Zonguldak Merkez ilçeye bağlı Çukurören Köyü’nde Gıda, tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nce “Yem Bitkilerini Geliştirme Projesi” kapsamında yapılan demonstrasyon çalışmalarından biri olan Aziz Karakurt’a ait 40 dönüm tarlada yapay çayır mera açılış töreni gerçekleştirildi.

Mera açılış törenine; Zonguldak Vali Yardımcısı Ahmet Karakaya, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Uğur Akdeniz, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Can Parim, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Çayır Mera Yem Bitkileri Daire Başkanlığı’ndan Mühendis Evren Güzel, Ziraat Odası Başkanı Hasan Kabarık, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Farabi Sorumlusu Doç. Dr. Ferat Uzun, Şube Müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Yapay mera açılışında konuşan Zonguldak Vali Yardımcısı Ahmet Karakaya, “Tarım ve hayvancılık sektörleri insanlık tarihi boyunca en önemli stratejik sektör halindedir. İnsanoğlunun gıda ihtiyacı karşılanmadığı sürece başka hiçbir alanda yapılan hizmetin manası kalmamaktadır. Bu sebeple ülkemizde her daim kendi kendine yetebilen büyük oranda tarım ve hayvancılık ürünleri acısından ülkeler arasında yerini almanın gururunu yaşamaktadır. Bazı eksiklikler vardır, bunlar kısa sürede tamamlanıyor ve tamamlanacaktır. Biz devlet olarak elbette bütün bakanlıklarımızla, kurumlarımızla köylümüzün bütün ihtiyaçlarını karşılamaya gayret ediyoruz. Ancak şunu biliyoruz ki, köylümüzün köyünde kalması, geçimini köyünde temin etmesi için en birinci faktör köylümüzün gelir kalemini artırmak ve kazancını köyünde yaşarken kazancını artırmaktır. Bu kimi zaman yol oluyor, kimi zamanda içme suyu oluyor. Bu konuda yapılan çalışmaların her biri diğer komu yatırımlarından tartışmasız bir şekilde çok daha efektif ve çok daha yerinde bir yatırımlar. Köyümüze yapay çayır merayı kazandıran İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl müdürümüzü kutluyorum” dedi.

Açılış töreninde konuşma yapan İl Müdürü Necmi Çelik ise, “Bilindiği üzere hayvancılıkta en ucuz kaba yem kaynağı meralardır. Ancak meralarımızın büyük kısmı zayıf mera vasfındadır. Ortalama yararlanılabilir yeşil ot miktarı 250 kg/dekar kadardır ve ilimiz meralarının tamamından 3580 Ton yararlanılabilir yeşil ot elde edilebilmektedir. Bu miktar toplam kaba yem ihtiyacının binde beşi kadardır ve ihtiyacın çok altındadır. Bu yüzden yem bitkisi ekilişleri ve yapay çayır mera alanlarının oluşturulması ilimiz için çok önem arz etmektedir. Meralarımızın toplam otlatma kapasitesi 505 büyükbaş hayvan birimi kadardır. Mevcut 44 bin 650 büyükbaş hayvan birimi hayvan varlığımız dikkate alındığında meralarımızın ne kadar yetersiz olduğu ortaya çıkmaktadır. İlimizde yeterli mera alanı olmadığı için hayvanların ihtiyaç duyduğu kaba yem ‘çayır otları, çiftçiler tarafından yetiştirilen yem bitkileri, özellikle mısır bitkisinden yapılan silajlar, çeşitli nedenlerle ekilmeyen ve boş bırakılmış durumda bulunan tarım arazilerinde yetişen otlar, tarla ve bahçe artıkları, hububat samanı vb gibi çeşitli yeşil ve kuru otlar’ ile karşılanmaya çalışılmaktadır. Karşılanamayan kısım il dışından saman veya ot satın almak suretiyle giderilmektedir. Ancak, hayvancılıkta verimi artırmak için kaba yeme değil ‘kaliteli kaba yeme’ ihtiyaç vardır. ‘Kaliteli kaba yem’ demek ‘daha fazla verim ve daha fazla kazanç’ demektir. Meralar da yetersiz olunca kaliteli kaba yem ihtiyacı yem bitkisi ekilişlerinden veya bugün burada küçük bir örneğini gördüğümüz yapay çayır mera tesislerinden karşılanabilecektir. İlimiz için örnek olacak bu uygulamaya Müdürlüğümüzce 2014 yılı Nisan ayında başlanmıştır. İlimiz üreticilerinden Aziz Karakurt’a ait olan 40 da. alanda demonstratif amaçlı ekim planlanmış ve bölgemiz için uygun karışım tercih edilmiştir. Karışım hazırlanırken yüzde 60 buğdaygil, yüzde 40 baklagil oranına dikkat edilmiştir. Tohumlar Müdürlüğümüzce temin edilerek, çiftçimize verilmiş ve Müdürlüğümüz elemanları eşliğinde ekim yapılmıştır. Ekim sırasında dekara 6 kilogram olmak üzere 240 kilogram tohumluk ve dekara 25 kilogram olmak üzere bin kilogram  DAP gübresi kullanılmıştır. Ekim maliyeti yaklaşık 6 bin TL.olmuş ve bunun yarısı Müdürlüğümüzce karşılanmıştır. Tesis etmiş olduğumuz bu yapay meradan yıllık dekara 600-700 kilogram yeşil ot verimi hedeflenmektedir. Burada gerçekleştirdiğimiz uygulama esas alınarak önümüzdeki günlerde benzer uygulamalar arttırılarak kaliteli kaba yem ihtiyacımızın büyük bir kısmı karşılanacaktır. Yapmış olduğumuz bu çalışmanın ileriki günlerde üreticilerimize iyi bir örnek olacağını düşünüyor ve hayırlı olmasını diliyorum. Bu çalışmalarımızda bizlere destek veren Sayın Valimiz Ali Kaban Bey'e şahsım, çiftçilerimiz ve Bakanlığımız adına sonsuz teşekkür ederim” dedi.

Protokol konuşmalarının ardından açılış ve kurdele kesimi için yapay çayır mera alanına gidildi. Açılış töreni verilen ikramların ardından son buldu.​

(Haber Merkezi)