Zonguldak’ta 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları coşkulu geçti. İstasyon Caddesi’nden yürüyüşe başlayan katılımcılar arasında CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, CHP İl Başkanı Osman Yayla, TDH Zonguldak Temsilcisi Harun Akın, TES-İŞ Başkanı Ahmet Hasanefendioğlu, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı ve sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı.
Madenci Anıtı önüne kurulan standa yürüyen katılımcılar ellerindeki bayraklarla 1 Mayıs Marşı’nı söyledi. 1 Mayıs 1977’de Taksim’deki olaylarına tanık olduğunu söyleyen Temel Kalaycıoğlu, “Nice 1 Mayıslara, 33 yıldır bu kutlamalar Taksim’de yapılmıyordu. Ancak yapılması gerekiyordu. Bu isteğimiz, bu yıl gerçekleşti. Ben de İstanbul’a gitmek istedim, çocuklarım izin vermedi. Ama sizlerin arasındayım” diye konuştu.
TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Erdoğan Kaymakçı ise konuşmasında şöyle dedi: 1 Mayıs İşçi Bayramı, işçi sınıfı ve tüm emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günüdür. 1 Mayıs’ta tüm dünyada ve ülkemizde olduğu gibi Zonguldak’ta da işçiler, işsizler, sendikalar, meslek örgütleri, siyasi partiler, öğrenciler, emekliler, demokratik kitle örgütleri ve halkımızın emeği ile geçinen tüm kesimleri ile hep birlikte alanlardayız. Bu birlik ve dayanışma içinde, insan onuruna yaraşır şartlarda çalışmak için ortak taleplerimizi dile getiriyoruz. Dengeli gelir dağılımının, örgütlenme özgürlüğünün, barışın, demokrasinin ve tam bağımsız bir Türkiye özlemini buradan haykırıyoruz.
ÇATES Termik Santrali’nin de TTK’ya devredilmesi gerektiğini öne süren Kaymakçı, “ÇATES, TTK’ya devredilmelidir. Enerji sektöründe dağıtım özelleştirmelerinin ardından üretim özelleştirmeleri yapılıyor. Dağıtım ihaleleri devam ederken, 2010 yılının önemli üretim ihalelerine, sahip olacağı ifade edildi. Çatalağzı Termik Santrali de satılacaklar listesindedir. Böyle bir durumun gerçekleşmesi, TTK’nın da satışını veya kapatılmasını gündeme getirecektir. ÇATES, özelleştirme kapsamına alınmak yerine TTK’ya devredilerek, kamu kurumu niteliğini sürdürmelidir” dedi.
Konuşmaların ardından halaylar çekildi. Kutlamaların ardından alandan ayrılan katılımcılardan geriye çöpler kaldı.