Türkiye'den Almanya'ya Göçün 50. yılında Zonguldak ve Göç Uyum Konferansı, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Konferans Salonu'nda düzenlendi.

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Konferans Salonu'nda başlayan Türkiye'den Almanya'ya Göçün 50. Yılında Zonguldak Göç ve Uyum Konferansı'na Zonguldak Vali Yardımcısı Engin Durmaz, ZKÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Haluk Güven, ZKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhlis Bağdigen, AK Parti Zonguldak İl Başkanı Hamdi Uçar, İş-Kur Zonguldak İl Müdürü Cemal Yiğit, BAKKA Genel Sekreteri Faruk Tezel, Bölge Çalışma Müdürü Gönül Demirsu, TÜİK Bölge Müdürü Şeref Demirtaş, Kent Konseri Başkanı Yesari Sezgin, dekanlar, sivil toplum örgütü temsilcileri, daire amirleri ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı'nın okunduğu toplantıda konuşma yapan ZKÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Haluk Güven, "Türkiye ilk emek göçünü önce 1957 yılında başlatmış, sonra 1961 yılında Türk - Alman anlaşması ile devletin koordine ettiği bir eylem planı haline dönüştürmüştür. 1972 yılı sonuna kadar Türkiye'den göç eden işçi sayısı 655 bin kişi 1973'te ise bunun 775 bin kişi olduğu tespit edilmiştir. Sonuç itibariyle şu anda 3 milyon
Türk işçisi bulunduğu söylenmektedir. İlk giden grubun belli bir sermaye biriktirip Türkiye'ye dönmesi beklenirken, birçok nedenle Almanya'dan dönüşler gerçekleşmeyince üçüncü nesil göçmenler oluşmuştur" dedi.

MESUT ÖZİL ÖRNEĞİ
Toplantının ilk oturumunun başkanlığını yapan Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı Uzmanı Alparslan Öğüt de, katılımcılara Mesut Özil, Hamit Altıntop ve Nuri Şahin örneğini verdi. Zonguldak'ın çok sayıda göç verdiğini ifade eden Öğüt, Belçika'yı 3-1 yenen Almanya Milli Takımında oynayan Mesut Özil'den örnek verdi. Özil'in Belçika'ya karşı oynadığı maçta gol attığını hatırlatan Öğüt, şöyle devam etti: "Böyle bir konferansın Zonguldak'ta düzenlenmesi çok anlamlıdır. Zonguldak, Almanya'ya göç veren illerin başında geliyor. TÜİK verilerine göre Zonguldak dışarıya göç veren illerin başındadır. Ama Zonguldak bunun farkındadır. Dışarıdan da çok göç almış bir ildir. Ama bir göç merkezi kurarak bu göç olgusunun Zonguldak bunun ne kadar farkına varmış durumundadır. Zonguldak'ın yaptığı çalışmaları başkanlık olarak takdirle izliyoruz. Dünyada göç her zaman gündemdedir. Eski dönemlerden beri varolan göç olgusu mesafesini arttırmış ve artık küreselleşmiştir. Göç olgusu ile bir arada yaşayan insanımız, savaş sonrası misafir işçi olarak başka ülkelere yerleşmiştir. Ancak bu göçlerde geri dönüşler sağlanmamıştır.
Özellikle erkek izleyicilerimiz farkındadır. Al-manya maçında Mesut Özil gol attı. Türkiye'de de Hamit Altıntop, Nuri Şahin var. Bu Türk in-sanının Almanya'da ne kadar uyum sağladığının önemli göstergesidir. Sayıları 5 milyonu geçen vatandaşımız mevcuttur yurt dışında. Başkanlığı-mızın üç ana görevi var. Yurt dışında yaşayan vatandaşlar, soydaş ve akraba toplulukları ve ülkemizde öğrenim gören yabancı öğrencilerdir. Başkanlık olarak arzumuz bu tür akademik faaliyetlerin devamlılığının sağlanmasıdır."