), Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Malatya, Mardin, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Trabzon, Tunceli, Van, Yozgat, Zonguldak yer alıyor.

RESMİ GAZETEDE YAYINLANACAK
Köylerin altyapı sorunlarını çözmeye yönelik Köylerin Altyapısının Desteklenmesi Projesi (KÖYDES) kapsamındaki yatırımlar için 2011 yılı bütçesinden ayrılan ve 2011 Yılı Yatırım Programında yer alan ödeneğin, 79 İl Özel İdaresi ile İstanbul ve Kocaeli Büyükşehir Belediyelerine il bazında dağılımı, 2011 Yılı Yatırım Programının Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından Yüksek Planlama Kurulu tarafından karara bağlanacak.

BAKANLAR KURULU
KARARA BAĞLAYACAK
2011 yılı içerisinde kabul edilecek programa, proje alınması ve programdan proje çıkartılmasına bazı sınırlamalar getirildi. Yatırım Programına yıl içinde proje alınmasıyla ilgili taleplerden, maliyeti 50 milyon TL'ye kadar olanlar veya maliyetine bakılmaksızın 50 milyon TL'ye kadar harcama ile yıl içinde tamamlanacak olanlar Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakanın onayıyla; maliyeti 50-250 milyon TL arasında olanlar Yüksek Planlama Kurulunca; maliyeti 250 milyon TL'nin üzerindekiler ise Bakanlar Kurulunca karara bağlanacak. İhale edilmiş olan projelerde, maliyet değişiklikleri olduğu takdirde, ihale edilmiş projelerin sözleşme bedelinde (ihale bedeli) fiyat ve kur değişikliğinden kaynaklanan artış ile sözleşme bedelinin yüzde 10'una kadar iş artışından kaynaklanan maliyet değişiklikleri Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı'na bilgi vermek kaydıyla, kuruluşun bağlı veya ilgili olduğu bakanın, üniversitelerde rektörün, diğer kurumlarda kurum üst yöneticisinin onayıyla yapılacak. ihale edilmiş projelerde, sözleşme bedelindeki iş artışından kaynaklanan oran yüzde 30 olarak uygulanacak. Yıllık projelerin ödenek değişikliğinden kaynaklanan maliyet değişikliği kendiliğinden revize edilmiş sayılacak.
SON TARİH 15 ARALIK 2011
Genel ve özel bütçeli kuruluşların geçmiş yıllarda tamamlanmış ve 2011 Yılı Yatırım Programında yer almayan projeleriyle ilgili kesin hesap farklarından kaynaklanan geçmiş yıl yatırım giderleri borçları kuruluşun Yatırım Programına bu amaçla tefrik edilmiş proje ödeneğinden karşılanacak. Böyle bir projenin bulunmaması halinde ise adı geçen borçların ödenebilmesi için ilgili kuruluşun talebi üzerine 2011 Yılı Yatırım Programına kesin hesap farkı adıyla proje alınacak. KİT'ler ve bağlı ortaklıkları ile iştiraklerinde ise söz konusu borçlar, yatırım ödenekleriyle ilişkilendirilmeden işletme bütçelerinden ödenecek ve bu harcamalar ilgili projenin maliyetine ilave edilecek. Yapılan işlemlerin sonucundan Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığına bilgi verilecek. Kuruluşların proje revizyon taleplerinin, 15 Aralık 2011 tarihine kadar Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı'na gönderilmesi gerekiyor. Bu talepler yılsonuna kadar sonuçlandırılacak.