AKP Zonguldak Milletvekillerinden Özcan Ulupınar, 3 Mart 1992 yılında TTK Kozlu Müessese Müdürlüğünde meydana gelen ve 263 Maden işçinin şehit olduğu kazanın yıldönümünde TBMM’de madencileri anlattı.

Ulupınar, 3 Mart 1992 tarihinde Zonguldak'ı kara bir bulutun kapladığını belirterek “Bugün, eli nasırlı, kömür karası yüzleri, yerin yüzlerce metre altında alın teri dökerek akşam evine helal lokma götürmek için çalışan cefakâr maden işçilerimizden 263 madenci kardeşimizi kaybettiğimiz gündür.  Bu elim kazada hayatını kaybeden maden şehitlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına bir kez daha başsağlığı diliyorum. Sözlerime başlamadan önce yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum” dedi.

Ulupınar açıklamasına şöyle devam etti:

ÇİLELİ MADENCİLER

Ülkemiz maalesef maden kazalarının sıkça yaşandığı bir ülkedir. Maden ocaklarında bugüne kadar yaşanan faciaların en büyükleri, 3 Mart 1992 tarihinde Kozlu Taş Kömürü Maden Ocağı'nda 263 maden işçimizi ve 17 Mayıs 2014 tarihinde tüm ülkemizi derin yasa boğan 301 maden işçimizi kaybettiğimiz Soma faciasıdır.

HÜKÜMETİMİZ TEŞVİK VERDİ

Kömür madenleri çıkarılan bütün illerimizde olduğu gibi Zonguldak ilimizde de herkesin tek bir isteği var: Sabah erkenden sıcacık yatağından kalkıp yerin yüzlerce metre altında adeta tırnakları ile rızıklarını kazanan madenci kardeşlerimizin akşam evlerine kazasız bir şekilde sağ salim dönmeleridir. Bugüne kadar gelen süreçte bu vefakâr ve çileli madenci kardeşlerimizin hak ettiği değeri kazanması için AK PARTİ hükûmetlerimiz madencilik politikalarını uluslararası standartlarda, iş sağlığı ve güvenliğini dikkate alarak, dünyaya açık, ulusal kalkınmamızı tetikleyerek ekonomik anlamda dışa bağımlılığımızı azaltacak şekilde planlamalar yapmışlardır. Ayrıca, özel sektör madencilerine uzun yıllardan beri beklediği teşvikleri vermek yine AK PARTİ iktidarına nasip olmuştur. Ülkemizde yalnızca Zonguldak ve civarında üretilen taş kömürüne de bizim Hükûmetimiz tarafından teşvik verilmiştir. Böylelikle, özel sektöründe ilimizde kıymeti tartışılmaz olan taşkömürümüzün çıkarılmasına katkısı sağlanmıştır.

EMEKLİLİK YAŞI DÜŞÜRÜLDÜ

Bizim dönemimizde, 10 Eylül 2014 tarihinde kabul edilen Torba Yasa'yla maden işçilerimizin çalışma şartları iyileştirilmiştir. Çalışma saatleri haftada otuz altı saat ve ücretler 2 asgari ücretten az olmayacak şekilde planlanmıştır. Yer altı işlerinde bir gün bile çalışanlar kıdem tazminatı almaya hak kazanmışlardır. Emeklilik yaşı 55'ten 50'ye düşürülmüştür.

Son olarak 4 Şubat 2015 tarihinde kabul edilen Maden Kanunu'yla da maden işletmecileri için birtakım yasal düzenlemeler yapılmıştır. Torba yasayla madencilere verilen haklardan doğan fiyat artışları Bakanlar Kurulu tarafından güvence altına alınmıştır.

AK PARTİ iktidarlarından önceki dönemlerde kısmen dile getirilen ve birtakım yasaların çıkarılmasıyla da bu alanda yaşanan aksaklıkların giderilmesi için çalışmaların olduğunu biliyoruz. Bizim dönemimizde ise bu alanda yaşanan sorunların kalıcı çözümü noktasında kanunlar çıkarılmasına rağmen, insan unsurunun ne kadar etkili olduğunu daha acısını dahi unutamadığımız Soma faciasındaki komisyon raporunda görüyoruz.

İŞÇİ AÇIKLARI ÇOĞALDI

İlimizin temel geçim kaynaklarından biri olup ülke ekonomisine de ciddi ivme kazandıran taş kömürü üretiminin artırılması için Türkiye Taşkömürü Kurumu 2011 yılında 1.400 işçi talebinde bulunmuştur. Ancak, bu talebin karşılanmadığı ve emekliliklerin sürmesi nedeniyle 2012 yılında talep ettiği işçi sayısını 2.492'ye çıkarmıştır.

Türkiye Taş Kömürü Kurumunda emekliliklerin devam etmesi ve yerine yeni işçi alımı yapılmamasından dolayı üretim azalmış, işçi açıkları çoğalmış, bu durum iş sağlığı ve güvenliğini tehdit eder hâle gelmiştir. Bu nedenle, il milletvekilleri olarak Türkiye Taşkömürü Kurumunda işçi açıklarının giderilmesi yönündeki çalışmalarımız devam etmektedir.

HER TÜRLÜ TAKDİRİN ÜZERİNDE

Zonguldak ilimizde her evde madende çalışan bir eş veya oğul vardır. Eşini ve oğlunu madene uğurlayan Zonguldak kadını, umutla sağ salim dönüş yolu bekler. Dünyanın en ağır ve riskli iş kolunda, yerin yüzlerce metre altında çalışan maden işçilerinin özverisinin her türlü takdirin üzerinde olduğunu bir kez daha milletin Meclisinde bu kürsüden ifade etmek istiyorum.