1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Zonguldak'ta kutlandı. GMİS Genel Başkanı Demirci: "Tarihimizde ilk kez Zonguldak'ta emekli sayısı çalışan sayısını geçti. Olağanüstü hal uygulaması yaşıyoruz ama sesimizi her şartlarda gür çıkarttık. Zonguldak'ta bize taşkömürü çıkarttırmıyorlar, TTK'yı çalıştırmıyorlar, işçi almıyorlar"

"Artık bölgemizde santral yapılmasın, mevcutlar için önlemler alınsın. Sağlığımızı ve çevremizi koruyalım. Zonguldak artık göç vermesin. TTK'ya işçi alınsın, üretim artsın diyoruz. Bir olalım, birlik olalım. Üretelim, kazandıralım, kazanalım, ülkemize ve milletimize sahip çıkalım"

 

 

Zonguldak'ta 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kutlama programı kapsamında, Zonguldak Garı yakınlarında toplanan işçiler, sendika yöneticileri, belediye başkanları ve sivil toplum örgütü üyeleri, kortej oluşturup çeşitli sloganlar atarak Madenci Anıtı'na yürüdü.

 

EMEĞİN BAŞKENTİ OLDU

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, burada yaptığı konuşmada,170 yıllık üretim kültürüyle Anadolu'nun dört bir yanından gelen on binlerce yurttaşıyla ve binlerce maden şehidiyle "emeğin başkenti" sıfatını kazanmış Zonguldak'ın, en zor dönemlerinden birini yaşadığını savundu. Demirci, üretimin önemine işaret ederek, şöyle devam etti:

 

"ÇOK OLAĞANÜSTÜ HALLER GÖRDÜK"

"170 yıllık üretim kültürü ile Anadolu'nun dört bir yanından gelen on binlerce yurttaşımız var. Maden şehitlerimiz var.  Zonguldak en zor dönemlerinden birini yaşıyor. Biz çok olağanüstü haller gördük ama hiçbir dönemde bizim üretimimiz engellenmedi. Maden havzasında en az işçi ile en az üretimi yapıyoruz. En kısa zamanda TTK'ya işçi alınsın diyoruz.

 


SAYI İLK KEZ GEÇTİ

Tarihimizde ilk kez Zonguldak'ta emekli sayısı çalışan sayısını geçti. Olağanüstü hal uygulaması yaşıyoruz ama sesimizi her şartlarda gür çıkarttık. Zonguldak'ta bize taşkömürü çıkarttırmıyorlar, TTK'yı çalıştırmıyorlar, işçi almıyorlar. Çünkü birileri taşkömürü ithalatından birileri yüksek kar elde ediyor. Biz diyoruz ki emekli şartları yeniden düzenlensin ve emekli maaşları asgari ücretin altında olmasın.

 

SANTRALLER YAPILMASIN

Artık bölgemizde santral yapılmasın, mevcutlar için önlemler alınsın. Sağlığımızı ve çevremizi koruyalım. Zonguldak artık göç vermesin. TTK'ya işçi alınsın, üretim artsın diyoruz. Bir olalım, birlik olalım. Üretelim, kazandıralım, kazanalım, ülkemize ve milletimize sahip çıkalım"

 


LEVENT KONSER VERDİ

Kentteki kutlamalarda yaklaşık bin polis görev yaptı. Miting alanının yanı sıra çevredeki binaların çatılarında da polis ekipleri güvenlik önlemi aldı.  Yürüyüşe katılan madenciler, baretleriyle Türk bayrağının yanı sıra ellerinde ekmek taşıdı.  Konuşmanın ardından şarkıcı Haluk Levent konser verdi.