Dünyanın bilinen en yaşlı 5 ağacından biri olan Gümeli'deki porsuk ağacının önünde açıklama yapan Milletvekili Turpcu:

"Buradan ilimizi ve bölgemizi kirletmek isteyen kirli sanayinin de dikkatini çekmek istiyoruz. Zonguldak’ta termik santraller cehennemi yapılmak isteniyor. Belli ölçüde de başarılmış durumda. Biz bunu engellemek ile ilgilide aynı zaman porsuk ağacının yanındayız. Buradan da bu şirketlere ve hükümet yetkilerine Zonguldak’ımızı ve doğamızı daha fazla kirletmemeleri için çağrı yapıyoruz"

 

 

Gümeli ormanlarında tespit edilen bronz çağından bugüne kadar varlığını sürdüren 4 bin 112 yaşındaki porsuk ağacını ziyaretçilerin ilgi odağı haline geldi. CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu beraberinde Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin ve partililer ile porsuk ağacının bulunduğu alanda incelemelerde bulundu.

Turpçu, 4 bin 112 yaşındaki porsuk ağacının harika bir yapısı bulunduğunu belirterek, dünyanın bilinen en yaşlı 5 ağacından biri olan 4 bin 112 yaşındaki porsuğun, Bronz Çağı'ndan bugüne kadar sürdürdüğü varlığıyla Zonguldak turizmine büyük katkı sağlayacağını söyledi.

 

KİRLİ SANAYİ VURGUSU

Turpçu, şöyle konuştu: "4 bin 112 yıl önce burada filizlenen bir ağacın sağ kalması, yeşil kalması Zonguldak, Alaplı ve Gümeli için ekolojik dengenin bölgemizde ne kadar hassas olduğunu göstermektedir. Bu aynı zamanda tarihimize doğal tabiat varlıklarına sahip çıkmamızın ve bize atalarımızdan miras kaldığının da bir kanıtıdır. Bu bölgede 4 bin 112 yaşındaki ağaç kadar olmasa da, iki bin ve binli yaşlarda başka ağaçlarımızda var. Bu yaşlı ağaçlar bu bölgenin ne kadar hareketli ve yaşam dolu olduğunu göstermektedir. Biz bunlardan dersler alarak günümüz dünyasında sanayi ile kutuplara kadar kirlenen dünyamızın kurtarılması ile ilgi çalışmalar yapan doğasever derneklerin çalışmaların ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Bizim burada ağacı ziyaret etmemiz CHP’nin doğaya ne kadar önem verdiğinin de bir göstergesidir. Buradan ilimizi ve bölgemizi kirletmek isteyen kirli sanayinin de dikkatini çekmek istiyoruz.”

 

"DOĞAYA ÖNEM VERİYORUZ"

4 bin 112 yaşındaki porsuk ağacının yanından bölgemizi kirletmek isteyen kirli sanayinin de dikkatini çekmek istediklerini belirten Turpçu, “Gümeli Belediye Başkanımız, Alaplı Belediye başkanımız, İlçe başkanlarımız ve Belediye Meclis üyesi arkadaşlarımızla beraber 4 Bin 112 yaşındaki ağacın yanındayız. Bizim burada ağacı ziyaret etmemiz CHP’nin doğaya ne kadar önem verdiğini de bir göstergesidir. Buradan ilimizi ve bölgemizi kirletmek isteyen kirli sanayinin de dikkatini çekmek istiyoruz. Zonguldak’ta termik santralar cehennemi yapılmak isteniyor. Belli ölçüde de başarılmış durumda. Biz bunu engellemek ile ilgilide aynı zaman porsuk ağacının yanındayız. Buradan da bu şirketlere ve hükümet yetkilerine Zonguldak’ımızı ve doğamızı daha fazla kirletmemeleri için çağrı yapıyoruz. İktidar Partisi Milletvekillerimize de bu konuda çağrımızı yineliyoruz.” diye konuştu.



"Ağacın korunması için Gümeli Belediyesine destek verilmeli”

Turpçu, Orman Bakanlığını Gümeli Belediyesine ağacın korunması için destek vermesi gerektiğini vurgulayarak, “Gümeli Belediye Başkanımız Ahmet Saydam’ın Orman Bakanlığından verdiği bir dilekçe var. Ağacı ziyarete gelenlerin ihtiyaçlarını giderilmesi ve ağacın korunması konusunda. Bizde Orman Bakanlığından Gümeli Belediyemize destek olmalarını bekliyoruz.   Dünyanın 5’inci en yaşlı ve Türkiye’nin en yaşlı porsuk ağacını korunması çok önemli, onun için Gümeli Belediyemize Hükümetin mutlaka destek vermesi gerektiğini düşünüyorum.”dedi.

Ziyarete, Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin, Gümeli Belediye Başkanı Ahmet Saydam, CHP Alaplı İlçe Başkanı Hüseyin Tosun, CHP Ereğli İlçe Başkanı Sertan Ocakçı, Alaplı CHP Meclis üyesi Ramazan Akdeniz katıldı.


(Haber: Cem Sürmeneli)