8 Kasım 1829’un  Kdz. Ereğli’nin Kestaneci Köyü’nden Uzun Mehmet’in yani taş kömürünü buluşunun yıl dönümü olduğunu belirten Ak Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, “bu yıldönümünde Enerji Bakanlığımızın bütçesinin Komisyonda görüşülüyor olmasının da fevkalade bir tevafuk olduğunu düşünüyorum.” Dedi.

Çaturoğlu  taş kömürü bulunduktan sonra Zonguldak’ın   kaderinin hızla değiştiğini ve bölge madenciliğin yanı sıra ağır sanayinin ve aynı zamanda emeğin de başkenti haline geldiğine dikkat çekerek şunları söyledi:


“TÜRKİYE EKONOMİSİNE BÜYÜK KATKILAR SAĞLADI”


Uzunca bir süre Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerine tekabül eden bu süre ve Cumhuriyet Dönemi’nin çok uzun bir zaman dilimi içerisinde de Türkiye ekonomisine çok büyük katkılar sağladı. Zonguldak bu yönüyle Türkiye’nin Almanya’sı olarak anıldı ve Türkiye’nin her tarafından, bütün vilayetlerinden Zonguldak’a çalışmak için gelen aileler var; onların bir kısmı orada kaldı, bir kısmı oradan sonra diğer büyük vilayetlere göç etti. Zaman içerisinde tabii kömürün ve çeliğin katma değerindeki birtakım azalışlardan sonra orada sıkıntılar baş göstermeye başladı. Sayın Bakanım konuyu yakinen biliyor, kendisiyle çok uzun zamanlardan beri bunu istişare ediyoruz. Zonguldak’ı kömür ve çeliğin yanısıra diğer farklı sektörlerin de desteklenebildiği bir il haline getirmemiz lazım. Ben Sayın Bakanımıza özellikle enerji ve madencilik konusunda yapmış olduğu çalışmalardan dolayı çok teşekkür ediyorum. Bir yıldır kendisini izliyoruz fevkalade bir performans gösteriyor. Gerek enerji çeşitliliği gerekse kaynak ülkelerin artırılması, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelinmesi noktasında yapmış olduğu çalışmalar, stratejik konularda yapmış olduğu girişimler ve en son İstanbul’da yapılan Enerji Kongresi ki gerçekten başarılı bir kongre idi emeği geçen herkese başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Sayın Bakanımıza ve yetkililere teşekkür ediyoruz. Bunlar ülkemizin önünü açacak büyük çalışmalardır diye düşünüyorum.


MADEN ŞEHİT YAKINLARI


Bu arada, iki mevzu var, aslında biri tam manasıyla Enerji Bakanlığımızla ilgili değil ama Bu “Soma Yasası” diye bilinen kanun çıktıktan sonra Soma’da şehit olan madenci yakınlarına tanınan haklar var. Bu haklardan Zonguldak ve diğer yörelerdeki Kütahya gibi, Manisa gibi yer altı madenciliği yapan yerlerdeki, kömür işletmeciliği yapan yerlerdeki bu grizu patlamalarında ve diğer kazalarda şehit olan madencilerimizin yakınları da buradan yararlanmak istiyorlar. Aynı haklar olmasa bile sadece bu şehit yakınlarından birisinin kamuda işe alınması bunlara yetiyor. Biz bunu da gerek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızla gerekse diğer arkadaşlarımızla bunları görüştük, bunlar değerlendiriliyor ve Sayın Bakanımızdan da bu konuda yardım istiyoruz.



RÖDEVANSLI SAHA İŞLETMECİLERİ

Bir diğer mevzu: Sayın Bakanımızla gene konuyu istişare ettik. Geçen sene yapmış olduğumuz, kabul ettiğimiz burada bir çalışma var. Rödevanslı saha işletmecilerine birtakım haklar sağladık. Fakat bunlar o tarihe kadar olan işletmelerle ilgili. O tarihten sonra açılacak olanlar var. Mesela bizim taşkömürü işletmelerine bağlı üç tane böyle bir müessese var. Şimdi bunların bir tanesini, özellikle bizim bölgemizi ilgilendiriyor. Karadeniz Ereğli Kandilli Alacaağzı bölgesinde daha önce burada 850 kişi çalışıyordu. Tabii iki sefer ihale yapıldı ancak bunlar teşvikten yararlanamadıkları için bu ihalelere kimse girmedi. Sayın Bakanımızın bu konuda da bilgisi var, sayın müsteşarlarımızın da bilgisi var. Yani tabii Başbakanımızın vereceği bir talimat gerekiyor, burada bir maliyet söz konusu, Maliye Bakanlığımızın, Enerji Bakanlığımızın kaynak aktarabilmesi için. Hemen 1.500-2 bin civarında bir işçimizi orada istihdam etme imkânımız var.