TUİK'in araştırmasına göre, istihdam oranı yüzde 45, işsizlik ise 7,3 olarak tespit edildi.

                                    

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK)  Zonguldak Bölge Müdürü Şeref Demirtaş, Nüfus ve konut sayımları, nüfusun ve ikamet edilen konutların temel nitelikleri hakkında coğrafi anlamda ayrıntılı bilgiler sunan bir araştırma yayımladıklarını bildirdi. TUİK'in araştırması şöyle: 2011 Nüfus ve Konut Araştırması, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nden elde edilemeyen; hane halkı özellikleri, işgücü, istihdam ve işsizlik, göç ve göç nedeni, engellilik ile bina ve konut nitelikleri gibi bilgileri sağlamak amacıyla yapılmıştır. Bu araştırma; 2 Ekim 2011 tarihini referans gün kabul ederek, 3 Ekim-31 Aralık 2011 tarihleri arasında, örnekleme yöntemiyle seçilmiş sayım bölgelerindeki yaklaşık 2,2 milyon hanenin yanı sıra kurumsal yerlerde bulunan kişilerle yapılmıştır. Araştırmada Ülkemizde yaklaşık 9 milyon kişi ile yüz yüze görüşme gerçekleştirilmiştir.

 

172 BİN 985 HANE VAR

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Zonguldak Bölge Müdürlüğü, 2011 Nüfus ve Konut Araştırması sonuçlarından, Zonguldak ili için bir çalışma yapmıştır. Zonguldak'taki hane sayısı 172 985, ortalama hane halkı büyüklüğü 3,6'dır. Ülkemizdeki hane sayısı 19 481 678, ortalama hane halkı büyüklüğü ise 3,8'dir. Ortalama hane halkı büyüklüğü en yüksek olan illerimiz sırasıyla Şırnak (8), Hakkari (7,9) ve Siirt (6,8)'tir. Ortalama hane halkı büyüklüğü en düşük olan illerimiz ise sırasıyla Çanakkale (2,9) , Balıkesir (3) ve Eskişehir (3)'dir.

 

%19'U KİRADA OTURUYOR

Zonguldak'ta hane halklarının % 68,9'u kendi konutunda oturmaktadır. Zonguldak'ta hane halklarının %68,9'u kendi konutunda, %19,6'sı ise kirada oturmaktadır. Lojmanda oturan hane halklarının oranı %2,6,  oturdukları konutun sahibi olmayan fakat kira da ödemeyen hane halklarının oranı ise %8,9'dur. Hane halklarının mülkiyet durumuna göre dağılımına bakıldığında; kendi konutunda oturanların oranının en yüksek olduğu il %84,3 ile Ardahan, en düşük olduğu il ise %59,5 ile Gaziantep'tir. Kirada oturanların oranının en yüksek olduğu il %31,5 ile İstanbul, en düşük olduğu il ise %8,4 ile Ardahan'dır.

 

KLİMA, ELEKTRİKLİ ISITICI %0,3

Zonguldak'ta oturduğu konutta soba ile ısınan hane halklarının oranı % 67,3'tür. Zonguldak'ta oturduğu konutta soba (doğalgaz sobası dâhil) ile ısınan hane halklarının oranı  % 67,3,  kat kaloriferi ile ısınan hane halklarının oranı %12,9,  merkezi kalorifer sistemiyle ısınan hane halklarının oranı %19,5,  klima, elektrikli ısıtıcı ve diğer araç ve sistemlerle ısınan hane halklarının oranı ise %0,3'tür. Isıtma sistemi olarak en çok sobanın kullanıldığı ilk üç il sırasıyla Osmaniye (%91,8), Şırnak (%89) ve Muş (%88,9)'tur. Kat kaloriferi kullanımının en yaygın olduğu iller ise sırasıyla Ankara (%65,1), İstanbul (%60,1) ve Eskişehir (%39,7)'dir. 

 

58 BİN 290 KİŞİ ZORLUK YAŞIYOR

Zonguldak'ta konutunun içinde borulu su sistemi olan hane halklarının oranı %99,8'dir. Zonguldak'ta konutunda tuvalet bulunan hane halklarının oranı %99,6 ve konutunda banyo bulunan hane halklarının oranı ise %99,6'dır.  Ayrıca hane halklarının %16,9'u,  on ve daha az yaştaki binalardaki konutlarda yaşamaktadır. Zonguldak'ta en az bir fonksiyonda zorluk yaşadığını beyan eden kişi sayısı 58 290'dır. Görme, duyma, konuşma (konuşma bozukluğu, tutukluk, kekemelik gibi nedenlerden dolayı), yürüme, merdiven çıkma veya inme, bir şey taşıma veya tutma ve yaşıtlarına göre öğrenme, basit dört işlem yapma, hatırlama veya dikkatini toplama fonksiyonlarından en az birinde çok zorlandığını veya hiç yapamadığını beyan eden kişi sayısı toplam 58 290 kişidir. 

 

DUYMADA ZORLUK ÇEKEN %1.4
Zonguldak'ta görmede zorluk yaşadığını (gözlük veya lens kullandıkları halde zorluk çekenler dâhil) beyan edenlerin oranı %1,8'dir. Duymada zorluk çeken (işitme cihazı / implant kullandıkları halde zorluk çekenler dâhil) nüfusun oranı ise %1,4'tür. 3 ve üzeri yaştaki kişilerin %1'i konuşma zorluğu; %4,7'si yürüme, merdiven çıkma ve inmede; %3,5'i yaşıtlarına göre öğrenmede, basit dört işlem yapmada, hatırlama veya dikkatini toplamada; %6'sı ise bir şeyler taşıma veya tutmada zorluk çektiklerini beyan etmişlerdir.

 

İŞSİZLİK ORANI

Zonguldak'ta işsizlik oranı %7,3'tür. Türkiye'de işsizlik oranı %7,9 olup, en yüksek işsizlik oranına sahip olan Şırnak ilini (%15,3) sırasıyla; %13,8 ile Diyarbakır ve %13 ile Hakkari takip etmektedir. İşsizlik oranı en düşük olan illerimiz ise sırasıyla; Kastamonu (%3,5), Çanakkale (%4,2) ve Nevşehir (%4,3)'dir. Zonguldak'ta istihdam oranı %45,1 ve işgücüne katılma oranı %48,7'dir.

 

HİZMET SEKTÖRÜNÜN PAYI %43.5

Zonguldak'ta istihdam edilen nüfus içinde ücretli, maaşlı veya yevmiyeli olarak çalışanların payı %60,8, işveren olarak veya kendi hesabına çalışanların payı %23,2 ve ücretsiz aile işçisi olarak çalışanların payı ise %16'dır. Zonguldak'ta istihdam edilen nüfus içinde tarım sektörünün payı %26,2, sanayi sektörünün payı %30,4 ve hizmet sektörünün payı %43,5'tir. İstihdam edilen nüfus içinde tarım sektörünün en düşük paya sahip olduğu il %0,7 ile İstanbul'dur. Sanayi sektörünün en düşük paya sahip olduğu il, %3,8 ile Ardahan, hizmet sektörünün en düşük paya sahip olduğu il ise %29,4 ile Muş'tur. İstihdam edilen nüfus içinde tarım sektörünün en yüksek paya sahip olduğu il %66,2 ile Ardahan'dır. Sanayi sektörünün en yüksek paya sahip olduğu il ise %46,6 ile Tekirdağ ilidir. Hizmet sektöründe istihdam edilenlerin en yüksek olduğu il ise %73 ile Ankara'dır.