Kdz.Ereğli TSO Başkanı Tetiker: Rektör buradaki öğrenci sayısını 10 bin değil 15 bin bile yapar. Buna da Ereğli'nin alt yapısı, herşeyi müsait. Neden yapamıyor? Çünkü Zonguldak baskı altına alıyor. Ereğli nereden çıktı? diyor. Buraya bir bölüm almaya kalktık Zonguldak ayağa kalktı"

 

Ankara'da Milli Savunma Bakanı ile gerçekleştirilen ve ilçedeki tersanecilerin de katıldığı toplantıyı da değerlendiren Tetiker, "Bakanımız uzun uzun dinledi. Savunma Bakanlığından alınacak ihalelerde yeterlilik belgesi gerekliymiş. Hangi şartlarda olursa olsun; katılacak tersaneci arkadaşlarla kurulacak bir anonim şirketin bütün bu işleri alması, aldıktan sonra ise paylaşması gereklidir. Bunları bir araya getirdik. Getirdikten sonra ne hikmetse kendi aralarında anlaşamadılar" dedi.

 

Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Yaşar Tetiker, ilçe gündemine ilişkin konularda değerlendirmelerde bulundu. Hedefledikleri 4 ana gündem maddelerinden bir tek tersaneler konusunda nihai hedefe ulaşamadıklarını anlatan Tetiker şunları söyledi:

 

"YETERLİLİK BELGESİ GEREKLİYMİŞ"

"Erdemir ile olan ilişkilen, Organize Sanayi Bölgesinin rehabilitasyonu, tersanelerle ile ilgili durum ve öğrenci sayısının arttırılmasıyla ilgili 4 hedefimizden tersanelerle ilgili hadisenin ötesinde bütün hedeflerimizi aşağı yukarı tutturmuş bulunuyoruz. Sorunu çözülmemiş gibi görenin tersaneler meselesi var; orada, önemli olan dört tersanenin birbirleri ile olan durumlarında, birlikte karar alamadıkları için sonuç almakta gecikiyoruz. Milli Savunma Bakanlığı’nda toplantımız oldu. Sayın Bakanımız uzun uzun dinlediler. Savunma Bakanlığı’ndan alınacak ihalelerde yeterlilik belgesi gerekliymiş.

 

"KENDİ ARALARINDA ANLAŞAMADILAR"

Bu belge, bizim tersanecilerimizde olmadığı için mevcut pozisyonu daha sonra kendileri çözecekler. Hangi şartlarda olursa olsun; katılacak tersaneci arkadaşlarla kurulacak bir anonim şirketin bütün bu işleri alması, aldıktan sonra ise paylaşması gereklidir. Bunları bir araya getirdik. Getirdikten sonra ne hikmetse kendi aralarında anlaşamadılar. Esas sorunun özü buradadır.

 

"EKONOMİ KENDİLİĞİNDEN DÜZELDİĞİNİ GÖRÜRSÜNÜZ"

Karadeniz Ereğli’ye ne kadar para girerse, gelen paranın dışarı kaçması engellenirse, Ereğli’de ekonominin kendiliğinden düzeldiğini görürsünüz. Erdemir’de bir sac tüccarıdır. Buda mal sattığı zaman para gelirdi Ereğli’ye. Sac tüccarlarımız vardı, farklı illerden Ereğli’ye paralar getirtirlerdi. Kamyoncu esnafımız, yine dışarıdan para getirirdi. Almanya’da çalışan işçilerimiz buraya para gönderirdi. Bunların hepsini alt alta koyduğunuzda, paranın dışarı çıkmasını engellersiniz yani esnafın tutum ve davranışları nedeniyle Ereğli’de insanlar, alış verişlerinde dışarı tercih ediyor. Bütün bunların engellenmesi bunlara bağlıdır. Alternatif yaratılması lazımdır.

 

"KOOPERATİFİMİZİ KURDUK"

Kışla’da, mağdur olmuş bir kamyoncu esnafının olduğu dönemde, hepsinin mağduriyetini ortadan kaldırarak kendi kooperatifimizi kurduk. Erdemir’de bize, Karasu’dan bir iş verdi. Bu, yaklaşık 200-250 bin ton civarında bir iştir. Başlangıçta 100 bin ton olarak görülse de, esasında her gün bin ton taşımacılığı vardır. Kamyoncu esnafı adına, başlangıçta bir adım olarak rahatlatacak bir rakamdır. Erdemir’de satış, özelleştikten sonra İstanbul’a alınmıştı. Tüccarımız fazlasıyla mağdur olmuştur. Ersem (Ereğli Çelik Servis Merkezi) denen bu şirkete üye yaptılar. Tüccarımız, bazı sıkıntılar yaşamıştı, hala yaşanmaktadır. Ama Ereğli Bölge Satış’a Gülşin Yöney kardeşimiz atandı. Bildiğimiz kadarıyla geçici bir atamadır. Ereğli Bölge Satış’ın gelişmesi, Ersem’de dahil nerede bir tüccarımız var ise hepsi Karadeniz Ereğli Bölge Satış’a kayıt olacak. Bütün sorun ve tartışmalarımız, burada gerçekleştirilecek, konuşulacak. Bu bizim için olmazsa olmazımızdı. Sağ olsun Sayın Ali Pandır, bu sözünü yerine getirdi. Ereğli Bölge Satış’a geçicide olsa Gülşin Hanımla birlikte bir adım atmış olduk. Burada ‘sonuç aldık’ demiyorum ama inşallah sonuca doğru hep beraber çalışarak gideceğiz.

 

"TÜM İLÇELERİ GERİDE BIRAKIRIZ"

Karadeniz Ereğli, ekonomik yapısıyla, en az 15 vilayeti geride, ilçeler bazında konuşacak olursak belki tüm ilçeleri geride bırakırız. Böyle bir Karadeniz Ereğli’de yaşıyoruz, böyle bir altyapımız var; dışarıdan ne kadar insan geldiyse hepsini bağrına basmış, kardeş demişiz; böyle bir altyapı varken diyoruz ki, ‘Ereğli talebeye müsait mi?’ Bu düşünülmez bile. Ereğli’nin bu yönden çok büyük bir avantajının olduğunu söylemekte yarar var. Göreve geldiğimizde bin 700 öğrenci vardı şimdi ise 3 bin 962 oldu. İlk hedef ilk sene 5 ikinci sene ise 10 bindi. Hedef büyüttük. Şimdi, üniversite hedefine taşıma durumundayız. Bu saatten sonra bunu geriye döndürme durumumuzda yok. Altyapımız gayet uygundur, bundan sonrası bize kalmıştır.

 

REKTÖR, EREĞLİ'YE DUYARLI

Sayın Rektörümüz, Karadeniz Ereğli’ye son derece duyarlı. Bize, en son turizm fakültesini kazandırdı. Erdemir’in metalürji fakültesi söze var. Bundan sonra, Ereğli’de, gayet güzel bir diyalog sağlanmıştır. Biz, bu işe başladığımızda, ‘bin 700 öğrenci var. Etrafınıza baktığınızda hiçbir yerde yok. Ereğli’ye çok büyük haksızlık yapılmış’ diye çıktık, dedik. Alaplı, Çaycuma ve Devrek’e baktığımızda ‘hepsi Ereğli’den fazla’ dedik. Bunu gündeme taşıdık, rektör geldi. ‘İlk sene 5 ikinci sene 10 bin. Ama sen de benim projemi yap’ dedi. Bir trilyonluk projeyi, üyelerimin parasıyla yaptık. Adamda bize bölümler açmaya başladı.

 

"EREĞLİ NEREDEN ÇIKTI?"

Rektör buradaki öğrenci sayısını 10 bin değil 15 bin bile yapar. Buna da bizim (Ereğli’nin) alt yapısı, her şeyi müsait. Neden yapamıyor? Çünkü Zonguldak baskı altına alıyor, ‘Karadeniz Ereğli nereden çıktı’ diyor. Buraya bir bölüm almaya kalktık Zonguldak ayağa kalktı” dedi.

Toplantıya, TSO Başkan Yardımcısı Sertan Yalçın, yönetim kurulu üyeleri Mehmet Çivici, Selçuk İnceoğlu ve çok sayıda gazeteci katıldı.

(Haber Merkezi)