CNBC-e Business Dergisi, 81 ilin 'yaşanabilirlik karnesi'ni ortaya çıkardı Zonguldak listede 13'ncü sırada yeraldı.

Aylık iş ve ekonomi dergisi CNBC-e Business, Eylül sayısında, 81 ilin yaşanabilirlik karnelerini bu yıl dördüncü kez hazırladı. Altı ana başlık altında toplanan 37 alt başlığa göre yapılan değerlendirmeler sonucunda 81 ilin yaşanabilirlik 2010 notları ortaya çıkarıldı. "Türkiye'nin Yaşanacak Şehirleri 2011" araştırmasına göre, ilk sırayı 59.06 karne notu ile dördüncü kez liste başı olan Ankara aldı. Zonguldak ise, 100 üzerinden 45,00 karne notuyla 13'ncü sırada kendine yer bulurken, 2009 yılında ise 32'nci sıradaydı.

CNBC'YE GÖRE ANKARA
EKONOMİ ALANINDA
BİR NUMARA!
Geçen yılında ilk sırasında bulunan Ankara; ekonomi, eğitim alanlarında da listenin ilk sırasında yerini aldı. Ankara sağlık alanında, 2'nci, güvenlik alanında 35'nci, kent hayatı açısından 61'inci, kültür sanat açısından 4'üncü sırada bulundu. Ankara'yı geçen yılın 8'incisi Antalya takip etti. Antalya'nın yaşanabilir karnesindeki notu 54. 31 olarak belirlendi. Antalya ekonomide 6'ncı, eğitimde 11'inci, sağlıkta 10'uncu, güvenlikte 24'üncü, kent hayatında 1'inci ve kültür sanatta ise 7'nci sırada yerini aldı.

KÜLTÜR SANATIN LİDERİ ESKİŞEHİR
Son iki yılın ikincisi Eskişehir bir basamak geriledi. Listenin 3'üncü sırasında bulunan Eskişehir'in yaşanabilirlik karnesindeki notu 52. 20 oldu. Kültür sanat alanında liste başında bulunan Eskişehir ekonomide 10'uncu, eğitimde 4'üncü ve sağlıkta 9'unCu sırada bulundu.

AVRUPA KÜLTÜR BAŞKENTİ İSTANBUL
KÜLTÜR SANATTA 5'İNCİ
Mega kent İstanbul 2009 yılına göre bir basamak gerileyerek listenin 6'ncı sırasında yer aldı. Ekonomide listenin 2'nci sırasında bulunan İstanbul eğitimde 20'nci, sağlıkta 50'nci, güvenlikte 15'inci oldu. Kent hayatında listenin 2'nci sırasına oturan 2010 yılının Avrupa Kültür Başkenti seçilen İstanbul kültür sanat sıralamasında listenin 5'inci sırasında yerini aldı.

34 İL SIRALAMADA GERİLEDİ
81 ilin genel yaşanabilirlik sıralamasına bakıldığında 37 şehrin yükselişte, 34 şehrin ise sıralamada gerilere düştüğü tespit edildi. 10 şehirde ise geçen yıldan bu yana bir değişiklik gözlenmedi.

SUÇ ORANI EN YÜKSEK KIRIKKALE
İllerin suç oranlarına bakıldığında suç oranı en yüksek olan ilin Kırıkkale, en düşük olduğu ilin ise Çorum olduğu tespit edildi. Kırıkkale'de nüfus sayısı 276 bin 647 olurken 2010'da 8 bin 639 suç işlendiği görüldü. Bunu 203 bin 741 nüfus ile 5 bin 996 suç işlenen Yalova ve 187 bin 758 nüfus ile 5 bin 171 suç işlenen Bartın izledi. Suç oranı en yüksek olan diğer iller şöyle: "Bursa, Eskişehir, Aydın, Çanakkale, Denizli, Afyonkarahisar, Erzurum."
Genel yaşanabilirlik alanında listenin 11'inci sırasında yer alan Çorum, suç oranı en düşük olan il oldu. Çorum'u sırasıyla şu iller takip etti: "Ağrı, Mardin, Şırnak, Siirt, Bingöl, Sakarya, Van, Muş, Trabzon."

5 YILDIZLI OTEL SEFERBERLİĞİ
"Bu yıl yeni ne var?" bölümünde, CNBC-e Türkiye'nin her yerinde beş yıldızlı otel seferberliği olduğunu öne sürdü. Araştırmada konuyla ilgili şu görüşlere yer verildi:
"Mersin, 2013 Akdeniz Oyunları'na ev sahipliği yapacağından büyük bir şantiyeyi andırıyor. Altı tane beş Yıldızlı otel yapılıyor. Ayrıca, İstanbul'a 36, Antalya'ya 27, Muğla'ya 15, Afyon'a dokuz, İzmir'e altı, Gaziantep'e beş, Kocaeli'ne dört, Bursa, Denizli ve Van'a ikişer adet beş Yıldızlı otel yapılacak. Bu arada, Zonguldak (Dedeman), Tokat, Erzincan, Kırşehir, Isparta ve Şırnak'ta ilk beş yıldızlı oteller yükseliyor. Çorum, Erzurum, Mardin ikinci, Bolu'da üçüncü beş yıldızlı oteline kavuşacak. Kayseri, Sakarya ve Samsun'a da birer beş yıldızlı otel yapılıyor. "Ne yok?' diyenlere de; hâlâ Türkiye'deki şehirlerin 28'inde AVM, 42'sinde beş Yıldızlı otel, 41'inde havaalanı, 7'sinde sinema, 16'sında tiyatro, 17'sinde müze, 69'unda ise opera ve bale salonu yok. "

KARADENİZ'İN SUÇ ORANI
ORTALAMANIN ALTINDA
37 yaşam kriterinden en yüksek puanı toplayan 20 şehirden 8'inin Karadeniz Bölgesi'nden çıktığı belirlendi. En yüksek puanı toplayan 8 il şunlar: "Trabzon, Bolu, Artvin, Sinop, Çorum, Zonguldak, Rize, Samsun. " Ayrıca, Karadeniz illerinin neredeyse tamamının suç oranı Türkiye ortalamasının altında yer aldı.

DİKKAT ÇEKEN NOKTALAR
Araştırmada dikkat çeken noktalar ise şöyle: "Genel sıralamada ilk 10'a giremeyen altı il, kent hayatının kalitesi kriterine göre yapılan sıralamada ilk 10'da yer alıyor. Bunlar Muğla, Yalova, Kastamonu, Kütahya, Çanakkale ve Karabük. Kültür&Sanat olanakları açısından en iyi durumdaki ilk 10 ilin dördü, genel sıralamada 35 ve daha alt sıralarda yer alıyor. Bunlar Nevşehir, Bursa, Yalova ve Sakarya... En güvenli 10 il arasından dördü, genel sıralamada 70'lerde, yani en altlarda gezinen Doğu ve Güneydoğu illerinden oluşuyor. Bu iller; Ağrı, Mardin, Şırnak ve Şanlıurfa."