Zonguldak'ta, maden işçilerinden oluşan arama kurtarma ekibi, sağlık ekibi deprem bölgesine gönderildi.

ÜZÜLMEZ'DEN GİDENLER

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessesesi maden ocaklarında çalışan 23'ü işçi, 1'i nezaretçi, 2'si de maden mühendisi olmak üzere 26 kişilik ekip, Müessese Müdürlüğü önünden uğurlandı. Kara yoluyla Ankara'ya hareket eden ekipler, buradan Esenboğa Havaalanından uçakla Van'a intikal ettirilecek. TTK Üzülmez Müessesesi Müdür Yardımcısı Maden Mühendisi Ali Hekim yaptığı açıklamada, Bizden önce 41 kişiden oluşan 2 ekip gitti. Genel müdürümüzün talimatları doğrultusunda biz de 24 kişilik Üzülmez müessesesi ile 2 kişilik Tahlisiye istasyonundan oluşan 26 kişilik 3. kafilemizi gönderiyoruz. Ayrıca arkadaşlarımız kesici alet, jeneratör, madenci lambası ve göçükte kullanılması gereken araçları beraberlerinde götürerek son hazırlıklarını tamamladı. Maden Mühendisi Cüneyt Yamudi başkanlığındaki ekibimizi buradan uğurluyoruz dedi.

"EKİPLERİMİZ ENKAZDAN ADAM KURTARMAYI ÇOK İYİ BİLİRLER"

Göçük ve enkazdan adam kurtarma konusunda maden işçisinin çok deneyimli olduğunu belirten Hekim, şunları söyledi: Bizim sürekli maruz kaldığımız göçük olayları bir nevi depremin enkazına benziyor. Göçükten adam çıkarma konusunda tecrübeli olan arkadaşlarımız, depremde enkaz altında kalan vatandaşlarımızı kurtarma konusunda daha deneyimli ve nasıl kurtaracaklarını çok iyi biliyorlar. Bu tecrübelerimizle oradaki insanları kurtarabilirsek ne mutlu bize. 1999 depreminin olduğu gün de buradan iki otobüs göndermiştik. Daha sonra giden arkadaşlarımızı dinlensinler diye sürekli değiştirdik. Kurtarma çalışmalarında çok önemli işlere imza atmışlardı. Tabi bu durum kamuoyu tarafından takdir edilmişti

MADENCİ FENERLERİNİ KONTROL EDİP VAN'A HAREKET ETTİLER

Daha sonra madenci lambaları ve eşyalarını son kez kontrol ederek araçlara koyan arama kurtarma ekipleri, deprem bölgesine hareket etti. Arama kurtarma ekibini, mesai arkadaşları uğurladı.

 

KOZLU VE ARMUTÇUK'TAN 20 KİŞİLİK EKİP

 

TTK Genel Müdürü Burhan İnan, kuruma bağlı Kozlu Müessese Müdürlüğü'nden 21, Armutçuk Müessese Müdürlüğü'nden de 20 kişilik ekibin karayoluyla Ankara'ya hareket ettiğini bildirdi. İnan, Karadon ve Üzülmez Müessese Müdürlüğü bünyesindeki arama-kurtarma ekibinin de hazır olarak bekletildiğini kaydetti. İnan, "'Bugün gündüz çalışmayan maden işçilerimizi deprem bölgelerine intikal etmeleri için hazır beklettik. Ekiplerimiz teçhizatlarıyla bekliyorlardı. İlgili bakanlıktan talimat gelmesiyle ekiplerimiz karayoluyla Ankara'ya doğru yola çıktılar." dedi.

Uzman tahlisiye ekiplerinin, Ankara Esenboğa Havalanı'ndan uçakla deprem bölgesine intikal ettirileceğini ifade eden İnan, şunları söyledi: "'Ekibimiz mühendis, tekniker ve maden işçilerinden oluşuyor. Bu konuda arkadaşlarımız oldukça tecrübelidir. Bedenen çalıştıkları için yer altının zor şartlarını biliyorlar. Deprem bölgesinde rahat çalışacaklarını ve faydalı olacaklarına inanıyorum. Zaten 1999 yılındaki Gölcük depremlerinde de maden işçilerimizin çok büyük faydaları olmuştu. Bu depremde de ekiplerimizin başarılı olacaklarını ve çok can kurtaracaklarına yürekten inanıyorum.''

 

ZONGULDAK UMKE EKİBİ YOLA ÇIKTI

Öte yandan, Zonguldak Sağlık Müdürlüğü bünyesinde 5'i doktor, 13 kişilik ekip de karayoluyla Erciş'e gitti. Sağlık ekibini İl Sağlık Müdürü ve diğer sağlık çalışanları uğurladı. Zonguldak İl Sağlık Müdürü Dr. Öner Güner yaptığı açıklamada, Biz de Zonguldak Sağlık Müdürlüğü bünyesinde oluşturduğumuz medikal kurtarma ekibi olarak 4'ü uzman hekim, doktor ve bir tanesi de psikologtan oluşan toplam 13 kişilik heyetimizi uğurluyoruz. Ekibimiz Van'ın Erciş ilçesine en kısa sürede inşallah intikal edecekler. Biz hepsine sağ salim yolculuklar diliyoruz ve orada hayırlı hizmetler yapmayı kendilerinden bekliyoruz. Bu ekip içinde Uzunmehmet Göğüs Hastalıkları hastanesi Başhekimimiz Murat Bey bir de Çaycuma Devlet Hastanesi Başhekimimiz Hasan Bey bulunuyor. dedi.