Romatizmal hastalıkların sıkça görüldüğü Zonguldak’ta romatoloji alanındaki eksiklik giderildi.

 

Kısa adı BEÜ olan Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinin Romatoloji ana bilim dalında, alanında uzman, başarılı isimleri kadrosuna kattı.

 

SIKINTI SONA ERİYOR

Konuyla ilgili olarak BEÜ’den yapılan açıklama şöyle: Romatizmal hastalıkların sıkça görüldüğü bir il olan Zonguldak’ta Romatoloji alanındaki doktor eksikliği, yıllardır vatandaşların en önemli sorunları arasında yer alıyor, vatandaşlar tedavi için farklı illere gitmek zorunda kalıyordu. BEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi, Romatoloji ana bilim dalında göreve başlayan iki uzman hekim sayesinde Zonguldaklıların bu sıkıntısı da son buldu. 

 

NEMLİ VE GÜNEŞLİ

Günümüzde giderek yaygınlaşan romatizmal rahatsızlıklar ile ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz BEÜ Tıp Fakültesi Romatoloji Uzmanı Dr. Metin Işık romatizmal hastalıklar ve tedavileri hakkında önemli bilgiler verdi. Nemli ve güneşten yeterince yararlanılmayan iklim yapısına sahip olan bölgelerde romatizmal hastalıkların daha yaygın olarak görüldüğünün altını çizen Uzm. Dr. Metin Işık; “Şu an hastanemizde dünyada da yeni olan her türlü romatizma ilaçları rahatlıkla uygulanmakta olup genel inanışın aksine tedavisiz romatizmal bir hastalık şu an için mevcut değildir.” dedi.

 

EK BİR AVANTAJ

Uzman Romatalog Metin Işık BEÜ Tıp Fakültesi Hastanesinde Romatoloji Bölümünün bulunmasının önemine vurgu yaparak; “Bölgemizde Bolu, Düzce, Zonguldak, Bartın ve Karabük illerinde tek romatoloji merkezi olan Hastanemiz aslında Batı Karadeniz Bölgesinde bu alandaki tek merkez kabul edilebilir, yakın illerden Çankırı ve Kastamonu’da da bölümümüz bulunmadığı için hitap ettiğimiz sayı aslında bir milyonun çok üzerinde. Bu bölge halkı ve özellikle Zonguldaklılar için büyük bir avantaj. Ayrıca servisimizin iki doktor ile hizmet veriyor olması da ek bir avantajdır.” şeklinde konuştu. 
‘Nemli iklim romatizmayı artırıyor”

 

D VİTAMİNİNİN EKSİKLİĞİ

Zonguldak’ta romatizma hastalarının sayısının yüksek oranlarda olduğunu belirten Uzm. Dr. Metin Işık “Halk arasında romatizma olarak kabul edilen yaygın kemik ağrısı ile seyreden ve özellikle D vitaminin eksikliğinden kaynaklanan osteomalazi adlı kemik hastalığı aslında iltihaplı bir romatizma çeşidi olmasa da ağrının şiddeti ve seyri itibarıyla romatizmayı andırmaktadır. Bu tip rahatsızlıkların güneşten yeterince faydalanamayan ve nemli bölgelerde daha fazla olduğu bilinmektedir. 

 

ZONGULDAK BÖYLE BİR İKLİM KUŞAĞINDA

Zonguldak da böyle bir iklim kuşağında yer aldığından bu hastalık bölgemizde daha sık görülmektedir. Ankilozan spondilit, romatoid artrit, sistemik lupus eritematozus, gut, ailevi akdeniz atesi ve vaskülit gibi sık görülen hastalıklar yanında nadir görülen toplam yirmi kadar hastalık sayılabilir. İltihaplı eklem romatizmalarında genetik faktörler yanında geçirilen enfeksiyonlar ve çevresel faktörler de etkendir. Dolayısıyla romatizmanın ortaya çıkışı tek nedene bağlı olmayan kompleks bir olaydır. Ankilozan Spondilit ve Romatoit Artrit gibi bazı romatizmal hastalıkların oluşumunda genetik miras, enfeksiyonlar, beslenme, çevresel etkenler gibi birçok sebep suçlanmakla beraber tek sebep ile bu hastalıkların oluşumunu açıklamak mümkün değildir” dedi.

 

KİREÇLENMEYE KARŞI

Bülent Ecevit Üniversiteis Tıp Fakültesi’nde dünyada yeni olan her türlü romatizma ilacı kullanılıyor. Romatizmal hastalıkların tedavi yöntemlerini anlatan ve bitkisel tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Dr. Işık “Kireçlenmeye bağlı romatizmalarda, behçet hastalığı ve gut hastalığında bahar çiğdeminin özünden elde edilen Kolşisin adlı bitkisel ilaçların ispat edilmiş faydası vardır ve bu ilaçlar eczanelerde bulunmaktadır. Yine halk arasında köpek balığı kıkırdağı olarak da bilinen glukozamin kondroitin sülfat gibi doğal ilaçlar da kireçlenmelerde oldukça etkin faydalar sağlayabilmektedir. Eklemlerin hareket açıklığını sağlayan egzersizler kireçlenme ve ankilozan spondilit başta olmak üzere tüm romatizmalarda mutlaka önerilmekle beraber eklemlerin yıpranmasına neden olan ağır işler ve egzersizlerden uzak durmakta kesin olarak fayda vardır. 

 

HASTALIĞIN NEDENİ?

Son yıllarda artış gösteren romatizmal hastalıkların sebepleri için şunları söyleyebiliriz. İnsan ömrünün uzaması romatizmaların daha sık görülmesine neden olmakla beraber, beslenme değişiklikleri de alınan kollagen, kalsiyum ve D vitamini düzeyini azalttığı için hastalık sıklığını arttırmıştır. Doğal kollajen kaynağı olan kelle paça çorbası, kalsiyum kaynağı olan doğal süt ve süt ürünleri ve D vitamini kaynağı olan taze balık ve güneş ışığından modern yaşamın bir sonucu olarak artan hazır gıda tüketimi, yoğun çalışma şartları nedeni ile vazgeçirilmiş veya vazgeçmek zorunda kalmıştır. 

 

HASTALIKTA ARTIŞ GÖZÜKÜYOR

Bunun bir sonucu olarak da günümüzde romatizmal hastalıklar artış göstermiştir. Yine halk arasında kas romatizması adı verilen fibromyalji hastalığı direkt stres ile ilişkili olup gelişen teknolojinin bir yan etkisi olarak daha stresli bir toplum olduğumuz da düşünüldüğünde romatizmal hastalıkların artış sebepleri daha iyi anlaşılabilmektedir. Son olarak sevinerek belirtmek istediğim diğer bir husus da şu an Bülent Ecevit Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde dünyada yeni olan her türlü romatizma ilaç ve tedavileri rahatlıkla uygulanmakta olup genel inanışın aksine tedavisiz romatizmal bir hastalık şu anda mevcut değildir.” şeklinde konuştu.