CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, kentin yaklaşık Devrek ilçe nüfusu kadar göç verdiğini, ithalata bağımlı politikaların Zonguldak’ı derinden vurduğunu söyledi.

 

Zonguldak’ın genel bütçeden hak ettiği hakkı alabilmesi için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurgulayan Milletvekili Köktürk, “Zonguldak maalesef Ankara’da bir lobi çalışmasına girmemiş, kamu kurumlarında bürokraside çok fazla organize olmamış, politikaların değişikliği, küresel politikaların Türkiye’de uygulanmaya başlanması emek kentlerini vurmuş, ithalata dayalı politikalar ticaretin yoğun olduğu geliştiği İl’lerdeki politikalar daha fazla ön plana çıkmış, Zonguldak bu gelişmeler sonucunda göç veren bir İl konumuna gelmiş” dedi.

 

“2011 yılında 658 trilyon para almış genel bütçeden, genel bütçeye verdiği para neredeyse 1,4 katrilyon. Yani aldığı paranın iki katını genel bütçeye veriyor. Bu rakamlara bakıldığında şöyle bir gerçek çıkıyor bu kadar göçe rağmen Zonguldak, genel bütçeye verdiğinden azını alan 12 İl’den bir tanesi. Zonguldak vergi sıralamasında 19’ncu sırada ama kamu yatırımlarından yararlanan İl’ler sıralamasında 57’nci sırada, aradaki ciddi bir fark var. En fazla vergiyi veren kamu yatırımlarından az pay alan bir İl olarak Zonguldak karşımıza çıkıyor”

 

Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Zonguldak’ın içinde bulunduğu ekonomik çöküntüye dikkati çekti, kentin ülke ekonomisine sağladığı katma değerin yarısını dahi hizmet olarak alamadığını söyledi. Almanya Zonguldaklılar Derneği tarafından düzenlenen panelde gurbetçilerin sorularını da yanıtlayan Köktürk, Zonguldak’ın genel politikalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Dernek yöneticilerinin yanı sıra gurbetçilerin de yakın ilgi gösterdiği CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk başlıklar halinde şu konuşmaları gerçekleştirdi.

 

“TÜRKİYE’NİN AŞ VE İŞ KAPISI OLDU”

Zonguldak göç veriyor. Zonguldak aslında göç alan ender yerlerden bir tanesiydi. Taş kömürünün bulunmasından sonra demir çelik fabrikalarının açılmasından sonra Türkiye’nin pek çok noktasından göç aldı. Türkiye’nin aş ve iş kapısı oldu. Ekonomik kalkınma modelinin de bir dinamiği olarak Türkiye’nin önemli bir kenti olarak yer aldı. 1980’li yıllardan sonra başlayan süreç AKP döneminde de dolu dizgin devam ediyor. Zonguldak’ın göçü de bununla birlikte devam ediyor.

 

BİR DEVREK NÜFUSU GÖÇ ETTİ

Zonguldak’a bakıldığında Zonguldak’ın 2010 yılına bakıldığında 619 bin, 2013 bin nüfusuna bakıldığında 600 bin. İkisini karşılaştırdığınızda sanki göç rakamı 19 bin gibi bir düşünce doğabilir ama göç rakamı bunun çok çok üzerinde. Çünkü nüfus artışı binde 14, 600 bin nüfuslu Zonguldak’ın Türkiye ortalamasında 800-900 kişi, 3 yılda 25 bin, 4 yılda 34 bin artması gerekirken 20 bin azalmış. Dolayısıyla Zonguldak 2010 yılından 2013 yılı sonuna kadar yaklaşık 55 bin kişi göç vermiş. Bu rakam Devrek’in nüfusu ile eşit bir rakam. Bu kadar göç rakamı göz önünde tutulduğunda Zonguldak’ta sorun yok herşey iyi gidiyor, iyi yapılıyor diyebilmemiz maalesef mümkün değil.

 

CUMHURBAŞKANI BİLE GERÇEĞİ GÖRDÜ

Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Zonguldak’a geldiğinde gerçekten de Zonguldak’taki tabloya şaşırdı, ‘Zonguldak batıda olan aynı zamanda deniz kenarında olan bir kent bu kadar göç doğu ve güney doğuda bile yok ben buna şaşırdım, böyle bir tabloyu görmekten üzüldüm buna birşeyler yapmak gerekir, aktif çaba içerisinde olun, olalım’ şeklinde bir yaklaşım gösterdi.

 

DIŞA BAĞIMLI POLİTİKALAR

Nedenlere bakıldığında birkaç şey karşımıza çıkıyor bunlardan bir tanesi dışa bağımlı politikalar, ithalata bağımlı politikalar Zonguldak gibi emek kentini derinden etkiledi. Zonguldak bir üretim kentiydi ama ülkedeki üretim politikalarından uzaklaşılması ithalat politikalarının öne çıkması Zonguldak’ı vurdu, Zonguldak limanlarına artık ithal kömür geliyor. Zonguldak’taki taş kömürü enerji önemini kaybetmiş gibi bir yargılama var, çok masraflı biz daha ucuza gibi anlam var. Dışarıya verdiğiniz her kuruş bu ülke için ciddi anlamda bir kayıptır.

 

“ÇALIŞAN SAYISI DA AZALDI”

Zonguldak’ta çalışan sayısı 80’den sonra azaldı, 2002’den sonra daha büyük bir hızla devam ediyor. 2002’de 16 bin çalışan var iken şimdi 10 binin altına düşmüş. Bunun yanında pek çok Genel Müdürlük, İl Müdürlüğü kapanmış veya il dışına taşınmış. Bunun dışında Zonguldak’ın genel bütçeye yaptığı katkıya baktığınızda genel bütçeye verdiği para ile aldığı para arasında ciddi bir fark oluşmuş. Örneğin 2011 yılında 658 trilyon para almış genel bütçeden, genel bütçeye verdiği para neredeyse 1,4 katrilyon. Yani aldığı paranın iki katını genel bütçeye veriyor. Bu rakamlara bakıldığında şöyle bir gerçek çıkıyor bu kadar göçe rağmen Zonguldak, genel bütçeye verdiğinden azını alan 12 İl’den bir tanesi. Türkiye’de 12 İl genel bütçeye verdiğinden daha az alıyor.

 

“CİDDİ FARK VAR”

Zonguldak vergi sıralamasında 19’ncu sırada ama kamu yatırımlarından yararlanan İl’ler sıralamasında 57’nci sırada, aradaki ciddi bir fark var. En fazla vergiyi veren kamu yatırımlarından az pay alan bir İl olarak Zonguldak karşımıza çıkıyor.

 

FİLYOS PROJESİ

Filyos Vadi Projesi sorunu çözecek daha iyi bir proje olarak karşımıza çıktı ama fakat geride bıraktıkları 12 yıllık süreçte önemli bir dönem olduğunu düşünüyorum. Filyos deresinin ıslahı ile ilgili çalışmalar belli bir noktaya geliyor ama ben bu konu ile ilgili çok sayıda soru önergesi verdim, bu Filyos deresinin ıslah projesi Filyos projesinin temeli. Her yıl sadece 1 trilyon lira civarında para ayrılıyordu en son meydana gelen facialardan sonra vekillerimizin çabaları, bizlerin de önergesi ile miktar olarak arttırdılar. Liman ile ilgili 4 yıl önce genel seçimlere girerken bir televizyon programına katılmıştım o programda bazı şeyleri söylemiştim. 4 Yıl seçim süreci ile şimdiki arasında bir fark yok şimdi genel seçimlere gidiyoruz 4 yıl geçti aradaki fark sadece ihaleye çıkılmış olmasıdır. İhale süreci 7 aydır kamu ihalede bekliyor. Dolayısıyla biz bir takım projeleri konuşuyoruz ama yaşama geçirmekte belki diğer iller kadar çok da başarılı olamıyoruz. Bu bölge olarak bizlerin temel sorunudur.

 

“FAZLA ORGANİZE OLAMAMIŞ”

Biz milletvekilleri olarak, iktidarı muhalefeti, belediye başkanları ile Zonguldak’ın ülke ekonomisinden ve genel bütçeden hak ettiğini alabilmesi için çaba göstermemiz gerekiyor. Zonguldak maalesef Ankara’da bir lobi çalışmasına girmemiş, kamu kurumlarında bürokraside çok fazla organize olmamış, politikaların değişikliği, küresel politikaların Türkiye’de uygulanmaya başlanması emek kentlerini vurmuş, ithalata dayalı politikalar ticaretin yoğun olduğu geliştiği İl’lerdeki politikalar daha fazla ön plana çıkmış Zonguldak bu gelişmeler sonucunda göç veren bir İl konumuna gelmiş. Biz bu konuda iktidara her zaman destek vermeye de hazırız. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verdiğimiz soru önergeleri de tamamen bölgemizin lehine iktidarı teşvik edecek bir anlayıştır. Televizyonlarda izlediniz Ereğli’de tersaneler sorunu vardı bir anda 7 bin işçi işsiz kalmıştı, Milletvekilimiz Ercan Candan ile bu konuyu meclis öncesi ve sonrası da değerlendirdik. Biz Zonguldak’ın hak ettiği katkıyı genel bütçeden almasını istiyorum”

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)