Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (ZTSO) Başkanı Metin Demir ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Genel Maden İşçileri Sendikası’na (GMİS) bir nezaket ziyaretinde bulunarak Genel Başkan Ahmet Demirci ile görüştüler.

Ziyarette GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu da hazır bulundu.

Ziyarette konuşan ZTSO Başkanı Metin Demir, Zonguldak olarak hem rakamsal hem de manevi anlamda merkezi hükümetten daha çok talepte bulunma hakkına sahip olduklarını belirterek, “TTK’nın sübvanse edilen zararları bile kamu yatırımlarına eklense yine de Zonguldak ödediği vergi kadar kamu yatırımı alamıyor. Rakamlar diyor ki Zonguldak daha fazla talepkar olmak konusunda hak sahibidir. Bir de işin manevi boyutu var. Biz, manevi olarak da talepkar olmak konusunda hakkımız olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Demir şöyle konuştu;


“Genel Seçimler bitti. Genel siyaseti konuşacağımız kadar konuştuk, tartıştık. Asıl mesele bizim yerel gündemimizi konuşmamız. Türkiye’nin birçok yeri bunu becerebiliyor ama bizim Zonguldak olarak belli bazı eksiklerimiz var. Biz, yereldeki kendi önceliklerimizi, sıkıntımızı, derdimizi, projemizi bir kenara bırakıp sanki dünyanın bütün meselesi bize kalmış gibi ulusal ve uluslararası meselelerle çok fazla meşgul oluyoruz ve kendi gündemimizi bazen gözden kaçırıyoruz.

Bu genel seçim atmosferi de bittiğine göre Zonguldak’ın aklı başında kurumları, Zonguldak’ın iş yapabilecek, proje yapabilecek kurumları muhakkak bir araya gelmeli, güç birliği yapmalı ve yerel önceliklerle ilgili bir çabanın içinde olmalı. Biz 1919 yılında kurulmuş Zonguldak’ın en köklü meslek örgütü ve bir yandan sivil toplum kuruluşu olarak bu yönde bir takım çalışmalarımız var. Öncelikle yerelde ne yapmalıyız diye kafa yoruyoruz, projeler geliştiriyoruz. Zonguldak’ı biraz daha cazibe merkezi getirmeye yönelik çalışmalarımız var. Hem ticaret bakımından hem yaşam kalitesi bakımından çalışmalarımız var.

25. Dönem 5 milletvekilimizi seçtik. Hem ülkemiz için hem de Zonguldak’ımız için hayırlı, uğurlu olsun. Zonguldak olarak 550 milletvekili içinde 5 milletvekiliyle temsil ediliyoruz. Tabii ki bu sayısal bir dezavantaj.

Bizim görüşümüz şu; biz Zonguldak’ta aklı başında sivil toplum örgütleri, meslek örgütleri olarak ne kadar sıkı çalışırsak ve vekillerimizin işini ne kadar kolaylaştırırsak onlardan daha etkili, daha verimli istifade edebiliriz.

Biz, ilçe TSO’larımızla beraber istişare toplantılarımızı gerçekleştirdik. Burada Zonguldak için TSO camiasının bakış açısıyla yol haritası niteliğinde bir öneri paketi, bir proje hazırladık. Vekillerimiz yemin ettikten sonra inşallah ziyaret edip projemizi sunacağız.

Biz, Zonguldak’ta yolunda gitmeyen bir vaziyet görüyoruz; Biz daha talepkâr olmalıyız. Özellikle merkezi hükümetten daha çok şey talep etmek durumundayız. Daha fazla talepkar olabilmek için öncelikle haklı olmak gerekir.

Zonguldak’ın daha talepkar olmakta haklılığı var mıdır? Öncelikle bize rakamların söylediği şeyler var.

Biz ödediğimiz vergiyle aldığımız kamu yatırımını kıyaslıyoruz. Zonguldak vilayetinin ödediği vergiler var, aldığı kamu yatırımları var. Siyasetçilerimiz bu konuyu uzun yıllardır gündeme getirdiğinde tabii TTK’nın zararları meselesi var. Biz akademik danışmanımızla bir analiz yaptığımızda gördük ki, TTK’nın sübvanse edilen zararları bile kamu yatırımlarına eklense yine de Zonguldak ödediği vergi kadar kamu yatırımı alamıyor. Rakamlar diyor ki Zonguldak daha fazla talepkar olmak konusunda hak sahibidir.

Bir de işin manevi boyutu var. Biz, manevi olarak da talepkar olmak konusunda hakkımız olduğunu düşünüyoruz.

Maden kazalarında şehit vermiş Zonguldaklılar olarak, onbinlerce insanını da erken yaşta meslek hastalıklarından toprağa vermiş Zonguldaklılar olarak manevi yönden de talepkar olmanın son derece hakkımız olduğunu düşünüyoruz. Zonguldak da Türkiye Cumhuriyeti için yaptığı fedakarlıkların karşılığında daha fazlasını istemekle hak sahibidir.

Hem rakamsal bakımdan hem de manevi bakımdan merkezi hükümetten daha çok istekte bulunmakla ilgili hak sahibiyiz. Tabii makul şeyler istemek, doğru şeyler istemek ve bunlarda ısrarcı olmak gibi bir gayretin içinde olacağız.

Siz de Zonguldak’ın en güzide sivil toplum örgütlerinden birisisiniz. Madencilik sektörü, Zonguldak’ın hayati sektörü, olmazsa olmazı… Bu sektör üzerinden ve devamında da diğer önceliklerimizle ilgili Filyos gibi, ulaşım altyapısı gibi, kültür-sanat, spor gibi alanlarla ilgili inşallah sıkı bir işbirliği içinde olmayı ümit ediyoruz. Bu konuda etkili bir yol arkadaşlığı yapabileceğimizi umuyoruz.

Bu ziyaret vesile olur ve inşallah bundan sonra daha sık görüşürüz.  

Sizin oluşturduğunuz projelerde, bizim oluşturduğumuz projelerde fikir alışverişinde bulunuruz ve Ankara nezdinde daha etkili çalışmalar yaparak daha fazla hizmeti, daha fazla yatırımı Zonguldak’a getirebiliriz”.

 

GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci de ziyaretten memnuniyet duyduklarını belirterek, “Zonguldak, Türkiye’ye bakmış bir vilayetimiz. Geçmişte dedelerimiz silah zoruyla madenlerde çalıştırıldı ve Türkiye’ye baktı. Hem rakamsal hem de manevi anlamda bakıldığında, zarar ediyor diye Zonguldak’a sıcak bakılmamasını doğru bulmuyorum.

Biz Zonguldak’ta beraber olarak Ankara’ya taleplerde bulanacağız. Bu konuda hemfikiriz.

Hep birlikte planlarımızı, projelerimizi bir araya getireceğiz ve beraber çalışma yapacağız” dedi.