Türk-Alman Ekonomi günü toplantısı Zonguldak'ta gerçekleştiriliyor, toplantıdan olumlu kararların da çıkması bekleniyor.

Zonguldak bölgesine sıcak bakan Almanlar, Taşkömürü madenleri ve kömürün işlenmesi, çelik madeninin çıkarılması, işlenmesi ve satışı, Taşkömürü termik santrali, Gemicilik, tersanecilik, yat yapımı ve teçhizatlar, çimento sanayi, demir yolu tekniği, tekstil işleme, gıda işleme, atık su, lojistik konularında bölgenin değerlendirilebileceğini dikkat çekti.

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, İstanbul Alman-Türk Sanayi ve Ticaret Odası (AHK), Germany Trade and Invest (GTAI), Dortmund Sanayi ve Ticaret Odası, Siemens ve NRW-Invest'in de aralarında bulunduğu 'Zonguldak'taki Türk-Alman Ekonomi Günü' toplantısı 28 Mart Çarşamba günü Zonguldak Dedeman Otel'de gerçekleştirilecek. Alman Büyükelçisi, Zonguldak bölgesinin gelişme kapasitesinin yüksek olduğunu belirterek, Taşkömürü madenleri ve kömürün işlenmesi, çelik madeninin çıkarılması, işlenmesi ve satışı, Taşkömürü termik santrali, Gemicilik, tersanecilik, yat yapımı ve teçhizatlar, çimento sanayi, demir yolu tekniği, tekstil işleme, gıda işleme, atık su, lojistik imkanlarının değerlendirilebileceğini açıklamıştı. Zonguldak, Ereğli, Karabük ve Bartın'da yerleşik ekonomi temsilcilerinin de yeralacağı toplantının Zonguldak'ın geleceği açısından da son derece önemli olduğu vurgulanıyor, bölgenin önde gelen yatırımcılarının, Zonguldak'ı yöneten idarecilerin hassasiyeti bekleniyor.

YILDIRIM'DAN TOPLANTI
DETAYLARI
Almanya Federal Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliğinde görevli Ticaret Ataşeliği Uzmanı Zeynep Yıldırım söz konusu toplantının içeriği ile ilgili şu bilgileri aktarmıştı.  Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, İstanbul Alman-Türk Sanayi ve Ticaret Odası (AHK), Germany Trade and Invest (GTAI), Dortmund Sanayi ve Ticaret Odası, Siemens ve NRW-Invest. Diğer katılımcıların da işbirliğinde yer alması mümkündür. Etkinliğe, Zonguldak, Ereğli, Karabük ve Bartın'da yerleşik ekonomi temsilcileri katılacaktır. Almanya'dan çok sayıda firma ve kuruluş katılım konusuna ilgi duyduklarını ve de katılacaklarını ifade etmiştir.

İŞBİRLİĞİ ALANLARI
Büyükelçiliğin görüşüne göre, dört kentin yer aldığı bölgede büyük gelişme kapasitesi mevcut olup, işbirliği açısından çeşitli alanlarda imkanlar mevcut gözükmektedir bunların başında Taşkömür madenleri ve kömürün işlenmesi, çelik madeninin çıkarılması, işlenmesi ve satış, Taşkömürü termik santrali, gemicilik, tersanecilik, yat yapımı ve teçhizatlar, çimento sanayi, demir yolu tekniği, tekstil işleme, gıda işleme, atık su, lojistik gelmektedir.

MADENCİLİK VE ÇELİK SEKTÖRÜ
Bölge yıllardan beri Almanya'daki sanayi bölgeleri ve bilhassa Kuzey Ren Vestfalya bölgesindeki madencilik ve çelik sektörüyle yoğun temaslar içindedir. Almanya ile Türkiye arasında 50 yıl önce imzalanan işgücü anlaşması kapsamında bu bölgeden yüzbinleri bulan işgücü Almanya'ya gelmiştir. Türk işçilerinin de bölgelerine kazandırdıkları Almanya'yla olan yoğun sosyal bağlar, bölge ile Almanya arasındaki ticarete önemli katkı sağlamış ve bölge için bir büyüme hızı sağlamıştır. Türk Hükümeti, bölgeyi Karadeniz ticaretinin ağırlık kazanacağı ekonomi bölgesi olarak geliştirme arzusundadır. Yeni ekonomi bölgesi yaratma, yeni liman ve termik santral inşa etme konusundaki planlamalar ileri düzeyde devam etmektedir. Zonguldak ve Bartın bölgelerinde iki yeni taşkömürü madeni geliştirme çalışmaları devam etmektedir. Bölgedeki firmalar, kuruluş ve odalar, Alman şirketleriyle işbirliğinin yoğunlaştırılması konusuna ilgili olduklarını ifade etmişlerdir.

ETKİNLİK VE BULUŞMA BORSASI
Zonguldak'taki Türk-Alman Ekonomi Günü çerçevesinde bölgedeki ve Almanya'daki işbirliği ve yatırım imkanlarının öğleden önce yapılacak kısa sunumlarla tanıtılması ve öğleden sonra buluşma borsasında yeni iş bağlantılarının kurulması düşünülmüştür. Buluşma borsası çerçevesinde yapılacak görüşmeleri hazırlayabilmek için katılım konusundaki cevabın zamanında verilmesi ve görüşme konusundaki arzuların belirtilmesi faydalı olacaktır. Büyükelçilik, görüşme taleplerinizi BAKKA'ya ve ilgili odalara iletmeye hazırdır.