Zonguldak Valisi Ali Kaban, "Fındık ürünlerinde dünyada yüzde 70'ler civarında bir hakimiyetimiz var. Bunu kaybetmemek, hatta artırmak için çalışmamız lazım." dedi.
Kaban, "Dünya Orman Haftası" kapsamında Gökçebey ilçesindeki Orman Fidanlık Müdürlüğünde düzenlenen etkinlikte, Zonguldak'ı fındık merkezi haline getireceklerini söyledi.

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğünün faaliyetlerini yakından incelediğini ifade eden Kaban, "Özellikle bir süredir fındık konusunda Batı Karadeniz'de yapılması gereken bir çalışmayı yapmak adına, Zonguldak'ı fındığın bir merkezi haline getirmenin yollarını arıyoruz." diye konuştu.

"Bu yıl büyük gayretle 60 bin fidan tüpe alınarak aşı haline getirildi. Önümüzdeki yıl sonbahardan itibaren 200 bin düşünülüyor." bilgisini veren Kaban, şunları kaydetti:

"Bilindiği gibi fındık sadece Doğu Karadeniz değil Batı Karadeniz için ciddi anlamda endüstriyel olarak değerli bir ürünümüz. Bu ürünün daha kaliteli hale getirilmesi ve özellikle yaşlanan fındıkların hızlı şekilde dönüşümünün sağlanması büyük önem arz ediyor. Fındık ürünlerinde dünyada yüzde 70'ler civarında bir hakimiyetimiz var. Bunu kaybetmemek, hatta artırmak için çalışmamız lazım. Çünkü dünyanın fındığa ihtiyacı var, tüketime dönük çabalar artıyor."

Konuşmaların ardından Kaban ve beraberindekiler fidan dikti.