Zonguldak CHP Milletvekili Ali İhsan Köktürk, 1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle yazılı açıklama yaptı. Köktürk, İşçi Bayramı’nın Zonguldak için anlamının büyük olduğunu ifade etti.
Köktürk açıklamasında, “Uluslararası İşçi Birliği’nin dünya işçilerine 8 saatlik işgünü için mücadele çağrısı yapmasıyla, 1 Mayıs 1886’da Amerika'nın her yerinde, işçiler miting, grev ve eylemler düzenleyerek 8 saatlik işgünü talep ettiler...
Bu çağrı üzerine, özellikle, Chicago'da 200 bin işçi iş bıraktı. İşçilerin hak taleplerine ateş açarak karşılık verildi. Saldırıda birçok işçi hayatını kaybetti. Ardından 4 işçi önderi idam edildi. Binlerce işçi işten atıldı.  
1889’da 1 Mayıs işçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olarak ilan edildi.  1890'da bu gün işçi bayramı olarak tüm dünyada alanlarda kutlanmaya başlandı. 
           
ÜLKEMİZDE 1 MAYIS…
1 Mayıs ülkemizde 1909’dan bu yana kutlanmaktadır. Özellikle 1975’den sonra yapılan kutlamalar işçilerin, köylülerin, memurların ve halkın büyük katılımıyla gerçekleştirildi.    
Ne yazık ki, 1 Mayıs 1977’de Taksim’de yapılan kutlamalar sırasında dış güçlerin içteki taşeronları aracılığıyla organize ettiği, büyük bir katliam yaşanmış, onlarca masum emekçimiz yaşamını yitirmiştir. Aradan geçen 36 yıla karşın bu katliamı gerçekleştirilenler ortaya çıkarılamamıştır.  1 Mayıs 1977 katliamı, ülkemizin 12 Eylül’e taşınması sürecinin en önemli kilometre taşlarından biridir. 

ZONGULDAK’TA 1 MIYAS
5000’i aşkın maden işçisini yerin yüzlerce metre altında iş kazalarında, grizularda şehit veren, madencisiyle, demir – çelik işçisiyle, SEKA ve diğer sanayi iş kollarındaki emekçileriyle, emeğin Başkenti olma onurunu taşıyan Zonguldak için, 1 Mayıs İşçi Bayramının anlamı çok büyüktür” dedi.