Türkiye'deki 275 huzurevinde 16 bin 838 yaşlı hizmet alıyor. Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 3 huzurevinin bulunduğu Zonguldak'ta, 50 kişi kapasiteli Zonguldak Merkez Huzurevi'nin de yılsonunda hizmete gireceği öğrenildi. Huzurevleri, Çaycuma, Devrek ve Ereğli'de bulunuyor. Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Türkiye'de toplam nüfusun yüzde 10'unun 60 yaş üstü yaşlılardan oluştuğu belirtildi. 60 yaş üstü yaşlıların sadece binde 4,2'sinin huzurevlerinde kaldığı, bu rakamın Avrupa Birliği ülkelerinde ise yüzde 30-35 gibi yüksek bir oranda gerçekleştiği kaydedildi. Mardin Marev Huzurevi örneğinde olduğu gibi, Doğu'daki bazı huzurevlerinin ihtiyaç olmadığı gerekçesiyle ya kapatıldığı ya da hizmet dönüşümü ile değerlendirildiğine dikkat çekilen açıklamada; aileleri ya da çocukları tarafından çeşitli nedenlerle bakılamayan yaşlılara ise devletin sahip çıktığı aktarıldı. Türkiye'de 90'ı SHÇEK'e, 185'i de kamu, özel sektör ve yerel yönetimlere bağlı olmak üzere toplam 275 huzurevinin hizmet verdiği; bu huzurevlerinden de toplam 16 bin 838 yaşlının hizmet aldığı kaydedildi.
Açıklamaya göre, en çok huzurevinin bulunduğu illerin başında 6 huzurevi ile İstanbul ve Ankara geliyor. Bu illeri, İzmir (5), Manisa (4), Kocaeli (4), Zonguldak (4), Afyonkarahisar (3), Eskişehir (3) ve Samsun (3) takip ediyor. Türk insanının yaşlısına sahip çıkarak, onları yanı başından ayırmadığını belirten Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, "Bunun mümkün olamadığı durumlarda ise devletimiz yaşlı vatandaşlarımızın kimseye muhtaç olmadan, saygın bir şekilde hayatlarını sürdürmesi için tüm olanaklarını seferber ediyor" diye konuştu.
SHÇEK'in büyük bir özveriyle bu görevi yerine getirdiğin söyleyen Kavaf, "Kurumumuz yaşlı vatandaşlarımıza huzurevleri, yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezleri ile yatılı; yaşlı hizmet merkezleri ile de gündüzlü hizmet sunmaktadır. Kuruluşlarımızdan hizmet alan yaşlılarımızın kendilerini evlerindeymiş gibi rahat hissetmesi, ikinci baharlarını mutlu bir şekilde geçirmesi bizler için önemlidir" dedi. Hizmet standardının yükseltilmesi çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Kavaf, bu çerçevede, Ankara Gölbaşı'nda 4 yaşlının ev ortamında bakıldığı bir "Yaşlı Evi"ni pilot uygulama olarak hizmete açtıklarını hatırlattı. Kavaf, şöyle devam etti:
"2010 yılı sonuna kadar 54 kapasiteli Mersin Tarsus Huzurevi, 63 kapasiteli İzmir Foça Reha Midilli Necla Ana Huzurevi, 95 kapasiteli Kırklareli Lüleburgaz Ramazan Yaman Huzurevi, 80 kapasiteli Kütahya Huzurevi, 50 kapasiteli Zonguldak Merkez Huzurevi, 60 kapasiteli İstanbul İzzet Baysal Huzurevi Ek Binası, 40 kapasiteli Manisa Akhisar Huzurevi Ek Binası ve yine 40 kapasiteli Muğla A.H.Nuri Öncüer Huzurevi Ek Binası hizmete açılacaktır. 2011 yılında ise Amasya Merzifon Huzurevi, Afyonkarahisar Sandıklı Huzurevi, Sakarya Hendek Huzurevi, Aydın Horsunlu Huzurevi, Samsun Ladik Huzurevi, Tunceli Pertek Huzurevi, Tunceli Merkez Huzurevi, Bayburt Huzurevi, Çankırı Ilgaz Huzurevi, Van Huzurevi ve Antalya Alanya Huzurevi'ni hizmete açmayı planlıyoruz."